JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Idei jazzfesztiválok, amelyekről én is tudok… - 1. rész: Pünkösdi improvizációk (Ravazd)

Ez a sorozat minden vasárnap jelentkezik! Első riportalanyom, győri barátom Hartyándi Jenő.

hartyandi-jeno.jpg

1) Most, hogy "nyugdíjba mentél" a MediaWave-től és évek óta csinálod "birtokodon" a Ravazdi parasztszalon sorozatodat, nemcsak portré beszélgetéseket tartasz, hanem közeleg egy igazi jenős mini jazzfesztivál is. Mi lesz ennek az elnevezése?

"Pünkösdi improvizációk" közösségi együttlét a hiteles elnevezése.

Ja, és kikérem magamnak, hogy fesztiválnak nevezed e pajtabulit, ami célzottan egy baráti találkozó. Hiszen olyan muzsikusokat és más művészeti ágak képviselőit szólítottam meg eredeti felhívásomban, akikkel 10-20-30-40 éve (jóban-rosszban) együttműködünk, és amikor tehettem erősítettem improvizatív hitüket, nemzetközi jazzhelyzetekbe hoztam őket, stb.  Az említett felhívásban ilyenek szerepeltek (idézem):

"Szándékosan nem nevezem fesztiválnak, mert e forma a számomra mára teljesen elértéktelenedett. Talán túl sokat csináltam és kiégtem benne, továbbá ravazdi tanyám nem alkalmas nagyobb lélegzetű rendezvények tartására... egy kísérletező, nem megszokott formát tudok csak ajánlani, ami leginkább egy „osztálytalálkozó”-hoz hasonlatos. Lássuk be, hogy túl régen ismerjük egymást és ebben volt sok pozitív, de negatív elem is. Mint egy jó, vagy rossz házasságban. Aktív együttműködő szakaszok és mosolyszünetek váltakozva. De így aktív életem vége táján érdekel, kiben maradt annyi kíváncsiság irányomban, hogy esetlegesen képesek leszünk aktívan együtt tölteni pár napot. Azért nem „nyugdíjas találkozót” írtam fentebb, mert az egyfajta életzáró búsongást feltételez. Sokkal inkább arra gondoltam, hogy azon egykori (tán jelenkori) barátaimat látnám szívesen, akik szabad szellemű improvizatív zenészként úgy gondolják, hogy vannak még ilyen-olyan okok miatt meg nem valósított friss ötleteik, gondolataik és akár időlegesen meg tudnak szabadulni az - akár önmaguk által – megkövesített formáktól. Azaz vannak olyan ötleteik, vágyott, de még nem megvalósult együttműködéseik (akár más művészeti ágak képviselőivel), amelyeket megvalósítanának, egymásnak szívesen megmutatnának. Mondhatnám azt is, hogy szabvány koncertekkel ne közelítsetek, azoknak megvan máshol a helye."

2) Mettől meddig tart?

Május 27-én és 28-án valósul meg a ravazdi Őrhegy udvarház két pajtájában és udvarán.

3) Hány együttes lép fel a 2 nap alatt?

Az első pontban ismertetett koncepció szerint, ugyan lesznek komplett együttesek is, de lesz csomó egyéni muzsikus, akik különböző, akár extrém formációkban mutatkoznak meg. Halmos András "Rafi" ötlete alapján továbbá az egyes formációk meghívhatnak magukhoz muzsikusokat, a jelenlévők közül. Fontos, hogy nem permanens jam session-ről van szó, hanem alkotó együttműködésekről.

4) Elsorolnád, hogy melyik nap kik lépnek fel?

Május 27 - Ajtai/Benkő/Geröly, Kerényi Róbert/ Király Dóra (improvizatőrként), Grencsó István/Jasper Stadhouders (HUN/HOL), Miquéu Montanaro "Ösvény" projekt (15-20 jazz- és népzenész részvételével), Dresch Vonós Kvartet.

Május 28 - Geröly Tamás afrikai ritmusműhelye, Baló István, Tóth Viktor Sacral Cooking, Musicing, Kovács Öcsi & Kovács "Kó" Zoltán, Kézdy Luca & Kortárs Nomád Orient Art Fúzió, Móser/Kujundzic/Götzen (HUN/SRB/GER) - egy itt összeálló új formáció, Tariqa,  Mike Parker's Meta Quartet (USA/POL)

A részletes program ennél jóval bővebb, ide kattintva érhető el.

5) Ilyen sok zenekart hol, vagy inkább úgy kérdezem, hogy tudsz felléptetni?

A "Pünkösdi improvizációk" pénzügyi alapját a PajtaKult pályázat és remélhetőleg az MMA Regionális támogatása adja. E két nem megszokott, vidékre koncentráló pályázat teszi lehetővé, hogy a napjainkat uraló "háborús költségvetés" mellett fizetőképesek legyünk. Nagy kegy ez manapság. És tudom, hogy ezt ki kell használni, és mint korábban, most is az utolsó dobásra készülök. Ki tudja lesz-e még alkalom?

6) Kb. mekkora közönségre számítasz?

Egy baráti találkozó nem közönségre épít, persze nem fogjuk elküldeni, ha valaki ilyen mentalítással érkezik. De arra fel kell készülni a "klasszikus" nézőnek, hogy nem a fesztiválokon megszokott játékszabályok fogadják.

7) Mennyi lesz a belépő?

Belépő nincs, de nem is ingyenes. A Mediawave már vagy 10 éve kísérletezik a közösségi szemlélet terjesztésével és ez mára már elég jól működik, különösen azért, mert a heti rendszerességű "ravazdi parasztszalon"-ban már bevett szokás mindez. Olyasmi ez, mint amikor valaki egy házibuliba megy, ahhoz hasonlóan hoznia illik valami fogyaszthatót a "közösségi asztal"-unkra. Aki nem hoz, az ugyan élvezheti a koncerteket, de bizonyos értelemben csapdába kerül, mert klasszikus vendéglátás nem lesz. Mert az véleményem szerint közösségellenes tevékenység. A felkészületlenül érkezőknek azért adunk egy kiskaput, adománytétel esetén részesülhetnek a közösségi asztalra hozott javakból. Másik játékszabályunk a környezettudatossággal és járványkerüléssel van összefüggésben, aki enni és inni akar, annak bizony hoznia kell tányért, kanalat, poharat!

8) Aki nem Győrből ugrik ki hozzád, hanem mondjuk Budapestről szeretne lemenni, az hogy juthat el Ravazdra?

Ravazdra nem bonyolult eljutni helyközi buszokkal. Győrből a Veszprém felé menő főúton a harmadik falu (Pannonhalma szomszédságában) Ravazd, ezért minden ezen az úton, dél felé közlekedő busz megáll a faluban. A címet nem adom meg, mert a GPS nagyon máshova visz és nincs kedvem eltévedőket keresni a dombok és a Bakony erdejében.  De megadom a hely GPS koordinátáját (ide kattintva érhető el). Egyébként a helyszín nem a főút mentén, hanem a régi faluban, a templom-Coop bolt-buszforduló "epicentrum" közelében, egy kis mellékutcában található, ahova autóval nem lehet bejönni. Parkolás az előbbi középületek környékén ajánlatos és lehetséges.

9) Jó időt, sok nézőt és sok sikert kívánok!

Köszönöm szépen Robikám!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez