JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. augusztus 03.
Rejtvény – 2020 augusztus2020. augusztus 02.
Mi újság? - Tommy Vig2020. augusztus 02.
Heath, Jimmy: Love Letter2020. július 30.
Gold, Matt: Imagined Sky2020. július 27.
Szombat a Jedermannban2020. július 26.
JazzUp – Salvai Ádám2020. július 23.
Elek István 65!2020. július 17.

Lemezpolc kritika:
Blakey, Art - Just Coolin’

Blakey, Art: Just Coolin’ 2020. július 25., Gáspár Károly

art-blakey-just-coolin.jpg

Art Blakey - Just Coolin’ (Blue Note/Universal Hungary)


„Az aranykorszak”

Art Blakey (1919-1990) a jazz történetének egyik legkiemelkedőbb alakja. A zseniális dobos -többek között- játszott Charlie Parker, Dizzy Gillespie és Miles Davis zenekarában is.

1954-ben alapította meg Horace Silver zongoristával a Jazz Messengers zenekart. Silver két év után távozott a bandából, azonban Blakey haláláig működtette a tagjait rendszeresen változtató együttest, melynek ars poetica-ja arra épült, hogy mindig az adott korszak legjobb ifjú művészei legyenek a zenekarvezető partnerei.

Sokak mellett szerepelt a Jazz Messengers-ben Wayne Shorter, Clifford Brown, Branford és Wynton Marsalis, Chuck Mangione, és Keith Jarrett.

A Blue Note kiadó most kincstárából előbányászott és megjelentetett egy 1959-ben rögzített Art Blakey & The Jazz Messengers felvételt, amelyet először hallhat a műfajt kedvelő Közönség, hiszen eddig Csipkerózsika-álmát aludta a „Just Coolin’”.

A korongon Blakey olyan művészek társaságában vonult anno a legendás hangmérnök, Rudy Van Gelder stúdiójába, akiknek nevét -a „zkv”-hez hasonlóan- a „Jazz Nagykönyvében” olvashatjuk; Hank Mobley tenorszaxofonozik (1930-1986), Lee Morgan trombitál (1938-1972), Bobby Timmons zongorázik (1935-1974), és Jymie Merritt bőgőzik (1926-2020).

A régi-új lemezen három Hank Mobley („Hipsippy Blues”, „M&M”, „Just Coolin’”) és egy Bobby Timmons kompozíció csendül fel („Quick Trick”), ezek mellett pedig a közismert jazz standard, a „Close Your Eyes” (Bernice Petkere), no meg a „Jimerick” című dal hallható, mely ismeretlen szerző műveként van feltüntetve.

Ha a 2020-as évből pozitív történéseket kell majd felidéznem valamikor (nem ígérkezik könnyű feladatnak...), biztos, hogy a „Just Coolin’” köztük lesz! A jazz aranykorszakának számító érából előkerült felvétel minden hangja érték!

Ahogyan megszólal az öt géniuszból álló zenekar, ahogyan megmutatják -jó értelemben véve lazán- virtuozitásukat, hangszertudásukat, és szenzációs improvizációs készségüket, „dögösségüket”, az bizony tankönyve illő.

Mobley és Morgan fantasztikus, vérbeli jazz „sound”-ja és „time”-ja, Timmons finom, mégis pregnáns billentése, a ritmusszekció biztonságot nyújtó lüktetése, könnyed, táncoló, mégis beton keménységű swingelése a műfaj csúcsát, alfáját és omegáját mutatja, képviseli.

Nincs mese, bármennyire is legyen bárki mostanság trendi, divatos, ezt a korszakot, vonulatot nem lehet, nem szabad kihagyni, mert oly mértékben esszenciális.

Természetesen kötelező darab a „Just Coolin’”, de hadd hívjam fel külön és nagy tisztelettel a fiatal korosztályhoz tartozó jazzisták figyelmét erre az albumra. Higgyétek el, nem lenne ma Robert Glasper, ha „tegnap” nincsen például Art Blakey és a Jazz Messengers.


Art Blakey & the Jazz Messengers: Just Coolin’ (Blue Note 2020)

1. Hipsippy Blues

2. Close Your Eyes

3. Jimerick

4. Quick Trick

5. M&M

6. Just Coolin’


Art Blakey – dob

Hank Mobley – tenorszaxofon

Lee Morgan – trombita

Bobby Timmons – zongora

Jimye Merritt – bőgő


Vissza a lemezhez