JazzMa

Friss Hírek

JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
GoGo Penguin - GoGo Penguin

GoGo Penguin: GoGo Penguin 2020. június 16., Salvai Ádám

gogo-penguin-gogo-penguin.jpg

GoGo Penguin - GoGo Penguin (Blue Note/Universal Hugary)


A manchesteri GoGo Penguin nemrég, június 5-én a legújabb albumával jelentkezett, amely ezúttal a zenekar saját nevét viseli. A trió kétségtelen az egyik legizgalmasabb projekt manapság, és ezt az is elég jól jelzi, hogy a Blue Note Records-nál adták ki a legújabb anyagukat.

Az angliai formáció 2012-ben jelentette meg első albumát még a Gondwana Records gondozásában, ám a harmadik, „Man Made Object”-re keresztelt lemezük már a Blue Note-nál került kiadásra 2016-ban. A legelső albumtól számítva minden páros évben jött egy anyag; a 2018-as „A Humdrum Star” után a most tárgyalt ötödik lemez az együttes után a „GoGo Penguin” nevet kapta.

A triót alkotják Chris Illingworth zongorista, Nick Blacka nagybőgős és Rob Turner dobos. A korábban és jelenleg is egyértelműen a jazz, valamint az elektronikus műfajok, a trip hop stílus fúziójára törekedtek. Érdekes, hogy mindezt úgy érik el, hogy Illingworth a klasszikus zongorában rejlő lehetőségeket igyekszik kiaknázni és nem különböző billentyűk elektronikus hangszíneivel operál; Blacka is nagybőgőn hallható elektromos basszusgitár helyett. Ezeknek hála megőrzik a természetes, akusztikus hangzást, de képzettségükkel, technikájukkal mégis ki tudják váltani a kívánt, fúziós hatást.

Az album egy ambientes hangulattal indul, egyszerű dallamok a zongorán, hullámok, sirályok zaja hallható, majd elcsendesül és folytatódik a második dallal, amely az „Atomised” címet kapta. Itt a zongora egy állandó loop-ot hoz, amit beton biztosan kísér a dob és a nagybőgő játszik fölötte. A zongora idővel változik, de az erős lüktetés végig jelen van és viszi előre a hallgatót. Nagy tempó mellett is kiválóan tartják a dal lendületét, a zongora játék egy különleges, misztikus hangulatot varázsol a zenének. A dal második felében alakul át, a billentyűkön sem olyan sűrűek a dallamok és a dob is teljesen más fényben kísér.

A harmadik a „Signal in the Noise”, melyben igazán modern, jelenleg nagyon aktuális dobolást hallhatunk. Szeretem a GoGo Penguin-hez hasonló zenéket, hangulatában számomra az Esbjörn Svensson Trio-ra emlékeztet, amit ha a Nerve zenekarral ötvözünk (különösen a dobot tekintve), akkor valami hasonlót kapnánk eredményként.

A folytatásban érkezik még az „Open”, az „F Maj Pixie” és a „Kora”; az utóbbi kettőhöz, valamint a lemezt záró „Don't Go” dalokhoz készültek live, videós felvételek, amelyek megtekinthetőek a zenekar csatornáján.

Az album zenei anyagára elmondható, hogy a jazz mellett felfedezhetünk elemeket különböző elektronikus zenei műfajokból, trip-hopból, rockból, de még a klasszikus zenéből is hallhatóan inspirálódnak a tagok. Ez a rendkívül különleges és szokatlan egyveleg alkotja a GoGo Penguin zenei világát. Érződik a határozott koncepció, elképzelés a dalok mögött, valahogy ugyanazok a formulák, megoldások merülnek fel gyakran. Mégis a szépen formált dallamok, apró kreatív ötletek valamelyik hangszeren mindig feldobják az aktuális szerzeményt, és nagyon jó eredményt produkálnak végül.

Ha valakihez nem áll közel a GoGo Penguin világa, akkor is mindenképp megérdemel egy hallgatást.


GoGo Penguin: GoGo Penguin (2020, Blue Note Records)

  • ·1_#
  • ·Atomised
  • ·Signal in the Noise
  • ·Open
  • ·F Maj Pixie
  • ·Kora
  • ·Totem
  • ·Embers
  • ·To the Nth
  • ·Don't Go


Az albumról az első CD single az “Atomised”:

https://www.youtube.com/watch?v=0KQ2EHAF6d8


Vissza a lemezhez