JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Hangvarázs a Palotában

Subtones feat. Otis Sandsjö - 2024. 01. 14., vasárnap - MÜPA Fesztiválszínház.

A magyar jazzélet örömzenélő fiatal supergroupja nyitotta a MÜPA Jazzműhely 2024-es évadát egy fantasztikus teltházas koncerttel a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában.

subicz-konf-az-elejen.jpg

A Subicz Gábor trombitás, szárnykürtös, szerző, hangszerelő vezetésével 2019-ben alakult szeptett jól ismert és számos műfajban bizonyított tehetségekből áll.

subtones-lanyok.jpg

Jónás Vera a jazz szcénából érkezett, ahogy Kiss Flóra is, de rengeteg más műfajú, nagyon magas színvonalú pop és rock produkcióban is felbukkannak. A Subtonesban nem csak énekelnek, de szövegíróként is hozzájárulnak a zenekar sikeréhez.

subtones-dracok.jpg

Fonay Tibor basszusgitáros, bőgős rendkívül elfoglalt, népszerű muzsikus, de kedvenc formációja fellépésein igyekszik megjelenni. Ahogy Csókás Zsolt gitáros és Subicz Gábor talán legrégebbi zenésztársai Benkő Dávid billentyűs és Csízi László dobos is.

A Subtones két fantasztikus, csodálatosan hangszerelt, minden másodpercében izgalmas albummal jelentkezett eddig. Rendkívül szerencsétlen időpontban 2020-ban a COVID világjárvány mindent leállító időszakában jelent meg az „Octopus” című lemez. De a fantasztikus megszólalású, a zenekar jazz, funk, soul, blues elemeket ötvöző, beskatulyázhatatlan saját zenei világát tükröző lemez így is nagyon sikeres lett és lelkes törzsközönséget teremtett. A felvételek a Tom-Tom Stúdióban, Fenyvesi Márton aktív közreműködésével készültek és CD-n, valamint vinyl formátumban is megjelentek. A lemezen angol nyelvű dalok szerepelnek, ellentétben a csak magyar nyelvű számokat felvonultató 2023-as „Lángolj” című lemezzel. A szövegek varázslatos, hangulatfestő, mindenkit szíven találó költőisége Závada Péter tehetségét dicsérik. A fantasztikus kiadvány fizikai formátumban csak vinylen jelent meg (borítógrafika: Subicz Gábor) és a nagyon erős mezőnyben az Év jazz lemeze 2023 Fonogram-díjat nyerte. A „Nem segít más” című Subicz Gábor szerzemény, Szepesi Mátyás szövegével A Dal című televíziós versenyen 2. díjat kapott.

A koncerten mindkét lemezről szólaltak meg dalok.

szaxofonos.jpg

A hangverseny különlegessége a fiatal svéd szaxofonos, Otis Sandsjö vendégjátéka volt, aki Berlinben működő Y-Otis elnevezésű triójával is bizonyítja a stílusok közötti átjárást és a biztos hangszeres tudást. Remekül kapcsolódott a Subtonesra jellemző unikális zenei világhoz kísérőként és energiabomba szólistaként is. Ezen a koncerten ő hozta az egyébként a Subtonesra felvételeken és koncerteken is jellemző, de most a részükről teljesen nélkülözött digitális effektek színeit is.

benko.jpg

Most Benkő Dávid egy fantasztikus „analóg” billentyű parkban foglalt helyet. Fender Rhodes elektromos zongora, Hammond orgona és Steinway hangversenyzongora vette körül. Ő mindhárom kultikus és ikonikus hangszert zseniálisan használta a kvázi akusztikus hangzást erősítve, ami a Subtonest ezen a koncerten jellemezte. A dinamika, a filmszerű, drámai hangulatváltások így még szabadabban tükrözték a zenészek magabiztos hangszeres tudását, virtuozitását és az énekesek tökéletes szakmai és intellektuális teljesítményét.

Benkő Dávid zongora intrója és kamarazenéje Kiss Flórával a koncert egyik lírai csúcspontja volt a „Suttogás” című dalban, ahogy a The Doors „The End” című dala pszichedelikus feldolgozása is, Flóra színészi kvalitású megrázó prózájával.

Káprázatos volt az „Octopus” előadása Jónás Vera fantasztikus énekével és saját versszövegével.

csizi-csokas2.jpg

Csízi László szikár, száraz, szaggatott dobszólói, Csókás Zsolt teljesen egyéni hangú, széttördelt akkordjai, robbanás előtti feszültsége és reszelős gitársoundja a Subtones hangzás meghatározó elemei.

Fonay Tibor basszusgitár játéka egyszerűen lenyűgöző. Ha a hallgató csak a basszus szólamra figyelne, az is totális zenei élményt jelentene. A rengeteg kis rövid hang és játékos ritmusképlet, tompán pattogó játékmód, mint egy gazdagon hímzett biztosító háló veszi körül a többi szólamot. De a Subtones atyja és teremtője természetesen Subicz Gábor, a zeneszerző, hangszerelő, zenekarvezető trombitás szólista, akinek köszönhető ez a bátor stíluskavalkád, ami egy nagyon megkomponált, gyönyörűen fényképezett, humoros, drámai, költői és hiteles filmként hat a közönségre. Egy fantasztikus élményt köszönhetünk a Subtonesnak és vendégének az inspiráló és világszínvonalú MÜPA Fesztiválszínpadán.

Aki meg akar bizonyosodni a Subtones semmihez sem hasonlító muzsikájáról „élőben”, 2024. február 14-én 20 órai kezdéssel lesz alkalma megtenni a Budapest Jazz Klubban.

mupa-logo.jpg

Köszönöm a lehetőséget a MÜPA segítőkész munkatársainak, Bátai Zsófia Biankának és Varga-Mészáros Mónikának, hogy részt vehettem és fotózhattam a koncerten.

Dalok:
Nem tart

Napszél

What’s Yours

Boltív

Jobbkéz-szabály

The End (The Doors feldolgozás)

Insect Love

Octopus

Suttogás

Dragonflies

Ráadás:

Nem segít más

csizi-csokas.jpg

vendeg-a-kozeppontban.jpg

koncert-vege.jpg

vege.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez