JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Lüdemann, Hans - Blaue Kreise

Lüdemann, Hans: Blaue Kreise 2018. január 09., Gáspár Károly

hans-ludemann-blaue-kreise.jpg

Hans Lüdemann - Blaue Kreise (BMC Records)


Az 1961 szeptemberében, Hamburgban született Hans Lüdemann új albuma, a „Blaue Kreise” forog lejátszómban. Első találkozásom ez a német zongoristával, szóval nagy kíváncsisággal kezdtem el hallgatni a korongot.

Egy 2015-ben rögzített triós anyagról van szó, melyet a Budapest Music Center koncerttermében rögzítettek. Lüdemann partnerei a lemezen Sébastien Boisseau francia bőgős (1974), és Dejan Terzic (1970) dobos, aki Bosznia-Hercegovinából települt át Berlinbe.

A CD-n 12 dal csendül fel, 10 Lüdemann kompozíció, egy Dejan Terzic darab („One Note Shuffle”), és Ornette Coleman klasszikusa, a „Humpty Dumpty”.

Lüdemann játékának sajátossága, hogy a zongora hangját „megbolondítja” effektekkel, ettől szintetizátorokra hajazó „sound”-ok kerülnek színre a „hagyományos” pianóból. „Virtuális zongora” névvel látta el Hans ezt a „paranormális jelenséget”. (Mulder és Scully FBI ügynökök már figyelemmel kísérik az eseményeket ám!)

A dalok kapcsán számomra a kék sötétebb árnyalatai tűntek fel lelki szemeim előtt. (Bár színtévesztőként a tévedés jogát fenntartom!) Nyugodt, balladisztikus, és mozgalmas, „groove”-os, mondhatnám felkavaró darabok váltják egymást. Legerősebben Keith Jarrett hatását éreztem Lüdemann játékát hallva, de némi Paul Bley és Herbie Hancock is „képbe kerül” véleményem szerint.

Rendkívül sok munka lehet abban a zenekari megszólalásban, amit a három művész produkál. Gondolom nem ez volt az első alkalom, hogy együtt játszottak, de ha igen, akkor még nagyobb „respect”!

Érdekes, egyfajta kísérletező muzsika a Lüdemann által fémjelzett világ. Néhol szívmelengető, máskor kissé „ijesztő”, de, hogy figyelemre méltó, az biztos!


Hans Lüdemann’s Rooms: Blaue Kreise (BMC 2017)

1. Dark Lights

2. Blaue Kreise/ Blue Circles

3. Run

4. Arabesque

5. Crum

6. Humpty Dumpty

7. Enge Bewegung/ Narrow Movement

8. Spring Rites

9. One Note Shuffle

10. Punkte/ Points

11. Tanz der Mikroben/ Dance of the Microbes

12. Blaue Kreise (Reprise)


Hans Lüdemann - zongora, virtuális zongora

Sébastien Boisseau - bőgő

Dejan Terzic - dobVissza a lemezhez