JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Rottmayer, Chris - Being

Rottmayer, Chris: Being 2024. március 23., Bereczki Bálint

chris-rottmayer-being.jpg

Chris Rottmayer – Being (Shifting Paradigm Records)


A modernebbnél modernebb, úttörőbbnél úttörőbb aktuális jazzmegjelenések forgatagában jól esik néha egy olyan lemez, mint Chris Rottmayer zongorista legújabb anyaga, a „Being”. Chris elsősorban tanít amerikai egyetemeken, és a tanári szemlélet jól kivehető a lemezen, mivel nem akarja a világot megváltani, hanem a post bop korszakot kívánja hitelesen bemutatni, annak minden speciális zenei eszköztárával, hangulatával.

Ez a lemez tulajdonképpen egy tisztelgés Mulgrew Miller zongorista előtt, aki Woody Shaw kvintettjében játszott, és aki Chris nagy kedvence. Ugyanazt a modálist koncepciót alkalmazza, amit Miller annak idején, de saját kompozíciók formájában. Néhol Shaw akkordmeneteit veszi kölcsön (On the Street Where Woody Lives), néhol átdolgoz, újragondol témákat (Re-United, Song of Modes).

Chris partnerei Rufus Reid nagybőgőn, Matthew Enders dobokon és Russ Johnson trombitán, aki miatt szintén érdemes a lemezt hallgatni.

Végül is az anyagot lehetne egyfajta post bop esszencia-szemelvénygyűjteményként is értelmezni, az ortodox jazzrajongók nagy örömére.


Vissza a lemezhez