JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Bill Frisell-Thomas Morgan Duo, Jazz Alley, Seattle (2018. február 19.)

Bill Frisell, volt seattle-i lakos (tavaly ugyanis, 20 év Seattle után újra visszaköltözött New York-ba, pontosabban Brooklyn-ba), gyakran szerepelt a városban az elmúlt években; láttam már a Tractor Tavern-ben, egy kis country-zenére szakosodott lebujban (egyszer barátjának, Wayne Horvitz-nak ugrott be minden meghirdetés nélkül, máskor egy másik barátjának, Danny Barnes bendzsósnak "segédkezett”)...

De, minthogy Bill a Washingtoni Egyetemen is tanít(gat)ott, fel szokott lépni az egyetem jazztanszakos diákjaival, egyszer Michael Gibbs-szel közösen, másszor a diákokkal, valamint Andrew Cyrille-lel és Ben Monder-rel közösen (itt az idevágó riportok:)

https://www.jazzma.hu/hirek/2016/01/17/bill-frisell-michael-gibbs-meany-hall-university-of-washington-seattle-usa-2016-januar-15

https://www.jazzma.hu/hirek/2017/05/14/impfest-university-of-washington-seattle-usa-2017-majus-13/

A Triple Door-ban is többször fellépett különféle alkalmakból (itt egy riport:)

https://www.jazzma.hu/hirek/2015/04/07/bill-frisell-triple-door-seattle-washington-usa-2015-aprilis-6

De Bill zenéje nemcsak kis klubokat, hanem nagy színházakat is meg tud tölteni, például így volt ez a csodálatos "Wish Upon A Star" projekjével (itt a leírás:)

https://www.jazzma.hu/hirek/2016/11/07/bill-frisell-moore-theatre-seattle-washington-usa-2016-november-5

Máskor más "nagyágyúkat" kísérve lehetett élvezni csodálatos gitározását (például mostanában Charles Lloyd "Marvels" zenekarával, vagy korábban a McCoy Tyner "Guitars" projektjével).  Bill Seattle-ben leggyakrabban a Royal Room-ban és a Jazz Alley-ben szokott játszani saját zenekaraival. Most éppen a legújabb (duó)lemeze van soron, amelyet a kiváló fiatal bőgőssel, Thomas Morgan-nel készített; a kissé megkésett Seattle-i bemutató a teltházas Jazz Alley-ben került sorra.

Haskó Gyuri barátom New York-ból már küldött erről a duóról egy kis leírást (íme:)

https://www.jazzma.hu/hirek/2017/07/10/bill-frisell-thomas-morgan-roulette-intermedium-concert-hall-brooklyn-new-york-usa-2017-junius-30/

Ehhez nem sokat lehet hozzátenni; a zene most is ugyanolyan mennyei volt, mint ahogy Gyuri beszámolt róla, és a két zenész ugyanolyan teljesen "elvarázsolt" volt (de nagyon szerethető módon!), mint akkor New York-ban. (és mint, gyakorlatilag mindig…)

Bill már csak ilyen. Amúgy nemrég egy kiváló riportfilm jelent meg Billről, Emma Franz rendezésében. "Bill Frisell: A Portrait" a címe: ajánlott "irodalom" minden kedves Jazzma olvasónak!

(Közel)képek.


bftm1.jpg


bftm2.jpg


bftm3.jpg


bftm4.jpg


bftm6.jpg


bftm7.jpg


bftm8.jpg


bftm9.jpg


bftm10.jpg


bftm12.jpg


bftm13.jpg


bftm15.jpg


bftm16.jpg


bftm17.jpg


Vissza a hírekhez