JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Rich, Lisa - Long as You're Living

Rich, Lisa: Long as You're Living 2024. június 27., Hegedüs Zsuzsanna

lisa-rich-long-as-youre-living.jpg

Lisa Rich - Long as You're Living (Tritone Records)


Megjelent 2024. június 21.

Gyönyörűen mély érzésű, meleg női énekhang tölti be a házunkat.

Egy hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel teli élet érett gyümölcse a New York-i jazzénekesnő Lisa Rich most megjelent albuma. Megható önvallomás, ugyanakkor buzdítás minden ember számára.

A csodálatos, kijelenthetjük történelmi visszatéréssel egy fantasztikus személyiségű asszony válogatás dalai csendülnek fel.

A kompozíciók szerzői többek között Joe Henderson, Horace Silver, Thelonious Monk, Abbey Lincoln, és Eric Satie.

Belefacsarodik a szív, hogy Lisa mennyire kifejező jazz standardeket szemezgetett erre az albumra. Mindent elénekel, amit átélt, amit megjárt, s érett hangjában bátran vállalja élettapasztalatait.

Pontos intonáció, sziporkázó unisono-k és ragyogó improvizációk hangzanak el.

Lisa súlyos gerincbetegsége után abbahagyta a fellépéseket, énektanításba kezdett. S mint tudjuk, aki tanít, az tanul igazán!

Hosszú, színpadi időket kihagyó évek után most Lisa visszatért! És milyen szárnyaló visszatéréssel! Mint, aki el sem ment, csak egyre képezte magát ez alatt az idő alatt.

Lenyűgözően nagy tudású énekesnőként jött elő, játékosan hozva hangjának hatalmas tartományait, kalandosan vezetget minket. Hol ugrálunk a stílusok és a hangulatunkon keresztül, hol békésen átúszunk egyik dalból a másikba. Elképesztő tökéletességgel közvetíti felénk a mégoly nehéz szerzeményeket is, mint például Jimmy Rowles-Norma Winstone „A Timeless Place/The Peacoks” című nótáját, amiről Lisa így nyilatkozott:

„Ez a legnehezebb dal, amit valaha énekeltem!” Bonyolultsága és széles hangközei ellenére, beleértve az énekszempontból szinte lehetetlen „B” szerkezeti részt, Lisa minden hangot tűpontosan talál el!

Számomra különösen nagy gyönyörűség volt az album befejező kompozíciója, a gyengéden éteri „Drifting Dreaming", amelynél Erik Satie „Gymnopedie I" című dalára Don Read szövegét ültették rá.

Mindegyik általa előadott szerzeményben megjelenik az éneklés magasabb világokba felemelő ereje, az érzés, hogy énekléskor minden félelem elmúlik és csak az öröm és a tiszta szeretet marad meg bennünk! A koncentráció elűzi a sötétséget, a fénybe vezet bennünket.

Énekesnőként vallom, hogy énekünkkel gyógyítjuk magunkat, jól érezzük magunkat és boldogságunk átragad a hallgatóságra is!

Ez az értékes quartet album dob nélkül még bensőségesebb hangzással mutatja be nekünk Lisa csodás hangját és termékeny elképzeléseit az életről! Marc Copland zongoristával, Drew Gress bőgőssel és Dave Ballou trombitással végtelenül összesimulva, kitűnő együttműködésben vezetnek bennünket a szépség, a jóság és az összetartozás útján.

lisa-rich-quartet.jpg

Lisa Rich ezt adja át a maga tökéletességével, összpontosítással, mély átéléssel.

Albumának és Ő magának inspiráló üzenete: sosincs késő megvalósítani azt a talentumot, amivel Isten a Földre küldött bennünket. Újba kezdeni, amitől félünk, vagy esetleg folytatni valamit, amit félelemből abbahagytunk. Vállalni kell ehhez mindent és soha ne hezitáljunk, tegyük meg most, amit majd szeretnénk. Éljünk bátran, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy annyi időnk van, mint amennyire előre számítunk.

Hálát adok az égnek, hogy Lisa újra felvállalta önmagát!

Bizony nagyon szegény lenne a világ Rich ezen albuma nélkül!

1. LONG AS YOU’RE LIVING 4:51

2. THROW IT AWAY 5:57

3. WHEN I LOOK IN YOUR EYES 3:54

4. NEW MORNING BLUES 4:07

5. LONELY WOMAN 5:42

6. ISOTOPE 3:49

7. A TIMELESS PLACE (THE PEACOCKS) 5:39

8. JITTERBUG WALTZ 6:36

9. CLOSE YOUR EYES 5:16

10. ASK ME NOW 4:48

11. BYE BYE BLACKBIRD 6:28

12. HAPERCHANCE/DRIFTING DREAMING (GYMNOPEDIE 1) 8:15


Vissza a lemezhez