JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
Grzanna, Suzanne - The Cat's Meow Anniversary Album

Grzanna, Suzanne: The Cat's Meow Anniversary Album 2023. szeptember 24., Hegedüs Zsuzsanna

suzanne-grzanna-the-cats-meow-anniversary-album.jpg

Suzanne Grzanna - The Cat's Meow Anniversary Album (Diva Records)


Megjelent 2023 szeptember 08.

Fényes, tiszta, fiatalos, ragyogó.

Ezekkel a jelzőkkel tudnám érzékeltetni a benyomást, amit az ember a lemez hallgatásakor megtapasztal akár az énekhang, akár a szaxofon hangzás vonatkozásában.

Plusz: a sajátoméval egyező keresztnév kötelez.

Suzanne Grzanna most megjelent stúdióalbuma egyáltalán nem macskanyávogás, hanem egy kiváló multiinstrumentalista hölgy csillogóan elbűvölő lemeze!

Megnyugtató melódiák, kedves dallamok, barátságos szerzemények, amelyek a jazz alapjaihoz nyúlnak: swing, ballada, jazz-blues...

Ki is Suzanne?

suzanne-grzanna.jpg

A Wisconsin állami Milwaukee-ban született és ott élő hölgy díjnyertes dalszerző, szaxofonos, énekes, hangszerelő, producer és zenei kiadó, aki számos albumot adott ki saját kiadójánál, a Diva Records-nál. Zenéje sok filmben szerepelt, és rádióállomások játszották szerte a világon.

Szülei, Don és Maureen Grzanna hivatásos zenészek. Nem zárójelben jegyzem meg a szülők magas koruk ellenére (Marueen 82, Don 92 éves) ma is aktívan zenélnek. Don-nak több, mint 200 saját szerzeménye van elérhetően a különböző zenei platformokon, 1999-2009 között minden évben ASCAP-díjat kapott, harmonikásként és zongoristaként. Isten éltesse még sokáig őket!

Suzanne ötévesen kezdett zongoraleckéket tanulni édesanyjától. Tinédzser korában is zongorázott, számos versenyen lépett fel, ám kilenc évesen kezdett el klarinétozni, hogy az iskolai zenekaraiban játszhasson, majd a hetedik osztályban az altszaxofonra helyezte a hangsúlyt.

Suzanne számos zenei fesztiválon és privát rendezvényen lépett fel, és szereti a kapcsolatot a rajongókkal.

Tagja a Hangfelvételi Akadémiának, a SAG-AFTRA-nak, a Composers & Lyricists Society-nek és a Guild of Music Supervisors-nak.

Druszám ezen felül számos díjat nyert, köztük a Hollywood Music and Media Awards díjat, a "legjobb előadót" az Indie Music Channel Awards-tól, a UK Songwriting Awards-ot, a Hollywood Songwriting Awards-ot, az Academia Music Awards-ot , a Clouzine Music Awards-ot, és a J. osie Music Awards-ot, hogy csak néhányat említsünk.

Suzanne, vagy művésznevén SaxDíva albumán 9 bájosan elragadó saját szerzeményt hallgathatunk.

Az album hangulata a 40-es évek stílusának jazzes lounge zenéjét idézi meg.

Suzanne énekhangja gyönyörűen tiszta, fényes!

Szerzeményei barátságos melegséggel idézik meg számunkra ezt a jazz korszakot.

A nyitó dal zongoramotívumai, majd a felcsendülő, tiszta, fényes énekhang, s utána a beduplázott ritmusváltás jelzi, ihletet swing idő következik.

Suzanne szenvedélye, hogy hallgatóközönségét is megszólítsa, ezért is törekedett erre a tiszta, nem mindennapi, Dolby Atmos * hangzásvilágra. Számomra ez az album „Eunni XO” című „kakukktojás" dalában nyilvánul meg leghallhatóbban. Kakukktojás a szó legszebb és legnemesebb értelmében, kilóg a sorból, mert semmi máshoz nem hasonlítható hangulatával és elképesztően tiszta dallamával a lelkemet valami egészen különleges, mintegy meditatív helyzetben hozta.

A „Cedar Lodge” című blues kompozíció telt hangzásvilágú szaxofonjátéka mestermunka a javából.

És igen, muszáj mosolyogva hallgatni a címadó szerzeményt. A maga játékos macskabeszédével telitalálat.

Kedves Suzanne, SaxDíva, kedves Druszám!

Aki a jazzt, a szaxofont és a macskákat szereti - rossz ember nem lehet. Szaxofonos feleségeként, jazz énekesnőként és macskaimádóként köszönöm különlegesen szép albumodat.

Számlista:

1.1887 XO

2. Kiss XO

3. Ennui XO

4. Thinking of You XO

5. By the Fireside XO

6. Mystery Man XO

7. The Cat's Meow (évfordulós kiadás)

8. Cedar Lodge XO

9. Little Valentine XO

Az album a legújabb Dolby Atmos hangzással készült.

A szerzeményeket írta Suzanne Grzanna és Don Grzanna

Az album közreműködői:

Suzanne Grzanna - ének, altszaxofon

Scott Currier – zongora

Hal Miller – bőgő

Terry Smirl – dob

Brian Ford - dob

*Dolby Atmos: „A Dolby Atmos megszünteti a művészek kreatív kifejezésmódjának korlátait, hogy olyan térbeli hangélményt hozzon létre, amely Önt helyezi a szórakozás középpontjába.”

https://www.dolby.com/technologies/dolby-atmos/


Vissza a lemezhez