JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A kortalan gondolkodó – László Attila 65 éves - 2/1. rész

Élénken emlékszem László Attila 60. évfordulója alkalmából rendezett miniatűr jazz fesztiválra a Budapest Jazz Clubban, 2013-ban. Mintha ma lett volna, nekem ne mondja senki, hogy öt év ilyen gyorsan elillan.

20-la.jpg
Portré 2013-ból

Amikor körvonalazódni kezdett a mostani ünnepi alkalomhoz kötődő beszélgetés, írtam egy nagyjából időrendi sorrendet tartalmazó vázlatot. Mivel Attilával 1979 óta ismerjük egymást, a koncertjeinek nagy részére mindig igyekszem eljutni, és ezen kívül néha jókat beszélgetünk is, így elsőre fejből dolgoztam. Gondoltam, nagy vonalakban előttem van Attila zenei életpályája. Miután elkészültem a listával, a biztonság kedvéért még rákattintottam Attila informatív, jól használható honlapjára, ahol megtaláltam Pallai Péter riportját Attilával, még 2010-ből.

Hosszú beszélgetés volt, de esszenciális, nagyjából mindent tartalmazott, ami fontos. Életút, zene, jazz, improvizáció, zeneszerzés, zenekarok, tanítás, életszemlélet, gondolatok, egyszerűen minden benne van, ami fontos, ráadásul kiváló stílusban íródott. Az én nagy nehezen kigondolt kérdéseim döntő része ettől a pillanattól okafogyottá vált, de egyáltalán nem bánom, ilyen színvonalon amúgy sem tudtam volna megírni az igazi „Nagyinterjút”.

01la73.jpg
László Attila '73

12-la.jpg
Portré 2007-ben


Minden további mellébeszélés helyett, itt a beszélgetés elérhetősége, érdemes elolvasni! Nem sok ilyen tartalmas, átfogó, ráadásul még szakmailag is tökéletes írás készült jazz zenészekről:

http://www.laszloattila.com/LaszloAttilaInterju2010.pdf

Az alapvető beszélgetést meghagyván, még feltennék néhány rövid kérdést a pályafutásoddal kapcsolatban, no meg 2010 óta is eltelt nyolc év, amely elég tartalmasra sikeredett. Na, csapjunk is bele, legelőször is Boldog Születésnapot kívánok! Hogy telnek a tízes évek?

Köszönöm! 10-es skálán 10-es. Van benne néhány 8-as is… de nagyszerű dolgok történtek, zeneileg kitűnő alkalmak voltak, ahol számomra kedves muzsikusokkal játszottam, dolgoztam együtt. A koncertezés mellett a tanítás fontos része továbbra is az életemnek, tavaly pedig megszületett az első unokám, Bálint.

Mely formációkkal játszottál mostanában stabilan, illetve örülnék, ha elmondanád, mennyiben más a különböző zenekarok karaktere, stílusa, repertoárja.

László Attila Quartet 

A zenekarral főként a saját szerzeményeimből játszunk, ezek sokszor nyolcados lüktetésű, harmónia centrikus és ritmikus zenék. A harmóniák és a groove-ok mellett fontos bennük a zenei „dramaturgia”, igyekszünk eredeti, testreszabott formákat találni a számokhoz. Sok komponált rész van, az improvizált részek pedig ezeknek a továbbgondolásai. Az együttesben Tzumoval, Lattmann Bélával, Hidász Tamással zenélünk együtt.

 László Attila - Oláh Kálmán Quartet 

Kálmánnal majdnem 30 éve, ’89 óta játszunk rendszeresen együtt - ez a zenekar nagy kedvenc - mindkettőnk szerzeményeiből játszunk, de a jazz standardek és a modern swing zene is szerepel a programban. Mindig üdítő lehetőség a közös játék a zenekar tagjaival azokra a real time zenei reakciókra, amitől izgalmas jazz-t játszani. A zenekarban Oláh Kálmán zongorázik, Lattmann Béla basszusozik, Balázs Elemér dobol.

Gitár Trio. Ezt az elnevezést sokan a legendás John McLaughlin – Al DiMeola – Paco De Lucia trióval azonosítják, de a magyar változat teljesen más volt, nem is érdemes hasonlítani, hiszen Ti ritmusszekcióval játszottatok. Milyen szomorú, hogy múlt időt kell használnom Babos Gyula eltávozta miatt.

