JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Nexus LineUp - Fragments

Nexus LineUp: Fragments 2018. augusztus 03., Gáspár Károly

nexus-lineup-fragments.jpg

Nexus LineUp: Fragments (NarRator Records, 2018)

„Játék, határok nélkül”

Közhely, de mint ahogy az szokott lenni, nagy igazság, hogy a jazz olyan közös nyelv, mely összehozza a világ legkülönbözőbb tájairól érkezett embereket, és pillanatok alatt kiválóan megértik egymást.

Ékes példája ennek a Nexus LineUp, amit graz-i tanulmányai során alapított hat nagy tudású, ifjú művész.

A sextet vezetője a magyar Hofecker Dániel, aki trombitál, szárnykürtözik, és a kompozíciók, illetve a hangszerelések is többségében az Ő nevéhez fűződnek.

Hazánkat Jámbor Ármin altszaxofonos, és Gyárfás Péter zongorista képviselik még a formációban. A további nemzetközi színeket a svéd Karel Eriksson (harsona), a horvát Hrvoje Kralj (bőgő), és az ukrán Oleg Markov (dob) erősítik.

A 2017-es, budapesti Jazz Combo Versenyen a Nexus LineUp „aratott”, hiszen számos kategóriában első helyezést értek el, így esett, hogy a NarRator Records felajánlotta számukra első lemezük rögzítésének lehetőségét. És íme, most itt pörög lejátszómban debütáló, „Fragments” címet viselő korongjuk!

A CD-n hét dalt hallhatunk; négy Hofecker, két Jámbor és egy Eriksson darabot. Nagy öröm számomra, hogy a world music, crossover és pop-jazz „őrületben” a hat fiatal muzsikus egy vérbeli mainstream anyaggal rukkolt elő!

A számok, az „arrange”-ok, a szólók és egyáltalán az anyag hangulata, légköre, a legendás Blue Note albumokat juttatta eszembe!

Olyan letisztultan, kifinomultan, ugyanakkor „dögösen” játszanak Daniék, hogy ez bizony a világ bármely jazzfesztiváljának vagy klubjának műsorába beleférne, és biztos vagyok benne, hamarosan ott is lesznek sok-sok helyen a „srácok”!

Ha „real jazz”-t akarnak hallani kedves Olvasóink, jó szívvel ajánlom figyelmükbe a Nexus LineUp „Fragments”-ét; nem fognak csalódni!


Nexus LineUp: Fragments (NarRator Records 2018)


1. Go or Stay?

2. Livia

3. I’ll Wait and Pay

4. Fragments

5. Family Nest

6. Mr. Firestone

7. Mino’s DreamHofecker Dániel – trombita, szárnykürt

Jámbor Ármin – altszaxofon

Karel Eriksson – harsona

Gyárfás Péter – zongora

Hrvoje Kralj – bőgő

Oleg Markov – dob


Vissza a lemezhez