JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály - Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére

Borbély Mihály: Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére 2016. február 11., Gáspár Károly

borbely-muhely-gyere-hozzam-estere.jpg

Borbély Mihály - Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére (BMC Records)


„Tündérkenyér”


Borbély Mihály fémjelezte albumról legutóbb 2014 márciusában volt alkalmam írni, a „Hungarian Jazz Rhapsody” kapcsán. De a zseniális szaxofonosból -és még számos fúvós hangszer mesteréből- sosem elég! Borbély színes egyéniség zeneileg és emberileg egyaránt. Mainstream vonalon ugyanolyan otthonosan mozog, mint a crossover és/vagy world music tájain, de a szabad improvizáció világa is meghódított terület számára. Sokoldalú muzsikus, aki mindent lelkiismeretesen, nagy odaadással, koncentrációval csinál, és ami -tán- a legfontosabb: őszinte szívvel-lélekkel.

Mindenképpen szót kell ejtenem emberi nagyságáról is. Derűje, humora, pozitívuma átragad mindenkire a közelében. Sosem feledem; egyik közös koncertünkön szólói befejeztével a zongora mellett elhelyezett székre ült le, szorosan mellettem. Improvizáció közben éreztem kivételes auráját, ahogy sugározta felém szeretetét, szárnyakat adva játékomnak. Egyenesség, tisztaság, igazságszeretet: Borbély Mihály!

A BMC Records gondozásában jelent meg a Borbély Mihály Quartet (tulajdonképpen a Borbély Műhely) új lemeze, a „Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére”. Partnerei Tálas Áron zongorista, Horváth Balázs bőgős és Baló István dobos.

Itt be is fejezhetném a cikket, hiszen Borbély és a fent említettek személye garancia arra, hogy minőségi felvétellel van dolgunk. No de -természetesen- még kicsit „fejtegetem”.

Szóval, 11 dal hangzik el a CD-n, hét Borbély kompozíció, három közös munkája (tehát mindenkivel egy-egy) Baló Istvánnal („Come On!/Gyerünk!), Tálas Áronnal („Gratitude/Hála”), és Horváth Balázzsal („These Fairies Again/Már megint ezek a tündérek”), illetve egy Tálas dal, az „Epigram/Epigramma”.

Alapvetően a magyar és balkán népzene hatásait véltem felfedezni a számokban, nagyon finom „jazz szósszal” leöntve. Töredelmesen bevallom: az utóbbi időben már ódzkodom az ilyen jellegű anyagoktól, mert cunami-szerűen öntötték el a zenei piacot. Ráadásul némelyik olyan színvonalú, hogy kínzásokhoz ajánlanám, ha nem volnék humanista... Azonban hátrébb vezénylem agaraim, mert a „Be by Me Tonight” esetében a műfaj csúcsain járunk. Borbélyék önzetlenül elénk tárják a népzene és a jazz kincseit. A fősodrás jellegzetes motívumait tökéletes arányban keverik a folk stílusjegyeivel. Misi esetében ez nem meglepő, hiszen a Vujicsics együttes tagjaként Kossuth-díjban is részesült, de Áron, Balázs és Pista szintén gördülékenyen, könnyedén veszik az akadályokat, melyek számukra -egyébként- nem léteznek. Nem véletlenül tartoznak a legfoglalkoztatottabb magyar jazzisták közé, sőt, Baló Istvánra nyugodtan mondhatjuk: élő jazzlegenda!

Személyes kedvencem a „Little Bird in the Lee/Szélárnyékban kicsi madár”, mely Charlie Parker klasszikusának, a „Donna Lee”-nek parafrázisa. Egészen bravúros, forró balkáni, páratlan beosztású verziót alkottak Borbélyék. („Amcsi” zenészek, tessenek meghallgatni!)

A „zkv” egészen hihetetlenül nagy hangszerparkkal érkezett a stúdióba. Fújt tárogatón, alt- és szopránszaxofonon, klarinéton, basszusklarinéton, tilinkón és supelka-n (tradicionális macedón fafúvós hangszer). Ahogy a bevezetőben már említettem, mindegyik instrumentum nagy tudója, ráadásul vérbeli népi „sípokon” is tudja „hozni” a be-bop és más jazz irányzatok jellegzetességeit!

Ha fáradt és éhes a lélek „Tündérkenyér” kell neki. Nem lehet ám boltban vásárolni efféle csemegét, csak különleges emberektől kapni ajándékba. Ha hallgatjuk a Borbély Mihály Quartet „Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére” című albumát, hosszú időre bespájzolhatunk ebből a földöntúli eleségből!


Borbély Mihály Quartet: Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére (2016)

1. Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére

2. Exiled/Bujdosó

3. The Last Question/Az utolsó kérdés

4. Come On!/Gyerünk

5. Epigram/Epigramma

6. Little Bird in the Lee/Szélárnyékban kicsi madár

7. Gratitude/Hála

8. Auntie/Gyángyi

9. These Fairies Again/Már megint ezek a tündérek

10. Nevermind Sweetheart/Sebaj Rózsám

11. Kosztka


Borbély Mihály - tárogató, altszaxofon, szopránszaxofon, klarinét, basszusklarinét, tilinkó, supelka

Tálas Áron - zongora

Horváth Balázs - bőgő

Baló István - dob


Vissza a lemezhez