JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály - Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére

Borbély Mihály: Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére 2016. február 11., Gáspár Károly

borbely-muhely-gyere-hozzam-estere.jpg

Borbély Mihály - Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére (BMC Records)


„Tündérkenyér”


Borbély Mihály fémjelezte albumról legutóbb 2014 márciusában volt alkalmam írni, a „Hungarian Jazz Rhapsody” kapcsán. De a zseniális szaxofonosból -és még számos fúvós hangszer mesteréből- sosem elég! Borbély színes egyéniség zeneileg és emberileg egyaránt. Mainstream vonalon ugyanolyan otthonosan mozog, mint a crossover és/vagy world music tájain, de a szabad improvizáció világa is meghódított terület számára. Sokoldalú muzsikus, aki mindent lelkiismeretesen, nagy odaadással, koncentrációval csinál, és ami -tán- a legfontosabb: őszinte szívvel-lélekkel.

Mindenképpen szót kell ejtenem emberi nagyságáról is. Derűje, humora, pozitívuma átragad mindenkire a közelében. Sosem feledem; egyik közös koncertünkön szólói befejeztével a zongora mellett elhelyezett székre ült le, szorosan mellettem. Improvizáció közben éreztem kivételes auráját, ahogy sugározta felém szeretetét, szárnyakat adva játékomnak. Egyenesség, tisztaság, igazságszeretet: Borbély Mihály!

A BMC Records gondozásában jelent meg a Borbély Mihály Quartet (tulajdonképpen a Borbély Műhely) új lemeze, a „Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére”. Partnerei Tálas Áron zongorista, Horváth Balázs bőgős és Baló István dobos.

Itt be is fejezhetném a cikket, hiszen Borbély és a fent említettek személye garancia arra, hogy minőségi felvétellel van dolgunk. No de -természetesen- még kicsit „fejtegetem”.

Szóval, 11 dal hangzik el a CD-n, hét Borbély kompozíció, három közös munkája (tehát mindenkivel egy-egy) Baló Istvánnal („Come On!/Gyerünk!), Tálas Áronnal („Gratitude/Hála”), és Horváth Balázzsal („These Fairies Again/Már megint ezek a tündérek”), illetve egy Tálas dal, az „Epigram/Epigramma”.

Alapvetően a magyar és balkán népzene hatásait véltem felfedezni a számokban, nagyon finom „jazz szósszal” leöntve. Töredelmesen bevallom: az utóbbi időben már ódzkodom az ilyen jellegű anyagoktól, mert cunami-szerűen öntötték el a zenei piacot. Ráadásul némelyik olyan színvonalú, hogy kínzásokhoz ajánlanám, ha nem volnék humanista... Azonban hátrébb vezénylem agaraim, mert a „Be by Me Tonight” esetében a műfaj csúcsain járunk. Borbélyék önzetlenül elénk tárják a népzene és a jazz kincseit. A fősodrás jellegzetes motívumait tökéletes arányban keverik a folk stílusjegyeivel. Misi esetében ez nem meglepő, hiszen a Vujicsics együttes tagjaként Kossuth-díjban is részesült, de Áron, Balázs és Pista szintén gördülékenyen, könnyedén veszik az akadályokat, melyek számukra -egyébként- nem léteznek. Nem véletlenül tartoznak a legfoglalkoztatottabb magyar jazzisták közé, sőt, Baló Istvánra nyugodtan mondhatjuk: élő jazzlegenda!

Személyes kedvencem a „Little Bird in the Lee/Szélárnyékban kicsi madár”, mely Charlie Parker klasszikusának, a „Donna Lee”-nek parafrázisa. Egészen bravúros, forró balkáni, páratlan beosztású verziót alkottak Borbélyék. („Amcsi” zenészek, tessenek meghallgatni!)

A „zkv” egészen hihetetlenül nagy hangszerparkkal érkezett a stúdióba. Fújt tárogatón, alt- és szopránszaxofonon, klarinéton, basszusklarinéton, tilinkón és supelka-n (tradicionális macedón fafúvós hangszer). Ahogy a bevezetőben már említettem, mindegyik instrumentum nagy tudója, ráadásul vérbeli népi „sípokon” is tudja „hozni” a be-bop és más jazz irányzatok jellegzetességeit!

Ha fáradt és éhes a lélek „Tündérkenyér” kell neki. Nem lehet ám boltban vásárolni efféle csemegét, csak különleges emberektől kapni ajándékba. Ha hallgatjuk a Borbély Mihály Quartet „Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére” című albumát, hosszú időre bespájzolhatunk ebből a földöntúli eleségből!


Borbély Mihály Quartet: Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére (2016)

1. Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére

2. Exiled/Bujdosó

3. The Last Question/Az utolsó kérdés

4. Come On!/Gyerünk

5. Epigram/Epigramma

6. Little Bird in the Lee/Szélárnyékban kicsi madár

7. Gratitude/Hála

8. Auntie/Gyángyi

9. These Fairies Again/Már megint ezek a tündérek

10. Nevermind Sweetheart/Sebaj Rózsám

11. Kosztka


Borbély Mihály - tárogató, altszaxofon, szopránszaxofon, klarinét, basszusklarinét, tilinkó, supelka

Tálas Áron - zongora

Horváth Balázs - bőgő

Baló István - dob


Vissza a lemezhez