JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Fritz József (Joe Fritz) - Love Affair with a Clarinet

Fritz József (Joe Fritz): Love Affair with a Clarinet 2024. február 11., Hegedüs Zsuzsanna

joe-fritz-robert-szili-love-affair-with-a-clarinet.jpg

Joe Fritz-Robert Szili - Love Affair with a Clarinet (Magánkiadás)


Megjelent: 2024. február 09.

Ez az album különlegesen szép tisztelgés Buddy DeFranco a zseniális improvizátor, világhírű klarinétművész születésének 101. évfordulóján, aki hidat képezett a swing és a bebop korszak között.

Zenészeink, Joe Fritz klarinétművész és Szili Róbert gitárművész duó lemeze magasan kvalifikált stílusérzekéről tesz tanúbizonyságot.

oldbuddy.jpg

DeFranco pályafutását bigband-ekben kezdte, de ahogy a kiscsoportos bebop virtuóz stílus a modern jazz uralkodó paradigmájává vált, technikáját a zene követelményeihez igazította. Tulajdonképpen Buddy volt az, aki a klarinétot, mint hangszert beemelte a bebop-ba, marginális helyről létfontosságúvá tette! Ő volt az a merész zenész, aki a bebop útvesztőit és csavaros dallamait kutatta, és hibátlan technikát fejlesztett ki hozzá. DeFranco gazdag hangszínnel, ötletekkel és zökkenőmentes gördülékenységgel rendelkezett.

Joe Fritz és Szili Róbert albuma ennek a fantasztikus klarinétosnak, annak 1976-os iskolájának etűdjeit, a tanulóknak szánt albumát ültette át mai érzetűvé és szólaltatja meg most nekünk.

Az eredeti lemezen a klarinétos növendékeknek gyakorlásra szánt szerzeményeit DeFranco saját előadásban feljátszotta, majd a régi album második részében a lemeznek az ún. „backing track-"jeit megtartva „üresen" hagyta a gyakorlás helyét.

Tehát ezt a 10 eredeti Buddy kompozíciót hallhatjuk zenészeink remek át- és újragondolásában, tolmácsolásában.

Joe Fritz szenvedélyes, ugyanakkor meleg hangulatú, dallamos játékával azokat a gyönyörű jazz éveket idézi meg, amelyekbe a klarinét rajongó lelke vágyik.

Muzsikája végtelenül telt és kedves, improvizációit maga DeFranco, a nagymester is örömmel hallgatná! Mind a témák bemutatása, mind a szólók fényesen mutatják: Buddy-val egyenrangú partnert hallhatunk a mostani albumon!

Szili Robert pedig nem kevesebbre vállalkozik a lemezen: alapot hozni ehhez a mérhetetlen gazdagsághoz. Egyszerre lejátszani a teljes ritmusszekciót és a témákat, majd mintegy elhagyva az alapot -hiszen csak két keze van- beültetni a fülünkbe a dob+nagybőgőt, hogy utána nekünk ne legyen hiányunk a gitár improvizáció alatt. Robi ezt fantasztikus érzékkel hozza!

A számlista teljesen rendhagyó, mivel iskolai etűdökből áll. Mindegyik az OPUS elnevezést kapta, számsorrendben 10 dalt hallunk. Ám, ha figyelmesen elolvassuk az OPUS-ok kiegészítő leírását, akkor csoda művek jönnek elénk: samba, jazz waltz, light rock, bright swing, rock samba, minor blues, és idyllic, amely egy végtelenül kedves balladisztikus stílus.

Zenészeink pedig mintegy iránymutatásnak vették ezeket a zenei „kódokat” megfejtve, értelmezve ezeket a stílusokat és tették számunkra hallhatóvá!

Az album két szereplőjének, Joe Fritznek és Szili Róbertnek kifinomult előadásmódja, a dalok ennyire magas szintű interpretálása messze túl vezet az intellektuson. Buddy kompozíciónak hallgatása és művészeink elkötelezett muzikalitása miatt mi magunk is szerelembe eshetünk nemcsak ennek a zenének a szépségeivel, hanem saját lelkünk békére, mesére és kedvességre vágyó részével!

Biográfia:

Boniface Ferdinand Leonard „Buddy" DeFranco (1923. február 17. – 2014. december 24.) olasz-amerikai jazz klarinétművész. Zenekarvezetői munkája mellett DeFranco az 1960-as és 1970-es években közel egy évtizedig vezette a Glenn Miller Orchestra-t

Az Egyesült Államokban, a New Jersey állambeli Camden-ben született, Dél-Philadelphiában nevelkedett. Öt évesen tanult meg mandolinon játszani, négy évvel később pedig klarinétra váltott. 14 éves korában megnyerte az országos Tommy Dorsey swingversenyt.

Professzionális pályafutását éppen akkor kezdte, amikor a swingzene és a nagyzenekarok – amelyek közül sokat olyan klarinétművészek vezettek, mint Artie Shaw és Benny Goodman – hanyatlóban voltak. Míg a legtöbb jazz klarinétos nem alkalmazkodott ehhez a változáshoz, DeFranco sikeresen folytatta kizárólagos klarinétozást, és egyike volt a kevés bebop klarinétosnak.

1950-ben DeFranco egy évet töltött Basie szeptettjénél. Ezután az 1950-es évek elején egy kis kombót vezetett, amelyben Sonny Clark zongorista és Tal Farlow gitáros szerepelt.

Az 1960-64-es években DeFranco Tommy Gumina harmonikás társvezetőjével négy innovatív kvartettalbumot adott ki.

1966 és 1974 között a Glenn Miller Orchestra zenekarvezetője volt, a „The World Famous Glenn Miller Orchestra, vezényel: Buddy DeFranco" néven. Remek ívű és hosszú pályája alatt fellépett többek között Gene Krupa, Art Blakey, Tommy Dorsey, Count Basie, Charlie Barnet, Art Tatum, Oscar Peterson, Lennie Tristano, Dodo Marmarosa, Terry Gibbs, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Eddie Daniels, Andy Firth, Don Burrow, Putte Wickman, Billie Holiday társaságában és még hosszan sorolhatnánk a kiválóságokat.

DeFranco koncerteken és fesztiválokon játszott szerte az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Brazíliában és Argentínában. Több mint 160 albumot rögzített, 20-szor nyerte el a DownBeat All Stars díjat és 12-szer a Metronome szavazást.

A Missoula-ban alapított Montana Egyetem ad otthont a Buddy DeFranco Jazzfesztiválnak minden áprilisban.

DeFranco a floridai Panama City-ben halt meg 91 éves korában.


Vissza a lemezhez