JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Nagy János - Jazz de Lune - Debussy 100

Nagy János: Jazz de Lune - Debussy 100 2018. május 03., Gáspár Károly

nagy-janos-jazz-de-lune-debussy-100.jpg

Nagy János - Jazz de Lune - Debussy 100 (Music Fashion)


„Hallgatom, szeretem!”

1918. március 25-én, Párizsban hunyt el a zenetörténet egyik legnagyobb alakja, Claude Debussy. Az impresszionista szerző műveit jazz muzsikusok is gyakran feldolgozzák, hiszen kompozícióiban ott bujkál azon szabadság szelleme, mely jellemző az improvizációs műfajokra, de harmónia- és dallamvilága szintén kedves a „jazzben gondolkozók” számára.

A Mester halálának századik évfordulója kapcsán a nagyszerű zongorista, Nagy János döntött úgy, hogy triójával stúdióba vonul, és elkészítik a „Jazz De Lune - Debussy 100” címet viselő anyagot.

Hármasa nem a klasszikus zongora trió szabályai szerint áll fel (zongora, bőgő, dob), hiszen partnerei Frankie Lato hegedűs és Joubert Flora dobos, ütőhangszeres, akik a hazai jazz szcéna kiváló, egyéni stílust képviselő művészei.

Persze egy nagy formátumú felvételhez hozzátartozik, hogy vendégek csatlakoznak az alap formációhoz, ezúttal sem volt másként; Vincent Mascart francia szaxofonos négy dalban működik közre, de két „track” erejéig a szimfonikus hangzás is megjelenik, a Free Style Chamber Orchestra jóvoltából.

A CD-n két-két Nagy János és Vincent Mascart által jegyzett szerzemény mellett, öt eredeti Debussy mű, Nagy által áthangszerelt, újragondolt változata hallható.

„Play” gomb nyomása után a „Jazz de Lune” 54 perc, 17 másodperc erejéig egyszerűen kiszakított a hétköznapok világából! Szépséges melódiák, melyeken szívesen merengtem el, felhozva a szívem-lelkem mélyen lakozó érzelmeket. Mindvégig a Debussy által teremtett univerzumban utaztam, de most más perspektívából szemlélhettem a „Dallam-bolygókat”, Nagy János „arrange”-ainak, improvizációinak, és társai fantasztikus játékának, rögtönzéseinek köszönhetően!

János mély tiszteletet tanúsítva Debussy iránt, nem akarta kifacsarni, „megerőszakolni” a darabokat; „mindössze” hozzá tette saját benyomásait, őszinte érzelmeit azokhoz. És mivel Nagy rendkívül szenzitív művész, szinte egybeforrt személyisége a nagy Claude-éval, azt az varázslatos képet alkotva bennem -és bízom benne, hogy mindenkiben-, mintha együtt, kortársként alkották volna meg a műveket!

Zongoristák kapcsán vesszőparipám a billentés. Nos, Nagy János esetében csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni a téma kapcsán! Gyönyörű, kötött „touch”, amely által a hangszer legszebb arcát tudja mutatni, na és persze az improk során előtörő, a műfajra jellemző kissé törtebb billentés is „supreme” kategória!

A „Jazz de Lune - Debussy 100” igazán méltó tisztelgés a géniusz komponista előtt, igazi értékeket felvonultató, rendkívül szerethető album! Szeressék Önök is!


Nagy János Trió: Jazz de Lune - Debussy 100 (Music Fashion 2018)

1. Intro

2. Reverie

3. Meditation on Debussy I.

4. Clair de Lune

5. This Is a Good Question

6. Six Antique Epigraphs

7. Adagio

8. Golliwog’s Cakewalk

9. Meditation on Debussy II.


Nagy János - zongora, billentyűs hangszerek

Frankie Lato - hegedű

Joubert Flora - dob, ütőhangszerek

Vincent Mascart - szaxofon (3, 5, 6, 9)

Free Style Chamber Orchestra (1, 7)Vissza a lemezhez