JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. augusztus 19.
AlbaRegiaFeszt – 3. nap2022. augusztus 11.
Lindborg, Fredrik: RIEDEL2022. augusztus 11.
AlbaRegiaFeszt – 2. nap2022. augusztus 10.
Jazzkirályság Fehérváron2022. augusztus 09.
Debrecen Debrecenben2022. augusztus 08.
Harmadik nap, színpadcsere2022. augusztus 07.
Előadja: a szerző2022. augusztus 07.
Játék – 2022 augusztus2022. augusztus 07.
Dobosok éjszakája2022. augusztus 06.
A Stég Színpadon2022. augusztus 05.

Lemezpolc kritika:
Point of Few - Open to Closeness

Point of Few: Open to Closeness 2022. június 13., Varga Bendegúz

point-of-few-open-to-closeness.jpg

Point of Few - Open to Closeness (Bivak Records)


A napokban jelent meg a cseh zenekar, a Point of Few debütáló nagylemeze. A zenekart a gitáros Radim Pridal alapította, a harmincas éveikben járó morvaországi zenész barátait invitálva a bandába. Bár hangsúlyozottan kollektív zenekarként írják le magukat, megjegyezve, hogy a zene, a groove-ok, a hangzás, a szerkezetek alkotásának folyamata is nagyrészt együttesen zajlik, mégis, azért a lemez hallgatásakor a zenekar életre hívójának szerepe mégis hangsúlyozotabbnak tűnik. Ez tükröződik abban is, hogy a lemezen található kilenc szám közül négyet ő jegyez.

Maga a zene voltaképp nem, illetve csak részben jazz. Talán a jazzelemekkel átitatott futurisztikus progresszív rock elnevezés illene rá legjobban. A hangzás, a zenei szövet egyértelműen a jazz-rock hagyományokra is épít, a hangszeres improvizációk azonban háttérbe szorulnak, csak nyomokban bukkannak fel.

A zene hangzása, áramlása, repülése, a túlcsorduló energiák létrehozása, a zenei témák és történetek megjelenítése kerül előtérbe a Point of Few muzsikájában. A kollektív alkotást helyezik előtérbe ars poeticájukban az individuális szólókkal szemben.

Egy nagyon jól hallgatható, izgalmas, remek hangzású lemezről van szó. Páratlan ritmusok izgalmas kavalkádja áramlik levegős, de energikus szintetizátor hang függönyök háttere előtt.  A zene egyszerre intellektuális pop-rock zene és egyszerre fedezhető fel benne a nyolcvanas-kilencvenes évek jazz-rock zenéje, ugyanakkor felvállaltan reflektál a kortárs amerikai szcéna olyan alkotóira, mint pl. Robert Glasper, Mark Guiliana, Justin Brown, vagy Chris Dave, de ellenpontként felbukkan olykor Bill Frisell alakja is.

Az album New York-i hangzását,  kötődését megerősíti, hogy közreműködik rajta Jason Lindner, aki különleges szintetizátor hangzásokkal, sequencerekkel és más effektek felvonultatásával működött közre a lemez megalkotásában.

A gitáros Pridal gitárjátéka adja a zene keretét, amelyet a dobos Marek Antonu tölt ki tartalommal. Izgalmas, erőteljes, magával ragadó és improvizatív groove-jai nagyszerű energiát és vibrálást kölcsönöznek a muzsikának.

A basszusgitáros Vlastimil Skoda a háttérbe húzódva, de a dobossal egészen kiválóan együttműködve jelenik meg, míg a szaxofonos Petr Smekal játéka deklaráltan inkább idézi egy rock-szólógitáros szerepét, mint egy jazz-szaxofonosét.

Egy rendkívül összeszokott morvaországi együttes - kiegészülve egy amerikai sound-masterrel - ötletesen kitalált és megalkotott zenét hozott létre, amely jól hallgatható és befogadható akár a jazz műfajával még csak barátkozó zenerajongók számára is.

Kíváncsi lennék, koncerten ez a zene miképpen szólal meg. Remélhetőleg a Point of Few hamarosan hazánkba is ellátogat néhány fellépés erejéig.


Point of Few: Open To Closeness - Bivak Records 2022

1. Open to Closeness (Point of Few)

2. Octopus Dream (Point of Few)

3. 3Stories (Point of Few)

4. David Attenborough (Radim Pridal)

5. Sheik's Lament (Point of Few)

6. Memory of a Fringe (Point of Few)

7. We Might Never Be Together  (Radim Pridal)

8. Onomatopoeia  (Radim Pridal)

9. Radio Medoly  (Radim Pridal)


Petr Smékal - tenorszaxofon

Radim Pridal - gitár

Vlastimil Skoda - basszusgitár

Marek Antonu - dob

Jason Lindner - szintetizátorok és sound design (1, 2, 3)


Vissza a lemezhez