JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Gadó Gábor - Whispering Quiet Secrets into Hairy Ears

Gadó Gábor: Whispering Quiet Secrets into Hairy Ears 2021. december 28., Dr. Nagy Sándor

gado-gabor-aved-janos-whispering-quiet-secrets-into-hairy-ears.JPG

Gadó Gábor-Ávéd János - Whispering Quiet Secrets into Hairy Ears (BMC Records, 2022)

A tizenegy, négy-öt perc körüli tétel közül hatot Gadó Gábor, kettőt-kettőt Liszt Ferenc és Ávéd János, egyet Dukay Barnabás komponált - így született a "Halk titkokat suttogni szőrös fülekbe" című új Gadó CD. A felvételek tavaly augusztus végén-szeptember elején készültek a BMC Stúdiójában (Szabó Viktor nagyszerű munkája - felvétel, keverés). A kiadvány majd csak jövőre (2022-ben) lát napvilágot.
A szerzők "sokfélesége" ellenére abszolút egységes albumot hallgathatunk - a hangzást, a dallamvilágot és a tempót is figyelembe véve. Ugyanabban a mederben folyik, csordogál, vagy hajszálnyit sebesebben halad a zene - olykor a gitár, máskor a szaxofon viszi inkább előre a történéseket.
Gadó és Ávéd (aki 26 évvel fiatalabb zenésztársánál!) hol egymást követve, hol egymásra "tekeredve" - máskor (talán) - korunk furcsa valóságát távolról szemlélve - kívülállóként játsszák a (szabadabb áramlatok felé /is/ forduló) jazz és a barokk muzsika különleges
"keverékét".
A darabok többségének latin nyelvű címe sokatmondó. A komponista Gadóhoz közel áll a régizene - és még sok más (is), rendkívül széles palettán mozog. Ávéd könnyedén alkalmazkodott az album koncepciójához, Gadó gitár-játékához, egyenrangú partner a lemez
létrehozásában. Osztrosits Éva mélyhegedűn és Zétényi Tamás csellón három számban gazdagítják a hangzást.
(Némi kritikával hadd éljek: a CD címe - szerény véleményem szerint - nem illik igazán az alkotáshoz - és nem a halk titkokra, valamint a suttogásra gondolok.)
Olyan jazzkedvelőknek ajánlom a CD-t (elsősorban), akikhez közel áll a klasszikus muzsika - és nyitottak a nem szokványos hangzásokra.

1. Lacrimosa
2. Barnabás
3. Lucidum intervallum
4. Tiger Riding
5. Vexilla Regis (from Via Crucis)
6. Midsummer Night Dream
7. Narrations
8. Solum ipsum
9. Ex parte enim cognoscimus
10. Fletus sacer
11. Pater noster (from Harmonies poétiques et religieuses)

Gadó Gábor - gitár
Ávéd János - szaxofon
Osztrosits Éva - mélyhegedű (5,7,11)
Zétényi Tamás - cselló (5,7,11)


Vissza a lemezhez