JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

50 éve történt… Jazz-rock albumok 1971-ből – Colosseum „Colosseum Live”

A Colosseum-ot a dobos Jon Hiseman és a szaxofonos Dick Heckstall-Smith alakította Lomdonban 1968-ban. A „Colosseum Live” volt a zenekar negyedik albuma, de mondhatnám azt is, hogy a negyedik és ötödik, hisz egy duplaalbumról van szó. A hanganyagot a Manchesteri Egyetemen (1971. március 18-án) és Brighton-i Big Apple-ben (1971. március 27-én) rögzítették. A „double album” 1971 júniusában került a boltokba. Az angol jazz-rock együttesnek otthon ez volt a legsikeresebb lemeze: a New Musical Express albumlistáján 6 hétig volt fent és a 17. helyig jutott.

„Out of Frame”, avagy Juhász Attila a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A debreceni jazzélet folyamatosságáért a helyi muzsikusok is tesznek

A Művészi Zene Kör őszi programjai a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Újraalkotás Interaktív Élményhangverseny-sorozat eseményeivel folytatódnak, Szeptember 30-án és Október 7-én 10:00-tól, a DEMKI Újkerti Közösségi Házban.

Névnapi jazz – Máté

2020. október 2-án indítottam ezt a sorozatot, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.

Játék – 2021 szeptember – Megfejtés és nyertes

Lassan 5 éve, 2016 októberében indította el –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba.

Lemezajánló (2021.09.20-26.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

Gitárosok az én szememmel: Kurt Rosenwinkel – Salvai Ádám sorozata

Sorozatom szeptemberi epizódjában egy olyan gitárosról adok képet, aki szintén a jelen nagyjainak táborát erősíti. A jazz gitárosok sorában mindenképp az egyik legnagyobb formáló erő az ő játéka. Aligha kell hosszasan magyarázni bárkinek is, hogy miért van itt a helye Kurt Rosenwinkel-nek.
Egy apró személyes észrevétel, hogy valamiért az elmúlt időszakig nem kerültem túl közel az ő munkásságához, dalaihoz. Számtalanszor jött szembe velem és mégis valahogyan rosszkor talált meg. Most azonban elérkezettnek láttam az időt, hogy lebontsuk egymás között ezt a falat, Kurt és én. Annál is meglepőbb, hogy nehezen tudtam kötődni a gitározásához, hiszen a legfontosabb zenei hatások között olyanokat említ, mint John Coltrane, David Bowie, Joe Henderson, Pat Metheny, vagy John Scofield.

Exkluzív interjú Dr. Tímár „Lamantin” Péterrel

Pétert még az 1990-es évek második felében ismertem meg, mikor pécsi egyetemista volt. Miután megszerezte a diplomáját, hazament és felpezsdítette a szombathelyi jazzéletet!

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések