JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

JazzUp

JazzUp - Hervoly Renáta

A hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. Első delikvensünk a 22 éves budapesti énekes lány, Hervoly Renáta, aki az un. „II. korosztály”-ban (haladók) lett első.

hervoly-renata.JPG


1) Reni, volt a családjában előzménye a jazznek? Vagy egyáltalán a zenélésnek...

A családomban jazz előzmény nem volt, a műfaj iránt én kezdtem el érdeklődni. A muzikalitást valószínű  dédszülő-szülői részről kaphattam, de kifejezetten zenész, mint olyan nem volt a családomban.


2) Ön hogyan lett énekesnő?

Zenei általános iskolába jártam és ének tanárom javaslatára jelentkeztem a Thész Gabriella által vezetett Magyar Rádió Gyermekkórusába, amelynek tíz évig tagja voltam, szóló szerepeket is betöltve. Érettségi után úgy döntöttem, hogy a jazz felé veszem az irányt. Szeretnék hivatásos énekesnő, zenész lenni, azonban tudom, hogy ehhez még sokat kell és fogok is tanulni.


3) Mikor határozta el, hogy jazzénekesnő lesz?

Hogy feltétlenül jazzénekesnő legyek, azt még nem határoztam el véglegesen, de eziránt a műfaj iránt érdeklődöm a legjobban.


4) Mióta jár a Bartók konziba és ki/kik a tanára/tanárai?

Érettségit követően 2010 szeptembere óta, lassan három éve vagyok tanulója a Bartók konzi jazz-tanszakának. Néhányan tanáraim közül: Főtárgy (jazz-ének) tanáraim: Lakatos Ágnes és Urbán Orsolya, klasszikus ének: Szűcs Katalin, klasszikus zeneelmélet: Madarász Iván, jazz improvizációs gyakorlat: Kollmann Gábor, jazz-elmélet, jazz-történet, kötelező zongora: Márkus Tibor, ritmus improvizációs gyakorlat: Geröly Tamás.


5) A verseny előtt titkon reménykedett abban, hogy Ön fog nyerni?

Ez volt eddigi első ilyen jellegű  megmérettetésem, azon voltam, hogy jól teljesítsek a szakmai hallgatóságnak és magamnak is egyaránt. Az inspirált a legjobban, hogy profi zenészekkel játszhattam együtt, nekem nagy élmény volt. Nagyon örülök az első helyezésnek.


6) Milyen díjakat kapott? Mert én nem bírtam megjegyezni, olyan sok volt...

Nyereményem a jazz-ének kategória II. korcsoport első helyezése, az ehhez járó oklevél, kupa, érem. Egy Berki Tamás Bika Jam és Jazz  Voices CD és a Hangszer Klinika felajánlásával egy külföldi fesztiválon való fellépési lehetőség.


7) És most hogyan tovább? Kapott-e már vasárnap óta felkérést? Egyáltalán, hol fog legközelebb fellépni?

Elhatározásom, hogy tovább folytatom zenei tanulmányaimat. Eddig a fent említett fellépési lehetőséget kaptam. Március 18-án a Bartók konzi énekes koncertjén lépek fel a Budapest Jazz Klubban, majd  március 21-én ugyanott, a Magyar Jazz Ünnepén sok ifjú zenésszel együtt ugyancsak a Bartók Béla Konzervatóriumot képviselve.


8) Van már saját együttese? És most hogy a zsűri Önt hozta ki elsőnek, nem gondolja, hogy kellene egy önálló combo?

Volt már egy saját formáció konzis társaimmal, ami hosszabb-rövidebb ideig nagyon jól működött. Jelenleg nincs saját együttesem, a Nagy Péter és a Dobridán zenekarban vokálozom. Mindenképpen szeretnék és fogok/fogunk is saját formációt alakítani zenésztársaimmal.

Vissza az összes interjúhoz