JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Lemezpolc kritika:
Takase, Aki - Isn't It Romantic?

Takase, Aki: Isn't It Romantic? 2021. május 12., Dr. Nagy Sándor

aki-takase-daniel-erdmann-isnt-it-romantic.JPG

Aki Takase-Daniel Erdmann - Isn't It Romantic? (BMC Records, 2021)

A tavaly augusztusban, Budapesten készült felvétel hat-hat Takase és Erdmann kompozíciót, valamint a címadó Richard Rogers szerzeményt tartalmazza.
A kísérő füzetből megtudhatjuk, hogy a zongorista Aki Takase (1948) és a szaxofonos Daniel Erdmann (1973) zenész kapcsolata a kilencvenes évekre nyúlik vissza: az egyetemen a japán oktató hölgy tanította a német növendéket. Később is találkoztak (többször) váratlanul: "Úgy, ahogy a véletlenből zene születik" - mondja Takase. "Imádom a duókat" - ezt is AT mondja - osztom véleményét.
2019-ben gondoltak először a páros játékra, majd 2020 tavaszán a digitális technika segítségével - a koronavírus-világjárvány okozta lezárások miatt távol egymástól, de mégis - rendszeresen próbáltak. Takase Berlinben, Erdmann Reims-ben volt, mindketten az otthonukban.
Aztán tavaly nyáron - a javuló helyzet következtében - már utazhattak, így találkozhattak a BMC Records budapesti stúdiójában.
A darabokra jellemző az elmúlt időszak viszonylagos nyugodtsága (a zenészek kényszerű visszavonultsága), az élet - bizonyos szempontból történő - lelassulása. A művészek bezártsága elmélyülést, feltöltődést hozhatott.
Az 55 perces párbeszéd megkomponált részek és szabad zenei improvizációk váltakozása - minden számon belül. A különleges című alkotások személyes élményeket, gondolatokat jelentenek.
Például az "A Small Step for Me" - Erdmann kompozíciója – a pandémia miatti korlátozások rövid sétáit mutatják be. A "Magic" - Takase szerzeménye, a CD leghosszabb darabja - a zongorista hölgy távol-keleti kötődését bizonyítja, remek, de zaklatott hangulatú szólókkal. A címadó "Isn't It Romantic?" - a zárószám – könnyed dallamával feloldja az eddigi komolyságot.
A műfaj a free jazz-hez közelebb van, mint a modern mainstream-hez.
A két virtuóz muzsikus nagyszerű albumot tett le az asztalra – akár kezdőknek is, de haladóknak mindenképpen ajánlom!

1. Sans sulfites
2. Festa Magdalena
3. Voodoo Girl
4. Good Bucket Quick Step
5. Elevation
6. No Particular Night or Morning
7. An jeder Kreuzung liegt eine Erinnerung begraben
8. Magic
9. A Small Step for Me
10. Reconstruction in Berlin
11. The Cat
12. Pascale
13. Isn't It Romantic?

Aki Takase - zongora
Daniel Erdmann - tenor- és szopránszaxofon


Vissza a lemezhez