JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. december 02.
Dalos hangulatban2022. november 24.
Bóková, Nikol: Elements2022. november 23.
Foster, Ronnie: Reboot2022. november 19.

Lemezpolc kritika:
Haden, Charlie – Mehldau, Brad - Long Ago and Far Away

Haden, Charlie – Mehldau, Brad: Long Ago and Far Away 2018. november 16., Gáspár Károly

haden-mehldau-longago.jpg

Haden, Charlie – Mehldau, Brad: Long Ago and Far Away (Impulse!)

„Messze, de mégis közel...”


2014 júliusában veszítettük el a jazztörténelem egyik legnagyobb alakját, Charlie Hadent. A zseniális bőgős, zenekarvezető, komponista hatalmas életművet hagyott maga után, felejthetetlen lemezei, legendás koncertjei, jobbnál-jobb formációi, és a műfaj művelői körében gyakran játszott, gyönyörű szerzeményei által.

Az Impulse! kiadó archívumából most egy igazi gyöngyszem került elő, és jelent meg „Long Ago and Far Away’” címmel! (Múlt szombaton a New York-i Jazz Albums lista 12. helyén nyitott! – A szerk.)

A németországi Mannheim városában, a 2007-es Enjoy Jazz Festival keretein belül megrendezett Charlie Haden–Brad Mehldau kettős koncertjét ismerhetjük a korong által!

Hat jazz standard-et hallhatunk a felvételen, a zongora-bőgő, vagy ez esetben inkább bőgő-zongora felállásnak köszönhetően, rendkívül intim hangulatban interpretálva azokat. Persze a két géniusz akár big banddel is tudja/tudta hozni a Rájuk oly jellemző nagy-nagy „szív-lélek faktort”!

Charlie Parker klasszikus blues témájával, az „Au Privave”-val kezdődik a CD, mely hallgatása közben máris érezhetjük, hogy rendkívül különleges anyagról van szó! Mainstream jazz ez a javából, de olyan szabadság, „repülés” tapasztalható Haden és Mehldau részéről, ami bizony párját ritkítja! „Veszik” egymás minden rezdülését, lélegzetvételét, ahogy pedig Haden „ment” a szólisták után harmóniailag, ritmikailag, hát, nem tudom volt/van/lesz-e hozzá hasonló basszista!

Tudom, most jön majd, hogy „de a Ronkárter, a Pederzen, meg a Patituccsi kibőgőzik a szemét, és különben is a Réjbrann dögösebb négyet hozott”! Szó, mi szó, van ezekben igazság, de ahelyett, hogy belemennék egy „Hadenológiába”, csak annyit mondok: Charlie Hadenből csak egy volt! A vita többi részét meghagyom a bőgősöknek, és az örök „megfejtőknek”...

Na szóval, tovább haladva a „track”-eken, a fent említett szellemben folytatódik az album. Jön -többek között- a címadó „Long Ago and Far Away” (Jerome Kern), vagy az egyik kedvenc standard-em, Matt Dennis munkája, az „Everything Happens to Me”. Minden dalban a jazz lényegét fogják meg, adják át nekünk a művészek! A hagyományok tisztelete és a modernitás kéz a kézben jár. Minden pillanatban olyan dolgok történnek, amely kapcsán felkapja az ember a fejét, és azt mondja: ezt még nem hallottam senki mástól!

Olyan szintű interpretációk ezek, hogy ha az ember nem tudná, jazz standard-ekről beszélünk, azt hihetné, Haden vagy Mehldau darabokról van szó! Ellazultam miközben hallgattam játékukat, ugyanakkor valami jóféle izgalom is eltöltött, átjárta testemet. Ilyet csak géniuszok tudnak okozni!

Köszönet az Impulse!-nak ezért a szép ajándékért, ami fel/megemeli mindenki szívét-lelkét, aki eljuttatja hallójáratain keresztül magához a „Long Ago and Far Away”-t! Tegyék sokan ezt!


Charlie Haden–Brad Mehldau: Long Ago and Far Away (Impulse! 2018)

1. Au Privave

2. My Old Flame

3. What’II I Do

4. Long Ago and Far Away

5. My Love and I

6. Everything Happens to MeCharlie Haden – bőgő

Brad Mehldau – zongora


Vissza a lemezhez