JazzMa

Friss Hírek

Pszichedelikus ragyogás2024. május 27.

Lemezpolc kritika:
McCraven, Makaya - Deciphering the Message

McCraven, Makaya: Deciphering the Message 2022. január 15., Tettamanti Tamás

makaya-mccraven-deciphering-the-message.jpg

Makaya McCraven – Deciphering the Message (Blue Note/Universal Hungary)


Egy igazán egyedi, kísérletező zenei anyagot hallgathatunk meg Makaya McCraven (1983) dobos legújabb lemezén, amelynek címe „Deciphering the Message” (Az üzenet megfejtése). Apró érdekesség Makaya McCraven magyar vonatkozása: McCraven az amerikai Stephen McCraven jazzdobos és a magyar Zsigmondi Ágnes énekes (Kolinda együttes) közös gyermeke.

A lemezre visszatérve az egyes számok a 60-as évek bebop korszakát idézik meg a konkrét eredeti hanganyagok felhasználásával. Ez a 13 rövid szám többek között olyan jazzlegendák játékát is tartalmazza, mint Art Blakey, Horace Silver, Lee Morgan, Dexter Gordon.

Ami minden számban nagyon eredeti és jellegzetes az McCraven dobolása, amit tovább fokoz az elektronikával való effektezéssel. Nagyon érdekes, hogy ellentétben a „hagyományos” fúziós zenékkel itt nem a szólóhangszerek vannak „agyoneffektezve”, hanem épp fordítva: az egész albumon igazából a dob és a zenei lüktetés az effektezés tárgya (a dob végig egy érdekes „delay” effekttel van ellátva).

A McCraven mellett játszó zenészek is kiválóak és a koncepcióhoz pontosan passzoló játékmódot mutatnak be. Pici „kritika”, hogy a számok átlagosan 3-5 percesek, aminek nyilvánvaló oka a „rádióbarát” produceri elv lehetett.

Az albumba itt lehet belehallgatni:

https://www.amazon.com/dp/B09CMW2TW6/ref=dm_rogue_digitalVissza a lemezhez