JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.

Lemezpolc kritika:
Faragó Miklós - Jazz Writ in the Water

Faragó Miklós: Jazz Writ in the Water 2020. november 23., Gáspár Károly

farago-miklos-jazz-writ-in-the-water.jpg

Faragó Miklós - Jazz Writ in the Water (Szerzői kiadás)


„Nincsenek akadályok, csak megoldások!”

Faragó Miklós (1953) nagyszerű gitáros, aki viszonylag ritkán hallat magáról, de ha feltűnik a színen, arra oda kell figyelni!

Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém együtt játszani Miklóssal -ha jól emlékszem- három koncerten. Kiváló muzsikust, és egy rendkívül intelligens, kellemes, jó humorú embert ismertem meg személyében, így aztán nagy örömmel vettem, hogy Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr felkért: írjam le gondolataimat Faragó legújabb lemeze, a „Jazz Writ in the Water – In the Spring of 2020” kapcsán.

Faragó Miklós alapformációja a Jazz Consort, melyben hosszú ideig Csanyi Zoltán zongorázott és keyboard-ozott, Őt váltotta nemrégiben Cselik Gábor ezen a poszton. A ritmusszekciót Hárs Viktor (bőgő, basszusgitár) és Jeszenszky György (dob) alkotják.

Ez a csapat a bázisa a friss albumnak is, de rajtuk kívül még hat, a hazai jazz szcéna élvonalához tartozó muzsikust kért fel a zenekarvezető közreműködésre.

Íme a vendégművész „team”: Kovács Linda (ének), Ávéd János (szaxofon), Balázs Tamás (zongora), Román Péter (basszusgitár), Madai Zsolt (dob), és Serei Dániel (dob).

Zana Zoltán az eredeti tervek szerint természetesen szaxofonosként vett volna részt a munkában, de ezúttal úgy döntött, hogy „csak” a keverőpultnál tevékenykedik, azaz keveri a lemezt az elsőtől az ötödik számig terjedően.

Ha már ilyen jellegű dologról esik szó; a master-elést Válik László készítette el.

A hatodik „track”-ként elhangzó „Gátfutás/Hurdling” két Faragó munkája, hiszen Miklós zenéjére fia, Dániel írt szöveget.

A korongon nyolc  kompozíciót és egy nulladikat hallhatunk (később kifejtem, hogyan értendő ez), ebből hét Faragó Miklós nevéhez fűződik, a „Scarborough Fair” pedig egy angol népdal, mely Herbie Hancock 1996-os „The New Standard”-jén csendült fel. Most a zongorista-féle harmonizációt használva Miklósék is eljátszották.

A jobbnál-jobb zenészek már eleve garanciát jelentenek a minőségi produktumra, azonban nyilván nem mindegy, hogy milyen szerzeményekben mutatják meg Miklósék tudásukat.

Nos, Faragó komponistaként is igen erős és sokoldalú. Mainstream (swing és jazz waltz), fúzió, latin, reggae és tangó egyaránt megjelenik az anyagon. Sőt, a nulladikként megjelölt („Résumé”) 15 másodperces „érzésben” a free jazz, a szabad improvizáció oltárán is áldoznak a művészek oly módon, hogy -legalábbis ha jól értettem, hallottam- az összes dalt összemixelve juttathatjuk füleinkbe.

Ez a „nulladik dolog” azért tud kissé -vagy nagyon...- zavaró lenni, mert a CD-t a lejátszóba helyezve a gép a nulladikat nyilván elsőnek érzékeli. Így futottam bele például abba a hibába, hogy a „Gátfutás/Hardling”-ot az ötösnél kerestem, de valójában a hatos „track” ez a szám. Szóval értik, ugye...?!

Arról már nem is beszélve, hogy enyhén szólva megkavarja az embert, ha Zana Zoltán nevét, fotóját és az 1-5 számozást a valóban az albumon muzsikáló zenészek kötött látja, mert mi másra gondolna, mint arra, hogy a nagyszerű szaxofonos ezen számokban játszik. De mint fentebb kifejtettem, most nem erről van szó. Ezt is értik, ugye...?!

Visszatérve Faragó szerzői képességeinek méltatásához; a sokfelé kalandozó kompozíciók egyfajta eklektikus külsőt adnak a lemeznek, ami bizony jól áll neki!

Teljes képet, összefoglalót, ha úgy tetszik,   enciklopédiát kapunk afelől, mit képvisel, mit akar nekünk mondani Faragó Miklós, mint gitáros és szerző egyaránt. Mindezt ízlésesen nyújta át, ami nem könnyű feladat ilyen -jó értelemben véve- vegyes repertoárral rendelkező felvételek esetében.

A jazz standard-ek világa éppen úgy előkerül, mint Pat Metheny univerzuma, vagy a könnyedebb, már-már a smooth jazz felé kacsintgató „feeling”.

Egységes, élvezetes és értékes anyagot hallhattam, melyet úgy rögzítettek a művészek, hogy a tavaszi karantéban, mindenki az otthonában vette fel saját részét, majd ebből lett egy nagy egész.

Ez is mutatja, hogy nincsenek akadályok, csak megoldások, a végeredmény pedig ebben az esetben Faragó Miklós és barátai pompás „Jazz Writ in the Water”-je lett!


Faragó Miklós: Jazz Writ in the Water – In the Spring of 2020 (Szerzői kiadás 2020)

0. Résumé

1. Why Just You

2. Random Walk

3. Leaving Town in the Night

4. Mrs. Dalloway

5. Gátfutás/Hurdling

6. Reggae Meant Tango

7. Latin

8. Scarborough Fair


Faragó Miklós – gitár (1-8)

Kovács Linda – ének (5, 8)

Ávéd János – szaxofon (2)

Balázs Tamás – zongora (1-3)

Cselik Gábor – zongora, keyboards (4-8)

Hárs Viktor – bőgő, basszusgitár (1,3, 5-8)

Román Péter – basszusgitár (2, 4)

Jeszenszky György – dob (5-8)

Madai Zsolt – dob (1, 4)

Serei Dániel – dob (2, 3)


Vissza a lemezhez