JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Karosi Júlia - Without Dimensions

Karosi Júlia: Without Dimensions 2020. szeptember 22., Gáspár Károly

karosi-julia-without-dimensions.jpg

Karosi Júlia - Without Dimensions (Double Moon Records – Challenge Records International)


„Júlia szárnyalása”

Véleményem szerint az énekesek is hangszeres előadók. Persze instrumentumuk egyik jól megszokott kategóriába sem sorolható, hiszen nincsen szükségük semmilyen tárgyra, matériára ahhoz, hogy zenéljenek. Viszont egy jó énekes úgy tud bánni a hangjával, hogy az bármely fúvós, vonós, vagy billentyűs hangszernél csodálatosabb tud lenni. Csodálatosabb, mert maga a test válik közvetítő eszközzé, kvázi hangszerré, a torok és még számos szerv, no meg a lélek tökéletes összjátékának eredményeként.

Ezen varázslat egyik legkiválóbb mestere Karosi Júlia, aki -ha jól számolom- ötödik saját nevével fémjelzett albumával jelentkezik. Illetve jelentkezni fog majd októberben, de a JazzMa.hu kedves Olvasóinak még a premier előtt van lehetőségem beszámolni a friss felvételről, amit nagyon köszönök/köszönünk a művésznőnek!

Karosi Júlia „Without Dimensions” címmel készítette el a korongot. Partnerei ezúttal is Tálas Áron zongorista, Bögöthy Ádám bőgős és Varga Bendegúz dobos voltak.

Nyilván a quartet is garancia a magas minőségre, de Juliék „rátettek még egy lapáttal”, és meghívták 2019 februárjában egy MÜPA koncert, majd lemezfelvétel erejéig a világhírű amerikai gitárost, Ben Mondert-t!

A „Without Dimensions”-ön hét-hét Karosi Júlia szerzemény és Bartók átdolgozás, valamint egy Kodály „újragondolás” csendül fel.

Első gondolatom az volt a CD végighallgatása után, hogy Karosi kompozíciói tökéletesen illeszkednek a Bartók darabokhoz. Egységes anyagot alkotott a csapat, melyben Juli munkái őshonos, ezernyi színben pompázó virágként élnek Bartók világában.

Természetesen nem arról beszélek, hogy az énekesnő „copy”-zni akarta nagy géniuszunk stílusát, de hangulatában, szellemiségében bizony rendkívül jól passzolnak a művek Bartók univerzumához.

A lemez 15 „track”-je közül mindössze egyben, a Bartók által feldolgozott népdalban, a „Sorrow”-ban („Bánat”) „történik” szöveges éneklés. Egyik kedvencem lett ez a darab a lemezről, a szakrális muzsika metódusát (is) felidéző hangulatával.

A többi számban viszont hangjának sok-sok árnyalatát megmutatva, szövegek nélkül hallhatjuk Karosit. Azt gondolom, nagy vállalkozás ez, hiszen sokan azért kedvelik a vokális jazzt, vagy egyéb „ének orientált” műfajt, mert a versek által jobban tudnak azonosulni a zenével. Persze nem ez volt az első alkalom, hogy Juli így interpretál, és ahogyan eddig, most is remekül teljesítette ezt a nehéz feladatot.

Ben Monder alázattal, nyugalommal és a legjobb értelemben vett profizmussal csatlakozott a Karosi Júlia Quartethez. Julitól tudom, hogy Monder egyik kedvenc zeneszerzője Bartók Béla, így aztán igazán testhez álló misszió volt számára egy ilyen jellegű albumon játszani, ráadásul Bartók hazájában.

Hogy a pozitív nacionalizmus szólaljon meg belőlem, szívesen elmondom: a négy magyar művész minden pillanatban teljesen egyenrangú társként tudott együttműködni, muzsikálni, alkotni a tengerentúlról érkezett sztárral, sőt, inspirálták Őt nagyszerű játékukkal, ami természetesen visszafelé is működött.

Nem szeretem ezt a kifejezést, de a „Without Dimensions” nem könnyű zene. Ez az anyag figyelmet igényel a Hallgatótól, és meg is érdemli azt!

Ha színesztéziámat „használom” az album kapcsán, sötétkékre festett vászon jelenik meg szemeim előtt. Borongós, szomorkás, ugyanakkor reménnyel és értékekkel teli, őszinte hangulat ez.

Karosi Júlia szárnyal és magával tud minket vinni mesés útjára tehetségével, tudásával, na meg egy „play” gomb lenyomásával a „Without Dimensons”-szel a lejátszóban.


Karosi Júlia featuring Ben Monder: Without Dimensions (Double Moon Records – Challenge Records International 2020)

1. Without Dimensions

2. Rebirth

3. Epigrams No. 7, 8

4. Bluebeard’s Castle Prologue

5. Mikrokosmos III, No. 92

6. Romanian Folk Dances No. 3

7. Outro for Romanian Folk Dances No. 3

8. Sorrow

9. Mikrokosmos IV, No. 115

10. Mikrokosmos IV, No. 113

11. Insomnia

12. Words and Beyond Part 1

13. Words and Beyond Part 2

14. Words and Beyond Part 3

15. Madeleine Moment


Karosi Júlia – ének

Ben Monder – gitár

Tálas Áron – zongora

Bögöthy Ádám – bőgő

Varga Bendegúz – dob


Vissza a lemezhez