24-gitar-trio-vac.jpg
A Gitár Trio Vácon. Lattmann Béla, Babos Gyula, László Attila, Tátrai Tibor

A Gitár Trio tagjaival egy Jazzy Rádiós gálakoncert alkalmából álltunk össze, aztán együtt maradtunk évekig. Valóban, sokféle gitár trió létezik, ez nem a „leülős” változat volt, a blues, rock „standardek” mellett aztán egyre nagyobb szerepet kaptak a saját szerzeményeink. Nagy élvezet volt minden alkalommal a zenekarral koncertezni. Mi, a gitárosok, Babos Gyulával és Tátrai Tiborral jól kigitároztuk magunkat, de közben mindenki nagyon figyelt az összhangra. Lattmann Béla és Solti János szuper muzikális, biztos ritmus szekció, ez is nagy segítség volt a zenélésben. Babos Gyula halála a mai napig megrendítő számomra, nehéz beszélni róla és úgy érzem, nehéz feldolgozni a hiányát az egész műfajban.

A tanításhoz kapcsolódva, mindenképpen beszélni kell az LFZE Jazz Tanszék Big Bandről, amelynek Te vagy a zenei vezetője, karmestere, azaz, a lelke. Mi ennek a nagyzenekarnak a specialitása, mitől szól úgy, ahogy?

28-lfze-big-band-diplomakoncert-mupa.jpg
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék Big Bandjének diplomakoncertje a Müpában

Az iskolai big band nem elsősorban koncertező zenekar, egy adott évben a különböző évfolyamokba járó és előképzettségű muzsikus hallgatókkal el kell jutni valahonnan valahová stílusismeretben, megszólalásban, meg kell ismerni a big band játék jellegzetességeit, és nem utolsósorban egy színvonalas, szerethető zenekari hangzást kell kialakítani. Ebben a zenekarban szerencsére úgy alakul hosszú ideje, hogy a haladóbbak húzzák előre a kezdőbbeket, évek óta jó hangulatban dolgozunk, próbálom a zenekar tagjaiba „kódolt” zenei értékeket maximálisan felszínre hozni. Nagy létszámú az együttes, így aztán a jó zenei interakciók valójában meg is sokszorozzák a zenészek örömét. Ezt jó látni az év végi diplomakoncerteken is.

Magam is többször megnéztem, és esküszöm, nem büntetésből, de még az unokáim egy részének is megmutattam a Suli Jazz előadásodat, amely nemcsak nagyszerű, hanem teljesen hiánypótló is egyben. Honnan jött az ötlet? Épp most a YouTube-on néztem, már több, mint 18 ezren végighallgatták, ez elég jó arány a magyar jazzben.

Schneider Péter, aki akkoriban az egyik tv csatornánál dolgozott, felvetette, hogy mi lenne, ha az LFZE big band közreműködésével egy ismeretterjesztő előadást tartanék a big band zenéről gimnazistáknak, akik nem zenei tagozatosok. Megtetszett az excentrikus ötlet, bevonultunk a zenekarral a Teleki Blanka Gimnázium fizikai előadójába, megérkezett a harmadikos gimnáziumi osztály, és tűz… Persze azért a zene jól elő volt készítve.

Az előadás itt végignézendő:

https://www.youtube.com/watch?v=4lEW4NTOpOc


Még a tanításhoz visszatérve, nem sokan fejlesztettek mostanság egyedi szolmizációs rendszert. Hogyan, mi alapján találtad ki, mire alkalmazható ez az újdonság?

A hangok abszolút elnevezései nehezen kiénekelhetőek. A hagyományos relatív szolmizáció nagyszerűen működik, de főként egyszerűbb dallamok esetén. A hangoknak az általam kifejlesztett abszolút szolmizációs rendszerben olyan abszolút elnevezést kaptak, amivel könnyen kiénekelhetőek, és bonyolultabb dallamoknál is „hozzák” a szolmizálás előnyeit. Gitár szintetizátor használatával pl. a gitáron lefogott hangok „kiénekelhetik” saját nevüket. Ez hasznos lehet pl. a hangszerismeretnél is.

