JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp – Richter Ambrus

Richter Ambrust (1994) még életemben nem láttam dobolni. Viszont a januári „Az év jazz-muzsikusa” projekt döntője utáni eredményhirdetésen kiderült, ő kapta a Közönség-díjat. Gondoltam, épp ideje vele egy e-mailes interjút készíteni!

richter-ambrus.jpg


Volt a családban előzménye a zenének?

-Igen, apai ágon, dédnagyapám is zenész volt, utána nagyapám klasszikus trombitás a Lüneburgi Operaházban, édesapám pedig jazz-dobosnak tanult, de sajnos nagyon fiatalon meghalt. 1998-ban amikor én 4 éves voltam.


Maga mióta zenél?

-Mivel apámtól megörököltem a dobfelszerelését, így viszonylag korán elkezdtem ismerkedni a hangszerrel, viszont akkor még nem foglalkoztam komolyan a dologgal.


Eleinte kik voltak a kedvencei?

-A kedvenceim közé tartoztak a Led Zeppelin, a Doors, Frank Zappa és ezekhez hasonló zenekarok, illetve sokat szólt otthon klasszikus zene, és különböző népzenék, vagy éppen Cseh Tamás, Balaton, Kontroll Csoport, A.E. Bizottság..

Aztán a jazz-zel nagyjából minden más hanyagolva lett egyik pillanatról a másikra.

A John Coltrane Quartet volt az első zenekar, ami igazán megfertőzött, és ez azóta sem változott, de azért említek még pár nevet: Johnny Griffin, Michael Brecker, Brian Blade, Jeff Tain Watts, Joshua Redman, Kenny Garrett, Christian McBride, Joe Henderson, Dexter Gordon, Wayne Shorter, Kenny Kirkland, stb...

Egy-két magyar nevet/zenekart is megemlítenék, akik tényleg nagy hatással voltak/vannak rám: Tóth Viktor Tercett, Dresch Quartet, Borbély Mihály, Gadó Gábor, Winand Gábor, Ávéd János, Balázs Elemér, Oláh Krisztián, Orbán György, Rozsnyói Péter, Csízi László, Serei Dani, Czirják Tamás, Gyárfás Attila, Fekete-Kovács Kornél, Hodek Dávid.... (nagyon vázlatosan).


Mikor és hol lépett fel nyilvános koncerten először?

-Ha jól emlékszem 2006 környékén lehetett, hogy szülőfalumban Pilisborosjenőn nagysikerű koncertet adtunk az Error nevű zenekarral, körülbelül tízen lehettünk tagok és régi rock zenét, rock'n'roll-t játszottunk.


Hogyan került kapcsoltba a jazzmuzsikával?

-Nővérem vitt el először a Budapest Jazz Club-ba, egy Balázs Józsi Quintet koncertre, 2014. január 16-án (azért tudom ilyen pontosan, mert aznap született meg a másik nővérem lánya), ahol Balázs Elemér és Orbán Gyuri közös játéka annyira megfogott, hogy onnantól nem volt    megállás, minden nap jazz koncertre mentem!


Mióta tanul jazzt?

-2014 szeptemberében kezdtem az Etűd zeneiskolában.


Kik voltak eddig a jazz tanárai?

-Berdísz Tamás a mindenkori főtárgy tanárom, akinek nagyon sokat köszönhetek. Ha csak arra gondolok, hogy a felvételin annyit tudott hozzáfűzni a dobolásomhoz, hogy "valami penetráns az a dobverőfogás", és egy évre rá már jazz-t játszogattam.. mindenesetre nagyon  sok mindenre megtanított! Meg kell említenem itt még jó pár zenekari tanáromat, akik szintén nagyon sok tudást átadtak: Winand Gábor, Ávéd János, Nesztor Iván, Nagy János és Tóth Marci.


Milyen zeneiskolákba járt eddig?

-Általánosiskolás koromban próbálkoztam zeneiskolával Pilisborosjenőn, de nem kötött le eléggé a dolog, így hamar meg is szakadt a folyamat.

Az Etűd-öt említeném itt is!


Indult-e már jazzversenyeken és ott milyen helyezéseket ért el?

-Igen, a 2017-es Marosvásárhelyi Jazz Versenyen a zsűri különdíjasai lettünk a Szász Ágnes Quartet-tel (Szász Ágnes - ének, Gulyás-Szabó Gergely - zongora, Skowronek Adrián - basszusgitár, Richter Ambrus - dob).

A 2017-es Peron Music Tehetségkutató tatabányai állomásán, szintén különdíjasok lettünk a MÖRPAVA zenekarral (Jéger Dorottya - ének, Csongár Gergő - gitár, Ördög Krisztián - szaxofon, Miskolczi Márk - bőgő, Richter Ambrus - dob).

Illetve az idei "Az év fiatal jazz-zenésze" versenyen közönségdíjat nyertem!


Szerepelt-e már rangosabb fesztiválokon?

-A 2017-es Lamantin Jazz Fesztiválon volt szerencsénk előzenekarként játszani a Kosztolánszki Quartet-tel (Kosztolánszki Dominik - tenorszaxofon, Gulyás-Szabó Gergely - zongora, Kováts Zoltán - bőgő, Richter Ambrus-dob), olyan zenekarok előtt, mint az Elek István Quartet, a Babos Makrokozmosz, vagy a Dado Moroni Trio.

Illetve a 2017-es Belgrádi Jazz Fesztiválon megmutatkozni a Kosztolánszki Trióval.


Mikor és hol láthatjuk legközelebb?

-Március 19-én a Budapest Jazz Club-ban „Az év fiatal jazz-zenésze” projekt keretében játszom Elek Istvánnal, Pintér Zoltánnal és Orbán Györgyel quartetben, ilyen nevek mellé nem kell leírás szerintem!

Majd egy nappal később, 20-án szintén a BJC-ben játszom a FourDogs zenekarral (Wahorn András, Schlosser András, Miskolczi Márk).

A Magyar Jazz Ünnepén április 4-én és 5-én is játszom majd ismét a Budapest Jazz Club-ban. 4-én az ETŰD-öt fogjuk képviselni egy iskolai zenekarral, sextet formációval.

5-én pedig a Magyar Jazz Szövetség elnökségéből alakult trióhoz fogok csatlakozni, majd ugyanazon az estén a Lámpásban játszunk a Bettika Quintet-tel (Bakos Bettika, Dévényi Zoltán, Mayer József, Kosztolánszki Dominik).

Április 11-én a MOMkult-ban játszuk a Bettika Quintet-tel, Horváth Kristóffal kiegészülve a Csukás István felnőtt verseiből készült műsorunkat, hogy csak a legközelebbieket említsem. :)


Vissza az összes interjúhoz