JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

A Beatles és a jazz

A Beatles után - George Harrison és a jazz – My Sweet Lord

Mivel már nemcsak azok a dalok fogytak el, amiket annak idején a Beatles-nek írt John, Paul és George, hanem már azok is, melyeket másoknak adnak, így mostantól a Beatles utáni korszak (a szóló évek!) azon dalai jönnek, amikből jazz feldolgozás is készült

Ezt a dalt 1969 decemberében írta Dániában (!) Harrison, azzal a célzattal, hogy ez legyen szóló pályafutása első kislemeze! (Történt ugyanis, hogy a Delaney & Bonnie amerikai házaspár rock zenekarával turnéztak (George, Eric Clapton és Billy Preston…) és a turné utolsó állomása egy háromnapos fellépés volt a koppenhágai Falkoner Színházban. Az első koncert előtt 1969. december 10-én, míg Delaney és Bonnie lent sajtótájékoztatót tartottak, addig Harrison az egyik emeleti öltözőben neki kezdett a „My Sweet Lord” megírásának, mert napok óta ez a dallam zúgott a fejében. Miután december 13-án visszatértek Londonba Harrison (Billy Preston kis segítségével…) befejezte a „My Sweet Lord”-ot. (A dal egyébként George Istennel való kapcsolat felvételi vágyáról, és a hinduk Istene, Krishna dicsőítéséről szól!)

Aztán a Beatles utáni első szólóalbumára, a tripla LP „All Things Must Pass”-re is rátette George! (Sok országban az „Isn’t It a Pity” volt a „My Sweet Lord” kislemez B-oldalán, Angliában viszont a „What Is Life”!)

Egyébként a „My Sweet Lord” volt az első szóló Beatle kislemez! Ez lett Harrison szóló karrierjének legnagyobb világslágere! Az igazsághoz tartozik az is, hogy miután Amerikában 1970. november 23-án piacra dobták a kislemezt, és rövidesen Number One lett (éjjel-nappal ezt játszották a rádiók!), jelentkezett a bíróságon egy Ronnie Mack nevezetű r&b zeneszerző, hogy a „My Sweet Lord” egyazegyben az ő „He’s so Fine” című dala, amit 1963-ban egy New York-i „girl group” (The Chiffons) vitt sikerre. A per évekig tartott! George Harrison végig kitartott állítása mellett, hogy soha életében nem hallotta a Chiffons slágert. Ő egy XVIII. századi keresztény himnuszt, az „Oh, Happy Day”-t vett alapul, ami nem volt szerzői jogdíjas! Végül 1976-ban a bíróság arra kötelezte Harrison-t, hogy onnantól vegye maga mellé szerzőnek Ronnie Mack-et és visszamenőleg fizessen meg 1,6 millió dollárt neki! (Egészen pontosan 1.599.987 amerikai dollárt!)

Miután megjelent 1970 novemberében a kislemez (Angliában nem!), több hétig a Partridge Family és Smokey Robinson épp aktuális slágere miatt nem tudott listavezető pozícióba kerülni! De 1970. december 26-án robbant a bomba. A „My Sweet Lord” lett az 1. helyezett, így ez lett Amerikában az első szóló Beatle Number One! És ha már odakerült, akkor 4 hétig ott is maradt! Aranylemez lett, hisz csak Amerikában több mint félmillió példányt adtak el belőle!

A zenekar összeállítása a következő: George Harrison – ének, akusztikus gitár, slide gitár, háttérének, Eric Clapton – akusztikus gitár, Pete Ham – akusztikus gitár, Tom Evans – akusztikus gitár, Joey Molland – akusztikus gitár, Billy Preston – zongora, Gary Wright – elektromos zongora, Bobby Whitlock – harmónium, háttérének, Klaus Voormann – basszusgitár, Ringo Starr – dob, ütőhangszerek, Jim Gordon – dob, ütőhangszerek, Mike Gibbins – csörgődob.

A hatalmas siker okán végül 1971 januárjában Angliában is megjelentették a „My Sweet Lord”-ot, ahol szintén első lett!

my-sweet-lord-single.jpg

A „Let It Be” után fél évvel, 1970. november 27-én piacra dobott, kvázi bemutatkozó Harrison tripla szóló LP Angliában ugyan 24 héten át fent volt a brit nagylemezlistán, és aranylemez is lett, de a Harrison rajongók nagy csalódására és a lemezkritikusok nagy megdöbbenésére csak a 4. helyig jutott! Pedig mindenki Number One-nak gondolta előzetesen…

george-harrison-all-things-must-pass.jpg

A New York-i Billboard Hot 200 (Album) listán viszont tarolt! 38 hétig volt fent –ebből 7 héten át vezetett – 1971. január 2-től február 27-ig-, és több mint kétmillió példányt adtak el belőle (mivel három LP-s kiadvány volt, így akár hatmilliónak is számolhatjuk…)!


A jazz feldolgozások időrendben: Ebből a dalból 11 jazzváltozat készült! Én legalább is ennyiről tudok…


maynard-ferguson-maynard-ferguson.jpg

Maynard Ferguson 4’38” (Maynard Ferguson 1971 LP)


bola-sete-shebaba.jpg

Bola Sete 5’15” (Shebaba 1971 LP)

(BS – eg, Dwight Dickerson – ep, José Merino – bg, Ronald De Mesquita – dr, Terrance Laine – con, Lenny Williams – voc, James Wilcots, Josef Williams, Larry Patterson – bvoc)


nelson-riddle-changing-colors.jpg

Nelson Riddle 2’59” (Changing Colors 1971 LP)


ronnie-aldrich-and-his-two-pianos-love-story.jpg

Ronnie Aldrich and His Two Pianos 3’19” (Love Story 1971 LP)


city-of-westminster-string-band-home-lovin-hits.jpg

City of Westminster String Band (John Schroeder) 3’24” (Home Lovin’ Hits 1971 LP)


nina-simone-emergency-ward.jpg

Nina Simone 18’38” (Emergency Ward! 1972 LP)


arthur-prysock-arthur-prysock-74.jpg

Arthur Prysock 2’40” (Arthur Prysock ’74 1974 LP)


the-golden-gate-quartet-golden-gate.jpg

The Golden Gate Quartet 3’25” (Golden Gate 1975 LP)


papasun-style-positive-life.jpg

Papasun Style 3’54” (Positive Life 1996 CD) (olasz!)


joel-harrison-harrison-on-harrison-jazz-explanations-of-george-harrison.jpg

Joel Harrison 4’45” (Harrison on Harrison 2005 CD)


va-vintage-cafe-lounge-jazz-blends-the-beatles.jpg

Mandy Jones 3’24” (VA: Vintage Café Lounge & Jazz Blends: The Beatles 2015 CD)

Vissza az összes cikkhez