JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Lemezajánló (2021.09.27.-10.03.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

A jazz-zongorázás nagyjai – IX. rész – Alan Broadbent

Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr kérésének eleget téve indítottam el 2021 januárjában az „A jazz-zongorázás nagyjai” című sorozatot, mely havi rendszerességgel olvasható itt, a JazzMa.hu-n. Minden hónap negyedik hétfőjén jelentkezem!
Hangsúlyozom, szubjektív listáról, vagy összeállításról beszélünk, mely kapcsán nem tagadom, szívemhez közel álló pianistákról szeretném megosztani gondolataimat Önökkel.
Lehet, hogy lesznek olyan művészek, akiket hiányolni fognak egyesek, és az is előfordulhat, hogy bizonyos esetekben csodálkozik majd némelyik kedves Olvasónk, hiszen nem csak az evidencia kategóriájába tartozókkal kívánok foglalkozni.
Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy nem akarom Önöket lexikális adatokkal bombázni -csak amennyire szükséges és/vagy logikus-, hiszen ma már az internet segítségével, néhány másodperc alatt minden ilyen jellegű információt megtalálhatunk aktuális „alanyunkról”.

Exkluzív interjú ifjú Oláh Kálmánnal, a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyének II. helyezettjével, egyben a Legjobb kompozíció szerzőjével

Kálcsit kisgyerekként hallottam először játszani, akkor még zongorázott. Aztán 6 évvel később a Budapest Jazz Clubban a Bartók Jazzkonzi fél évi vizsgakoncertjén hallottam legközelebb, akkor már szaxofonozott. Egyből odamentem Anyukájához, Pancihoz és lelkesülten gratuláltam neki. Azt mondtam: „A Kálcsika úgy játszik, mint az Ablakos fiatal korában.”

Névnapi jazz – Gellért

2020. október 2-án indítottam ezt a sorozatot, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 51. rész

"A maszk mögül" című sorozat folytatódik - (már egy ideje, és egyelőre) a "nélkül" kitétellel - kérdés: mit hoz a negyedik hullám? Minden héten (csütörtökön) három időszerű téma.
Az ötvenegyedik részben egy megemlékezés, egy free jazz album, és egy koncertajánlat.

Újbuda Jazz Fesztival - Súlyos avantgárdtól a hagyományos swingig a Fonóban (2021. szeptember 30 - október 2.)

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivált, amelynek 3 napra, szeptember 30-a és október 2-a között a Fonó Budai Zeneház ad otthont, más koncertekre az A38-on kerül sor. Az elmúlt években igazi nemzetközi jazzfesztivál lett az eredetileg a MU Színház és az A38 által elindított nyárzáró és évadkezdő sorozatból. A fellépőgárda bármelyik nyugat-európai fesztiválon megállná a helyét: súlyos avantgárdtól a hagyományos swingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, határsértő kísérletezőktől nagy nevű klasszikusokig. Ma már nyugodtan elmondhatjuk: Magyarország egyik legrangosabb jazzfesztiváljáról van szó, amin mindenki megtalálja a neki tetsző műfajt, előadót, stílust és hangvételt.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések