JazzMa

Friss Hírek

Ron Carter2020. július 06.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Játék – 2020 július2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.

Lemezpolc kritika:
Waterfall Pollack, Julian - Small Plates

Waterfall Pollack, Julian: Small Plates 2019. június 30., Simády Béla

j3po-small-plates.jpg

J3PO – Small Plates (Waterfall Toned Music - 2019 május)


Julian Waterfall Pollack az eredeti neve annak a zongoristának – de inkább hívnám billentyűs varázslónak -, aki James Francies mellett tagja Marcus Miller új turné zenekarának, és szerdán találkozhatunk vele a MÜPA színpadán. Igaz, itt már a J3PO művésznevét használja, de ennek története van.

Julian zenész családban nőtt fel, afféle csodagyerekként indult, aki klasszikus zenével kezdte, majd a jazz felé fordult a figyelme. Fiatalon letudta a kötelező standard jazz formációkat, és eddigi két utolsó klasszikus jazz lemeze a hagyományos trió összeállításban készült, 2010-ben „Infinite Playground”, és 2013-ban „Waves of Albion” címmel. Mindkettőn Noah Garabedian bőgőzött, és Evan Hughes dobolt.

Aztán 25 éves korában jött a fordulat. Bár szeretett akusztikus jazzt játszani, de gyermekkora óta igazából az elektronika, a hangmérnöki munka, az alkotás, a különleges billenytűs hangszerek érdekelték. Abbahagyta a trió fellépéseket, teljes mellszélességgel a hip-hop és jazz elemekkel kevert elektronikus zene felé fordult. A J3PO logóban a 3-as szám tulajdonképpen a „w” betű az oldalára fordítva, ez családi nevére (Waterfall) utal. Változtatnia kellett, úgy érezte, hogy az eredeti neve túlságosan egybeforrt a hagyományos jazz zongorista mivoltával. Új életet kezdett.

A modern kommunikáció legfőbb fegyvereit használta: YouTube, Instagram.

A most megjelent „Small Plates” hosszú idő kísérleteinek eredménye. Egyperces zenei ötletek videóra véve, a követőktől kapott javaslatok beépítése, majd ezekre épülő újabb alkotások… Az idő múlásával több, mint 20 hosszabb-rövidebb felvétel készült el, amiből aztán 12 került az albumra. Az egyszerű lo-fi ütemektől a komplex jazztronikáig mindent hallhatunk itt, a loop-okon és a mintavételeken (sampler) alapuló zene keveredik a jazz improvizációival, kortárs zenével, az élőzene spontaneitásával. Gyakran használja a szalag zaj, vinyl recsegés, egyenetlenül futó magnószalag effektusokat Az analóg és digitális szintetizátorokból időnként 10-12 működik egyszerre, leggyakrabban a Nord Rhodes, Nord Stage 3, Prophet 6, az Oberheim Matrix 12 strings, és a Moog Sub 37 bass. Az, hogy hogyan is néz ki ez a valóságban, a „Crab” című szám hivatalos videójából kiderül.

https://www.youtube.com/watch?v=34cLc8Iv2fA

Amióta megkapta a meghívót Marcus Miller zenekarába, aktív hallgatója Miles Davis utolsó korszakának, egyrészt néhány számot játszani fognak ezekből az időkből (Amandla, Tutu), másrészt jelenlegi zenekarvezetője akkoriban részese volt ezeknek a zenetörténeti eseményeknek, és biztos, hogy nagy élmény lesz most megélni az újrajátszás ihletett pillanatait.

Akik szerdán ott lesznek, életre szóló élményben lesz részük.


Tracklist:

1. Hype for Thursday Night

2. Ruminations

3. Fears and Desires

4. Insatlude with the OX

5. Intensor

6. Sdrawkcab

7. A-B-A

8. Avo Toast

9. The Crab

10. Jazz Mustache

11. Roppongi

12. Glitch My RhodesJulian „J3PO” Waterfall Pollack – billentyűsök, szintetizátorok, dob program

Billy Buss – trombita (3, 10)

Chaise Baird – tenorszaxofon (3, 10)

Lenny „The Ox” Reece – dob (4)

Avishai „Ateller” Rozen – dob (5)

Ross Pedersen – dob (7)


Vissza a lemezhez