JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. április 22.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Artemis - Artemis

Artemis: Artemis 2021. március 05., Gáspár Károly

artemis-artemis.jpg

Artemis - Artemis (Blue Note/Universal Hungary)


„A jazz istennői”

A legendás Blue Note kiadó egy rendkívül különleges albummal ajándékozta meg a jazz kedvelőit, hiszen a görög mitológiai istennő, Artemisz nevét viselő, kizárólag hölgyekből álló formáció felvételét tette közkinccsé.

A 6+1 főből álló zenekar névként és a lemez címeként is az „Artemis”-t választotta. Nézzük, kik alkotják a bandát!

A kanadai Renee Rosnes zongorázik, az izraeli Anat Cohen klarinétozik és basszusklarinétozik, a chilei Melissa Aldana tenorszaxofonozik, a szintén kanadai Ingrid Jensen trombitál, a japán Norika Ueda bőgőzik, és az amerikai Allison Miller dobol. Az alapcsapathoz két szám erejéig csatlakozik („If it’s Magic”, „Cry, Buttercup, Cry”) a szintén amerikai Cécile McLorin Salvant énekes is.

Az „Artemis”-en Allison Miller „Goddess of the Hunt”, Melissa Aldana „Frida”, Renee Rosnes „Big Top”, Anat Cohen „Nocturno”, és Noriko Ueda „Step Forward” című kompozíciója mellett felcsendül John Lennon és Paul McCartney munkája, a „The Fool on the Hill”, Stevie Wonder szerzeménye, az „If It’s Magic”, de hallhatjuk Rocco Accetta „Cry, Buttercup, Cry”-ját, és Lee Morgan klasszikussá vált blues témáját, a „The Sidewinder”-t.

Mivel a jazz világában már ismert, sikeres előadókról van szó, így nem okozott meglepetést, hogy mennyire jól játszanak közös zenekart alkotva is. Nagy örömmel töltött el, hogy némiképp szembemenve az aktuális, pop zene felé hajló trendekkel, egy vérbeli modern mainstream albumot készítettek a művészek.

Persze a swingelés mellett megjelennek a jóféle egyéb „groove”-ok is, de az anyag koncepciója, hangulata, aurája teljes mértékben igazodik a hatvanas években készült, mára etalonná vált Blue Note lemezekhez.

Természetesen sem közhelyes, sem szexista nem kívánok lenni, így aztán azt mondom: akinek kétsége lenne afelől, hogy a hölgyek között is teljesen egyenrangú muzsikusok vannak a férfiakkal világszerte, itt az újabb, sokadik bizonyíték, hogy ez így van!

Kiváló kompozíciók, hangszerelések, és improvizációk, szenzitív, ugyanakkor energikus muzsika; ez az „Artemis”, amit mindenkinek nagy lelkesedéssel ajánlok!


Artemis: Artemis (Blue Note 2021)

1. Goddess of the Hunt

2. Frida

3. The Fool on the Hill

4. Big Top

5. If It’s Magic

6. Nocturno

7. Step Forward

8. Cry, Buttercup, Cry

9. The Sidewinder


Renee Rosnes – zongora

Anat Cohen – klarinét, basszusklarinét

Melissa Aldana – tenorszaxofon

Ingrid Jensen – trombita

Noriko Ueda – bőgő

Allison Miller – dob

Cécile McLorin Salvant – ének (5, 8)


Vissza a lemezhez