Van újabb terved valamilyen oktató anyaggal kapcsolatban?

Igen, mostanában készítek egy gitáros oktató videót, ami a tervek szerint őszre elkészül. A lényege az, hogy a saját szerzeményeim, szólóim részleteiből készítettem egy válogatást, ahol a zenei alapokkal eljátszom a videófelvételre a gitár szólamokat, majd csak a gitárral lassabban és részletesen bemutatom azokat. Mindehhez részletes kottákat is mellékelek ujjrenddel, pengetési rendekkel. Sok gitározás, kevés szöveg, ez is a koncepció része… Igazából nemcsak a haladóknak szánom, több stílusban írt darabjaim is elhangzanak benne.


Folytatás egy hét múlva…

Az interjú 2. része: https://www.jazzma.hu/hirek/2018/07/23/a-kortalan-gondolkodo-laszlo-attila-65-eves-2-2-resz

02-kaszako1980.jpg
Kaszakő, 1980, Dorog. Horváth Péter, Lattmann Béla, Szende Gábor, László Attila, Horváth Kornél

03-a-gibson-l5-tel-a-kaszakoben.jpg
 Gibson L5-tel a Kaszakőben

04-1981-kaszako.jpg
Kaszakő, 1981. László Attila, Pleszkán Frigyes, Szende Gábor, Lattmann Béla, Horváth Kornél

05-things-89.jpg
A Things egy részével 1989-ben. László Attila, Solti János, Horváth Kornél, Tony Lakatos

06-things-1990.jpg
Az 1990-es Things: Solti János, Lattmann Béla, Oláh Kálmán, Tony Lakatos, László Attila, Horváth Kornél

07-laszloattilabandkoncert1995.jpg
László Attila Band koncert a Nyugati téri Sátor Színházban, 1995-ben.
Oláh Kálmán, Tisza Bea, László Attila, Tommy Campbell, Lattmann Béla, Horváth Kornél

08-olahkalman-laszloattila-tommycampbel-randybrecker-lattmanbela-horvathkornel.jpg
Oláh Kálmán, László Attila, Tommy Campbell, Randy Brecker, Lattmann Béla, Horváth Kornél
Budapesti Kongresszusi Központ, 1996.

9-olahkalman-laszloattila-lakatospecekgeza-lattmannbela.jpg
Oláh Kálmán, László Attila, Lakatos Pecek Géza, Lattmann Béla a Műcsarnokban, 2004-ben

10-olahkalman-borbelymihaly-laszloattila-szendofipeter-lattmannbela-davidfriedman.jpg
Oláh Kálmán, Borbély Mihály, László Attila, Szendőfi Péter, Lattmann Béla, David Friedman.
Müpa, 2005.

11-laszlo-attila-quintet-balatonboglar.jpg
László Attila Quintet: Egri János, Emilio, Tzumo, Borlai Gergő a
Balatonboglári Jazz Fesztiválon, 2005 nyarán

13-laszloattilaquintet2007.jpg
László Attila Quintet: Lattmann Béla, László Attila, Oláh Kálmán, Borbély Mihály, Borlai Gergő, 2007.

14-quintet-bob-mintzerrel2007.jpg
Szintén a Quintet, Bob Mintzerrel a BMC Jazz Fesztiválon Budapesten, 2007 nyarán

15-nagyjanos-laszloattila-borlaigergo-lattmannbela-freestylechamberorchestra.jpg
Nagy János, László Attila, Borlai Gergő, Lattmann Béla és a Freestyle Chamber Orchestra
Teleki Blanka Gimnázium, 2007.

16-emilio-csanyizoltan-laszloattila-lattmannbela2009.jpg
Emilio, Csanyi Zoltán, László Attila, Lattmann Béla 2009-ben

17-laszlo-attila-olah-kalman-quartet-bjc-2009.jpg
László Attila – Oláh Kálmán Quartet, Lattmann Bélával és Mohay Andrással
BJC, 2009.

18-peter-erskine-nel-a-cegledi-dob-muzeumban-2010.jpg
Peter Erskine-nel a Ceglédi Dobmúzeumban, 2010-ben


Vissza a hírekhez