JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Joray, Silvan - Updraft

Joray, Silvan: Updraft 2023. október 08., Hegedüs Zsuzsanna

silvan-joray-trio-updraft.jpg

Silvan Joray Trio - Updraft (Ubuntu Music)


Megjelenik 2023.11.03.

Többfunkciós, mint a svájci bicska, pontos, mint a Schaffhaussen-i óra, és kristálytiszta, mint az alpesi levegő.

Silvan Joray hamarosan megjelenő második albuma, az „Updraft”, a svájci gitárművész előremutató és eredeti stílusát állítja a középpontba, amelyet a kristálytiszta hangszín, a lendületes dallamvezetés, a kreatív ritmikai ötletek és olyan kiterjesztett technikák jellemeznek, mint a negyedhangok és a „koppintás”. Ez utóbbi elem Joray sajátja, amelyet nem elsősorban szoktak a jazz gitározáshoz kötni.

Ambiciózus, 2020-as debütáló trióalbumának folytatásaként a felállásban partnerei az izraeli bőgős és régi kolléga, Nadav Erlich, valamint a legendás jazzdobos, Jeff Ballard, aki többek között Brad Mehldau-val, Chick Corea-val és Pat Metheny-vel végzett munkájáról ismert.

Az 1996-ban, Svájcban született, jelenleg New York-ban élő rendkívül tehetséges jazzgitáros és zeneszerző, a svájci Solothurn közelében nőtt fel. 9 évig klasszikus zenét tanult, majd felfedezte a jazz gitárt. A középiskola elvégzése után a berni Swiss Jazz School főiskola előtti programjába lépett, ahol Robert Rüegg növendéke volt. Majd a Jazzcampus Baselben végezte mesterképzését, ahol Wolfgang Muthspiel-nél és Lionel Loueke-nál tanult. Abban a megtiszteltetésben részesült, hogy más jazzlegendákkal, például Larry Grenadier-rel, Mark Turner-rel és Jeff Ballard-dal tanulhatott.

A jazztársadalom elismertségére tett szert, hiszen különdíjat nyert a 2022-es dél-afrikai UNISA International Strings Competition-ön, és a 2019-es lengyelországi Smietana Jazz Guitar Competition-ön.

Fellépett rangos jazz fesztiválokon, köztük a Krakow Summer Jazz Festival-on, az Offbeat Jazzfestival Basel-en, és az International Jazz Festival Bern-en.

Turnézott Németországban, Norvégiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Izraelben.

Ezen a második stúdióalbumon, az „Updraft”-on, Silvan Joray újraegyesíti európai gyökereinek nyitottságát az amerikai jazz hagyományok iránti mély tisztelettel. Joray veleszületett dallamíró képessége szárnyal az albumon.

Vegyünk három rendkívüli jazz-zenészt, tömény muzikalitással, határtalan szenvedéllyel és egy csipet humorral. Ők hárman fémjelzik a Silvan Joray Trio modern jazzét. Az egyik oldalon ott van a jól kiegyensúlyozott, egymással csodálatosan harmonizáló gitár-bőgő-dob trió felállás, a másik oldalon pedig ott a zenekarvezető, s annak fülbemászó és ötletes szerzeményei. A trió lendülettel és életerővel hívja meg a hallgatót egy olyan zenei utazásra, amely töményen telítve van pörgős ritmusokkal, álomszép dallamokkal és játékos interakciókkal.

A trió által két éven keresztül finomított zenéje Joray előremutató stílusát emeli ki, amelyet a tiszta hangnem, a pengeéles dallamvezetés és a bonyolult ritmikai koncepció jellemez.

Az eredeti kompozíciók mellett pillantást vethetünk Joray jazz standard-ek iránti szenvedélyére is, tisztelegve Cole Porter („At Long Last Love") és Andrew Hill („Subterfuge") előtt is.

Silvan Joray lenyűgöző muzikalitással és nagy inspirációval játssza végig a fantáziadús kompozícióit. Rendkívül kreatív játékmódjával a modern jazz egyik leendő legendája áll előttünk. Szólókészsége inspiráló – erőfeszítés nélkül és olyan természetesen játszik, hogy az ember elképed.

Silvan Joray svájci jazzgitáros triója ezzel az új albummal ismét bebizonyítja, hogy az ezen típusú triós felállás még mindig képes izgalmas hangfestményeket produkálni.

Számlista:

1, Kokodrillo

2, Kaeppeleview

3, Updraft

4, Morning Breeze

5, Very Sweet Stuff, But Nice!

6, Subterfuge Andrew Hill

7, The Liar

8, Kurtish

9, Something Ahead

10, Evening Breeze

11, At Long Last Love Cole Porter

Közreműködnek:

Silvan Joray - gitár

Nadav Erlich - bőgő

Jeff Ballard - dob

silvan-joray-trio.jpg


Vissza a lemezhez