JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Hírek

Tommy Vig búcsúkoncertje június 29-én a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán

Az alábbi szöveget a Magyarországon élő leghíresebb amerikai jazzmuzsikustól kaptam! – A szerk.

Búcsúkoncertre készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után az Egyesült Államokban is rendkívüli sikereket elérő, világsztárokkal – Frank Sinatra-val, Miles Davis-szel, Marvin Gaye-jel, Rod Stewart-tal, Diana Ross-szal, vagy Michael Jackson-nal – zenélő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos, ütőhangszeres.

2006-os hazatérése után is számos nagyszabású koncertet adott, de a kisebb klubok pódiumain is nagy sikert aratott különböző formációkkal a jazz rajongók köreiben. Egyedi zenei világa a kortárs, a klasszikus és a jazz muzsika elemeit ötvözi.

A Magyar Zene Házában június 29-én, a 86. születésnapja előtt két héttel, szombaton este 8 órakor lesz a Búcsúkoncertje – zenésztársakkal együtt utoljára lép fel közönség előtt, lezárva közel nyolc évtizedes, élményekben gazdag pályafutását.

tommy-vig-plakat.jpg

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt – játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban.

8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal.

1956 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Joe Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, vagy működhetett közre lemezfelvételeken, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, Marvin Gaye, Art Garfunkel, Dusty Springfield, a Beach Boys, Dr. John, Carpenters, Henry Mancini, Maurice Jarre, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy éppen Michael Jackson.

A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, a Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként, vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett.

2001-ben a Los Angeles Jazz Society-től a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angeles-ben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte. Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé.

Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez