JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Tálas Áron - Little Beggar

Tálas Áron: Little Beggar 2018. február 05., Simády Béla

talas-aron-trio-little-beggar.jpg

Tálas Áron Trio  – Little Beggar (BMC Records)


Két évvel ezelőtt Varga Bendegúz itt a JazzMa.hu lemezpolcán szakmai hozzáértéssel méltatta Áron triójának első lemezét, amely „Floating Island” címmel Japánban jelent meg. Most pedig itt a második lemez, ezúttal a hazai BMC gondozásában. (Figyelem! A lemez hivatalosan csak márciusban jelenik meg!)

Jómagam csak hallgatom a hangszereket, nem játszom rajtuk, de úgy gondolom, a zenészek jelentős része azért hozza létre alkotásait, hogy én, a vásárló megvegyem azokat. Amikor ez nem így van, előfordul, hogy a szakmailag felmagasztalt mű a közönség számára érdektelen. Mint lemezgyűjtő, mindig elgondolkodom, hogy trió felállásban érdemes–e régi, amerikai jazz standardek-ből a milliomodik példányt is megjelentetni. Van olyan, amit a Bill Evans Trio, a Keith Jarrett Trio, az Oscar Peterson Trio – hirtelen ők jutottak eszembe – még nem játszott el? Nagyon örültem, amikor a Szakcsi Trió jó pár évvel ezelőtt megjelentette a „Na dara!” című lemezét. Végre valami magyaros újdonság! És most itt egy újabb.

Titokban reménykedtem, hogy egyszer lesz valaki, aki nálunk is az Esbjörn Svensson által megnyitott útra tér. Nemrég Daniel Karlsson-t és zenésztársait láttam az Opusban hasonlót cselekedni. Tigran Hamasyan még, aki jeles képviselője eme irányzatnak. Nem lehet persze a Tálas Áron Triót a „skandináv jazz” kategóriába sorolni, annál jóval több, de nyomokban északi ritmusokat tartalmaz, és egyértelműen új utat keres a jazz triók világában.

Nagyon sok hatás éri az érdeklődő, nyitott zenészeket, és Áron biztos, hogy ezek közé tartozik. Jon Cowherd a Brian Blade Fellowship zongoristája) például klasszikus zenei ismereteket vélt felfedezni a magyar zongorista játékában. A népzenei hatások már az első lemezen is felismerhetőek voltak, most megerősítést nyertek. Rögtön a nyitó, és egyben címadó szerzeményben megjelennek, és talán az album legszebb dallamait hallhatjuk ebben a dalban. A továbbiakban sodró lendületű, vagy éppen balladisztikus felvételeken csodálhatjuk meg a tipikusan jazz-es, vagy éppen lírai hangulatú zongora futamokat. A szerzemények egytől-egyig Tálas Áron alkotásai.

A zenésztársak – akik már az első lemezen is jelen voltak – remek választásnak bizonyultak, Barcza Horváth József mind kísérőként, mind rövid szólóiban remekel, Gyárfás Attila sem tesz másként. Nagyon összeérett a zenekar az eltelt időben. Ez a lemez minden gyűjtőnek kötelező darab. A néhány nappal ezelőtti Mike Moreno gitárossal közös koncert konklúziójaként, ez a trió mondjuk Fenyvesi Marcival kiegészítve hatalmas csapást mérhetne a hanyatló Nyugat jazz életére…

Bár valószínűleg most is decemberben lesz a JazzMa.hu szavazás határideje, én már most szeretném leadni a szavazatomat az „év albuma” kategóriában.


1. Little Beggar

2. Hendersong

3. Ke-Bop

4. B.M.

5. The Song

6. Chicken Run

7. Big Talk

8. Weighted Words

9. Cloud Atlas

10. Epigramma

11. Cheesy Gig


Tálas Áron – zongora

Barcza Horváth József – bőgő

Gyárfás Attila – dobVissza a lemezhez