JazzMa

Friss Hírek

Játék – 2020 július2020. július 05.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Burke, Greg - As a River

Burke, Greg: As a River 2019. július 19., Gáspár Károly

greg-burk-as-a-river.jpg

Greg Burk - As a River (Tonos Records)


„Az olasz meló”

Bevallom férfiasan, Greg Burk zongorista nevét akkor hallottam először, amikor Maloschik Róbert főszerkesztő úr nemrégiben felhívott, és elmondta, hogy -többek között-  Burk új albumáról kellene recenziót írnom. Mentségemre szolgáljon, hogy a fejében egy tekintélyes és folyton bővülő jazz lexikont rejtegető „főszerk” sem tudott sok információval szolgálni Vele kapcsolatban.

(Egyébként a nemzetközi jazzéletben egyre nagyobb reputációra szert tevő jazzma.hu népszerűségére jellemző, hogy Amerikából, Kanadából, Brazíliából, Angliából, Németországból és Csehországból rendszeresen érkeznek CD-k recenzióra. Greg Burk például Olaszországból küldte postán CD-jét!)

No de sebaj, irány a net! Kiderült, hogy mai főszereplőnk 1969. június 24-én született a Michigan állambeli Lansing-ben. Jelenleg Rómában a Conservatorio di Frosinone professzora.

Burk ezúttal szólóban vonult stúdióba -még 2018-ban-, és rögzítette az „As a River” című albumát, amely idén áprilisban jelent meg a Tonos Records gondozásában.

A korongon 15 dal hallható, ezek mindegyike a zongorista szerzeménye.

Némileg eklektikusnak érzem az albumot, hiszen vannak rajta Keith Jarrett és Bill Evans zenéjére hajazó darabok, de a McCoy Tyner-féle éles, staccatos-s billentést produkálva is improvizál a „Sun Salutation”-ben.

Romantikus, kifejezetten dallamos témák, kissé a jazz standard-ek világa felé irányuló számok, és egészen modern, kortárs, free jazzbe hajló munkák egyaránt felcsendülnek.

A hangszerhez alapvetően finoman, ízlésesen hozzáálló művészt ismertem meg Greg Burke-ben. Azt gondolom, az igazi énje inkább a balladisztikus, esztetizáló stílus, de az is lehet, hogy a szóló zongorázás magányossága hozza magával ezt az irányt.

Bár olyan katarzist nem okozott az „As a River”, mint egy Keith Jarrett, Chick Corea, vagy Bill Evans (és még folytathatnám a sort nagymesterekkel) felvétel, de mégis jó érzés töltött el, miközben hallgattam Greg Burk játékát.

Érdemes kipróbálni!


Greg Burk: As a River (Tonos Records 2019)

1. One Day

2. Five Petals

3. Sun Salutation

4. As a River

5. Radiant Heart

6. The Slow Hello

7. The Union

8. Confluence of Color

9. Serena al Telefono

10. Into the Rapids

11. Love Wins

12. Beyond the Bend

13. The Slow Goodbye

14. Rivers to Tears

15. Sequola Song


Greg Burk – zongora


Vissza a lemezhez