JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Alba Regia Feszt 2020 – Második nap fotós malőrrel

Fantasztikus második napi programmal folytatódott új helyszínén az ország egyik legigényesebb jazz fesztiválja. Székesfehérvár Szárazrét-Feketehegy városrésze nagyon könnyen megközelíthető és a parkolás is biztosított a nagyon szép környezetben. A járvány limitált nézőszámot kíván, amit a hosszú hétvége is elősegített azzal, hogy rengetegen elutaztak. De a kisebb számú közönség is remek légkört biztosított a szervezés profizmusa miatt tökéletes komfortérzetben fellépő zenészeknek. Példamutató a székesfehérvári fesztivál hangosítása és a fények minősége, ez hét év távlatából is jól látszik. Talán nem véletlen az extra odafigyelés a zenészekre, hiszen a két főszervező, Vörös Tamás és Mits Gergely is zeneművészek, vezetői pozícióik mellett.

Jazz Friends a tatai vár Zsigmond Teraszán

Nem könnyű lépést tartani és követni, ahogy egyre újabb és újabb fiatal, tehetséges zenészek tűnnek fel a hazai jazzszínpadokon. Bármennyire igyekszem, a vasárnap Tatán látott és hallott négyesből – emlékeim szerint – eddig csak Raboczki Balázst (alt- és szopránszaxofon) hallottam korábban élőben. A Jazz Friends elnevezésű formáció többi tagjához – Mihalovics Dávid, basszusgitár; Kiss Tamás, dob és Möntör Máté, gitár – eddig még csak az interneten volt szerencsém, most viszont a virtuális környezet helyett egy kellemes nyári estét tölthetett velük a mintegy száz hallgató a tó fölé magasodó bástyán.

Hamarosan kerek születésnap, avagy Pozsár Eszter a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Alba Regia Fest 2020 – Tökéletes első nap

A nagy múltú, rengeteg külföldi világsztért is felléptető, 1967-ben alapított jazzfesztivál több megszakítás után 2014-ben indult újra Alba Regia Feszt néven. Vörös Tamás és Mits Gergely a fesztivál főszervezői nagyon színes, műfajilag a mainstream jazztől a dixielanden és fúziós jazz-rockon át a kísérleti zenékig bezárólag minden műfajt felvonultatnak.

Lemezajánló (2020.08.24-30.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.
Hétfőnként jelentkező rovatunkban igyekszünk érdekességeket találni a friss kiadványok között.

A JazzMa.hu a (londoni) mennyekben

Tegnap este, 21 óra 27 perckor szegedi tudósítónk, Simády Béla az alábbi levelet küldte! – A szerk.

Az utolsó mohikán? – Brad Mehldau 50!

1970. augusztus 23-án, a floridai Jacksonville-ben született Bradford Alexander Mehldau, vagy ahogyan minden jazzrajongó ismeri, Brad Mehldau, aki ma ünnepli 50. születésnapját.

Mi újság? – Balázs Tamás

Tamást először a 2000-es évek legvégén, az akkor még a Múzeum utcában működő Budapest Jazz Clubban láttam játszani a Karosi Júlia Quartettel.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések