JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Bill Frisell - Michael Gibbs, Meany Hall, University of Washington, Seattle, USA (2016. január 15.)

Dr. Szabó alaposan belehúzott! 14-én és 15-én is elment egy-egy koncertre Seattle (Washington állam) különböző helyszíneire! – A szerk.

Michael Gibbs legendás zeneszerző, hangszerelő, karmester, mestertanár. Mintegy negyven éves karrierje során olyan zenészekkel dolgozott, mint Gary Burton, Jack Bruce, Norma Winstone, Nguyên Lê, Joni Mitchell, Pat Metheny, The Mahavishnu Orchestra, Peter Gabriel, vagy Bill Frisell. A világ legnevesebb big band-jeivel jelentetett meg lemezeket. Tucatnyi filmzenét és TV-sorozat zenét is írt. Kompozícióit a világ legjobb zenészei, zenekarai játsszák.

Bill Frisell mintegy huszonöt éve költözött Seattle-be, de csak az utóbbi pár évben "szállt be" aktívan a helyi "akadémiai" életbe. A Washingtoni Egyetem (UW) zenei tanszékének vendégprofesszoraként tanít(gat), és néha zenei projekteket szervez az egyetemen. A mostani projekthez Michael Gibbs-t hívta meg. Gibbs-nek fontos szerepe volt Frisell karrierjének elidításában; még a hetvenes években Gibbs a Berklee-n Bill egyik kedvenc tanára volt, és Bill első lemezszerződésének (ECM) létrejöttében is fontos szerepe volt mestere ajánlásának. Az utóbbi időkben Gibbs és Frisell újra együtt dolgoztak, a nemrég megjelent, (2013-ban felvett) lemez címe:  Michael Gibbs / Bill Frisell / NDR Big Band: Play a Bill Frisell Set List".

A mai koncert két részből állt. Az első részben egy, az UW zenei fakultásából (Cuong Vu - trombita, az UW jazztanszék-vezetője), Luke Bergman (basszusgitár, UW "Artist-In-Residence"), Ted Poor (dobok, UW "Artist-In-Residence"), és Bill Frisell (gitár, UW "Affiliate Professor") álló kvartett játszott egy válogatást Gibbs kompozícióiból. A szünet után csatlakozott hozzájuk az UW jazztanszék big band-je, és Gibbs vezényletével Gibbs és Frisell darabokat játszottak. Nagyon finom muzsikát hallottunk; Gibbs valóban egy teljesen sajátos zenei univerzumot épített; az UW-s "gyerekek" nagy igyekezettel, és áhítattal játszottak, és láthatólag nagyon élvezték, hogy egy rövid látogatást tehettek ebben az univerzumban. Frisell, Vu, és Poor hihetetlen pontossággal, alázattal talán (a "saját" koncerteken megszokotthoz képest) egy kicsit visszafogottabban játszottak: minden hangban érződött Gibbs mester iránti szeretetük és tiszteletük. Képek.


mgbf1.jpg


mgbf2.jpg


gibbs-frisell9.jpg


mgbf3.jpg


mgbf4.jpg


mgbf5.jpg


mgbf6.jpg


gibbs-frisell7.jpg


gibbs-frisell8.jpg


gibba-frisell9.jpg


frisell-szabo.jpg


frisell-autograph.jpg

Vissza a hírekhez