JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

20 éve történt; riport az 1998-as Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny döntőseivel – Szabó Dániel

1998. június 5-én volt a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek az alábbi kérdéseket teszem fel:

szabodaniel.jpg

1) Pont 20 éve történt... Emlékszik még valamire? Izgult?

 Régen volt, hogy is volt....persze, izgultam. Erős volt a mezőny és kiváló muzsikusok ültek a zsűriben!


2) A zsűriben olyan nagy nevek ültek, mint Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Oláh Kálmán, Borbély Mihály, Csányi Attila. Kb. 1 méterre ültek Magától. Nem frusztrálta ez?

 Az előző válaszomban is jeleztem: izgalmas volt. Nem használnám a "frusztráló" szót itt, de tény, hogy akkor még nagyon fiatal voltam, kevesebb jazz-tapasztalattal, és emiatt nagy volt a nyomás.


3) Miket játszott a döntőben és ki működött közre? I mean, ki volt a bőgős és a dobos?

 A döntőben úgy emlékszem Hárs Viktor és Balázs Elemér játszott. Passz, hogy mit játszottam. Régen volt. De jó élmény volt!


4) Miután lejátszotta a két számot, mit érzett, hogyan sikerült?

 Úgy éreztem, jól sikerült, de egy verseny döntőjében az ember nem tud úgy felszabadulni, mint egy rendes koncerten. Megtettem, amit lehetett.


5) Miután kihirdették az eredményt, mit érzett?

 Csalódottságot.... Csak viccelek! Természetesen, nagyon örültem!! Cumóval együtt nyertünk, aki szintén nagyon jó muzsikus.


6) Volt a helyezésének valami jutalma?

 A Warner Music Hungary megjelentette az első trió lemezemet, amin Oláh Zoltán es Mohay András játszottak velem. Ez a lehetőség nagy dolog volt számomra, fiatal muzsikus számára! A lemez szép lett, elégedettek voltunk.


7) Így 20 év távlatából mit gondol, volt ez a verseny valamilyen hatással a későbbi pályafutására?

 Első sorban megtanított arra, hogy a zene egy közösségi műfaj, akkor is, ha épp versenyzünk. A versenyen sok kiváló zenész indult, és a kísérő zenészek is szuperek voltak. Annak ellenére, hogy "vérre ment" a dolog, az adott pillanatban mindenki arra törekedett, hogy a zenében összetalálkozzunk. Aztán az más kérdés, hogy az eredményhirdetés után már nem volt túl baráti a légkör, mert nem volt mindenki képes arra, hogy elegánsan és illedelmesen elfogadja a végeredményt.... Ez is egy lecke volt a hazai zenei életet illetőleg! A közösségi szemlélet, a csapatmunka-hozzáállás és egymás elfogadása, azt hiszem, az egész magyar társadalomnak jót tenne, nemcsak a zenészeknek!


8) Az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon ünnepeljük a 20. évfordulót. Remélem, el tud jönni...

 Sajnos nem tudok. Jó lenne! Az USA-ban leszek akkor, az itteni projektjeimen dolgozok. Sok sikert az eseményhez!

Vissza a hírekhez