JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Droles de Dames - Droles de Dames

Droles de Dames: Droles de Dames 2021. április 02., Bereczki Bálint

droles-de-dames-martinez-bardainne-pourquery.jpg

Fabrice Martinez, Laurent Bardainne, Thomas de Pourquery - Droles de Dames (BMC Records)


Fabrice Martinez, Laurent Bardainne és Thomas de Pourquery három francia kísérlezető, akik a Droles De Dames név alatt zenélnek, ez a lemez kísérőfüzete szerint Charlie angyalait jelent. A név elég megtévesztő, inkább valamilyen tudományos fantasztikus akciófilm címe illene hozzájuk, bár lehet, hogy csak össze akarják zavarni a hallgatót, gondolván tökmindegy mi a nevünk, ha a zenénk jó. A zenéjük jó.

Minimalista muzsika, melynek alapszövetei az egymásra pakolt szintisávok. Mivel régi analóg szintikről van szó, vagy sima oszcillátorokról, az egész album úgy szól, mint egy negyven éves sci-fi filmzenéje. Hasonlít a Talk Talk utolsó munkáira. Egy ilyen éteri, elszállós koncepcióhoz a klasszikus dallamjáték helyett inkább az effektezés, a zajkeltés dukál. A két akusztikus hangszer, a szaxofon és a trombita is leginkább a kozmikus, elvont síkon szólal meg, néhol a kései Coltrane/Sanders duókat idézve. Pourquery énekel a lemezen, magas fejhangon, stílusban valahol félúton Al Green és a Sigur Ros énekese között. Nem igazán derül ki hol komoly és hol affektál szándékosan. Viszont a minimál szintipop részeknél kimondottan jól szól. Zaklatott hangkollázsok és megnyugtató, lassabb témák váltogatják egymást a korongon, ez a nyolcvanas évek íz végig érezhető, de talán ettől olyan űrbéli, lebegő hangulatú az egész.

Sci-fi rajongó jazzbarátok fogják szeretni ezt a lemezt, amit érdekes lenne élőben is meghallgatni. Reméljük, minél hamarabb sor kerülhet rá.


Vissza a lemezhez