JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.
Bahr, Clint: Puzzlebox2023. május 19.

Lemezpolc kritika:
Bennett, Tony - Krall, Diana - Love Is Here To Stay

Bennett, Tony - Krall, Diana: Love Is Here To Stay 2018. szeptember 26., Gáspár Károly

dianakrall-tonybennet.jpg

Bennett, Tony - Krall, Diana: Love Is Here To Stay (Verve, 2018)

„Gersh-Win!”

Szeptember 26-án ünnepeljük a zenetörténet egyik legnagyobb zsenijének 120-ik születésnapját. George Gershwin-ről van szó, aki mindössze 39 évet töltött itt a földi síkon, mégis hihetetlenül gazdag életművet hagyott maga után. A klasszikus és a jazz muzsika „hídembere” volt, kinek műveit szívesen veszik fel repertoárjukba mindkét stílus jeles előadói.

Az évforduló kapcsán két legendás jazz énekes gondolta úgy, hogy kiváló trióval karöltve stúdióba vonulnak, és készítenek egy Gershwin előtt tisztelgő albumot.

Tony Bennett és Diana Krall a fent említett vokális nagyságok, a hármast pedig Bill Charlap zongorista, Peter Washington bőgős, no meg Kenny Washington dobos alkotják. (Nem mellesleg ez a lemez szombaton vagyis szombaton szeptember 29-én a New York-i Jazz Albums listán az első helyen fog nyitni.)

Akcióba is léptek a nagyszerű művészek, és már pörög lejátszómban a „Love Is Here To Stay” című lemez, mely a Verve gondozásában jelent meg.

A korongon 14 Gershwin kompozíció hangzik el. Többségében az ismertebbek közül szemezgettek, ezek közé sorolom például a „’S Wonderful”-t, az „I Got Rhythm”-öt, vagy a címadó „Love Is Here To Stay”-t, de olyan, tán kevessé ismert, ritkábban „elővett” darabok is helyet kaptak, mint a „My One and Only” (nem összetévesztendő Guy Wood és Robert Mellin klasszikusával, a „My One and Only Love”-val), vagy a „Do It Again”.

A szépkorban igencsak benne járó Tony Bennett hangja mit sem kopott az idők során, és Diana Krall is hozza a Tőle megszokott fantasztikus színvonalat. A Bill Charlap Trio szintén kitesz magáért, vérbeli és rendkívül ízléses hard bop kíséretet hallhatunk Tőlük.

Bevallom őszintén, mégis hiányérzetem van a lemez kapcsán! Az oké, hogy Bennett-ék nem akarták „megerőszakolni” a gyönyörű és/vagy „dögös” témákat, de mégis úgy érzem, „biztonsági játék” volt ez, szem előtt tartva az üzleti érdekeket. A dalok kissé más fénytörésbe helyezése, több hangszeres szóló, vendégművészek bevonása (szaxofonos, trombitás, gitáros, etc.) erősítette volna, hogy ez valóban jazz album, és nem végzi hotelek, éttermek, ne adj Isten liftek háttérzenéjeként...

Kedves Olvasóink! Kérem, ne értsék félre, távol áll tőlem, hogy „lehordjam” Tony Bennett és társai produktumát! Hogy is tehetném, amikor természetesen tisztában vagyok vele milyen „supreme” zenészekről van szó! Pont ezért sajnálom, hogy egy hangyányit nem voltak „bevállalósabbak”, és nem mutatták meg, hogy George Gershwin műveinek, és Nekik is ezer meg ezer új arcuk van!

Ettől függetlenül jó szívvel ajánlom „lefülelésre” mindenkinek a „Love Is Here To Stay”-t, annak újabb bizonyítékaként, hogy „Gersh-Win” mindig nyer(ő)!

Tony Bennett & Diana Krall: Love Is Here To Stay (Verve 2018)

1. ’S Wonderful

2. My One and Only

3. But Not for Me

4. Nice Work if You Can Get It

5. Love Is Here To Stay

6. I Got Rhythm

7. Somebody Loves Me

8. Do It Again

9. I’ve Got a Crush on You

10. Fascinating Rhythm

11. They Can’t Take That Away from Me

12. Who Cares?

13. How LongHas This Been Going On?

14. A Foggy Day


Tony Bennett – ének
Diana Krall – ének
Bill Charlap – zongora
Peter Washington – bőgő
Kenny Washington – dob


Vissza a lemezhez