JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Erdmann, Daniel - Message in a Bubble

Erdmann, Daniel: Message in a Bubble 2023. november 11., Dr. Nagy Sándor

velvet-revolution-daniel-erdmann-theo-ceccaldi-jim-hart-message.jpg

Velvet Revolution - Daniel Erdmann/Théo Ceccaldi/Jim Hart - Message in a Bubble (BMC Records, 2023) 


A közelmúltban jelent meg a Bársonyos Forradalom legújabb, harmadik albuma a Message in a Bubble a BMC Records gondozásában. Az első (A Short Moment of Zero G, 2016) és a második (Won’t Put No Flag Out, 2019) után is változatlan felállásban: a német Daniel Erdmann tenorszaxofonon játszik, a francia Théo Ceccaldi hegedül, az angol Jim Hart vibrafonozik - vagyis az európai kreatív, modern zene képviselőit hallhatjuk.

Ami változás az eddigiekhez képest: az előző alkotások komponistája Erdmann volt, most mindhárman három szerzeménnyel járulnak hozzá az új lemez (remélhető) sikeréhez. A kilenc, hat-hét perces tétel teljesen egyéni hangvételű - de ezt a különleges hangszer-összeállítás alapból meghatározza.

Ez a zene inkább lágy, mint kemény - a (változó) hangulat inkább szomorkás, mint vidám. De a játékosság végig jelen van, a témák eredeti dallamokkal nyitnak, a fantáziadús improvizációk “felülkerekednek” az ötletes kíséreteken - hogy aztán a szólót játszó muzsikus visszalépjen aláfestő szerepkörbe.

Volt szerencsém hét évvel ezelőtt a Velvet Revolution bemutatkozó lemezét értékelni - akkor “esetlegesnek, befejezetlennek” találtam a darabok egy részét. Ez most nem merült fel bennem: kiforrott, átgondolt, értékes alkotás a Message in a Bubble - minőségi a felvétel, remek a hangszertudás.

Várható, hogy a kritikusok is díjakkal (francia és német zenei elismerésekkel) értékelik az új albumot, ahogyan ez mindkét előző alkotásnál történt.

1. Maybe Tomorrow

2. Drunk with Happiness

3. The Velvet Tango

4. Mumble Jumble

5. In My Song There Is a Secret

6. Cache cache

7. Danke, wirklich Danke!

8. Yume

9. The Only Solution

Daniel Erdmann - tenorszaxofon

Théo Ceccaldi - hegedű

Jim Hart - vibrafon


Vissza a lemezhez