JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp – Cseh Péter

Amikor 2018. január 9-én a BJC-ben a Bartók jazzkonzi félévi vizsgakoncertjén életemben először láttam-hallottam gitározni Cseh Pétert, nemcsak hangszertudásával és magabiztosságával, hanem góliáti termetével is meghökkentett. Bátran állíthatom, hogy kiérdemli a “Magyarország Legnagyobb Gitárosa” címet. Aztán március 4-én ismét találkozhattam vele, és szenzációsan játszott Nagy Emma kísérő zenekarában. (Footprints, you know!) Így hát, amikor múlt szombat (március 24-én) megjött Solymárról Barcsik Géza extatikus hangú koncert beszámolója, már is tudtam, hogy ezzel a fiúval kell egy JazzUp-os interjút készítenem!

cseh-peter.jpg


Volt a családban előzménye a zenének?

A zene szeretete mindig is jelen volt otthon, de sem a szüleim, sem távolabbi felmenőim nem foglalkoztak komolyan a dologgal. Ennek ellenére apukám lemezei nagyon felkeltették az érdeklődésemet, és egy Eric Clapton dalra való léggitározásom alkalmával anyukám kitalálta, hogy beirat a helyi zeneiskolába.


Maga mióta zenél?

10 éves korom óta, ekkor kezdtem klasszikus gitárt tanulni Palatin Eduárdtól a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskolában. Szerettem ezt a körülbelül 10 éven át tartó időszakot, Ede bácsitól sokat tanultam és rengeteg új dolgot ismertem meg neki köszönhetően, nem csak a klasszikus zene terén.

Eleinte kik voltak a kedvencei?

Rajongtam Jimi Hendrix-ért, a Led Zeppelin-ért, az első hatások főleg a rock és blues világából jöttek. A jazz csak később került a látóterembe, onnantól kezdve viszont nagyon fontos szerepet tölt be az életemben és mondhatni érdeklődésem középpontjában áll.


Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

Klasszikus gitáros tanulmányaim során viszonylag sokszor szerepeltem a szokásos tanszaki- és vizsgakoncerteken túl egyéb hangversenyeken is. Ezzel párhuzamosan játszottam különböző – általában rövid életű – könnyűzenei formációkban, amikkel egy-két koncertet éltek meg, mielőtt feloszlottak.

Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

Első ilyen élményeim a szombathelyi Lamantin improvizációs táborhoz fűződnek, amin legalább 4-5 alkalommal részt vettem és mindig jó élményekkel távoztam.

Mióta tanul jazzt?

Mint mondtam, a Lamantin Táborokban bele tudtam kóstolni a jazzbe és a jazztanulás mikéntjébe. Úgy érzem, hogy el kellett telnie néhány évnek, mire elég érett lettem ahhoz, hogy elkezdjek komolyan foglalkozni a dologgal. A Műegyetemen folytatott tanulmányaim harmadik évében passziváltam egy félévet és Dániában, egy művészeti iskolában töltöttem ezt az időt. Ez volt az a fordulópont, amikor eldöntöttem, hogy profi szinten a zenével szeretnék foglalkozni. Még befejeztem az alapképzést a Villamosmérnöki karon, de közben nekiálltam rendesen gyakorolni és ekkor mentem el először Gyémánt Bálinthoz magánórákra. Ez 2015 elején volt, innentől kezdve a zene köré rendezem a dolgaimat és folyamatosan a saját fejlődésemen dolgozom.

Kik voltak eddig a jazz tanárai?

Bálinthoz körülbelül fél éven keresztül jártam, ezután eltöltöttem egy évet a Kőbányai Zenei Stúdióban, ahol id. Tornóczky Ferencnél tanultam jazzgitárt. A következő állomás pedig a Bartók Konzi. A konziban mindenkitől sokat tanulok, természetesen a legintenzívebb munka a főtárgytanárokkal folyik – idén Juhász Gábor, tavaly pedig közösen Gábor és Gyémánt Bálint tanítottak –, de a csoportos órákat tartó tanároktól és diáktársaimtól is rengeteget kapok. Öröm számomra, hogy idén újra van klasszikus gitárórám, ezúttal Szilvágyi Sándorral, egykori klasszikus tanárom mesterével. Az itt tanult dolgok véleményem szerint ugyanúgy formálják a gitározással kapcsolatos koncepciómat és jazz – vagy bármilyen más – környezetben is használhatóak.

Összességében azt mondhatom, hogy mindig remek tanároktól tanulhattam és hálás vagyok mindegyikőjüknek.

Milyen zeneiskolákba járt eddig?

Budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola, Musik of Teaterhøjskole (Dánia), Kőbányai Zenei Stúdió és Bartók Konzi.


Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?
Alapvetően nem vagyok egy versenyzős típus, nemrég a Konzi jelölésében részt vettem az idei Az év fiatal jazz zenésze versenyen, ahol a döntőbe jutottam.


Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

Néhány alkalommal igen, az elmúlt években egy-egy formációval játszottam például a Művészetek Völgyén Kapolcson, a veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napokon és a solymári Jazz Weekenden.


Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

Konzis zenekarunkkal április 4-én fellépünk a Budapest Jazz Clubban a Magyar Jazz Ünnepe alkalmából, ezután pedig saját formációval, a Shaibo-val játszunk április 14-én a Kuplungban.


Vissza az összes interjúhoz