JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

A Gyémánt Bálint New Trio a Budapest Jazz Clubban

Mostanság igyekszem kihasználni, hogy már (még?) lehet koncertekre járni. A márciusban kezdődött hosszú, koncertektől mentes időszakban nagyon hiányoltam az élő zenét. Most viszont újra itt, ismét a BJC-ben, ezúttal a Gyémánt Bálint New Trio-t hallgathatta meg a nagyérdemű.

Root70 - Moods Club, Zürich, Svájc (2020. szeptember 14.)

A Root 70, vagyis Nils Wogram (harsona, melodika, kompozíciók, zenekarvezetés), Hayden Chrisholm (szaxofon, tibeti torok-éneklés, kompozíciók, narrációk), Matt Penman (bőgő, kompozíciók), és Jochen Rückert (dob, cintányérok, dobverők, kompozíciók, remixelés, szájmaszk, nyakkendő) 20 éves jubileumi koncertturnéjának első állomása Zürich volt. (Lesz több is, Németországban... viszont a tervezett budapesti fellépésüket törölni kellett a COVID-19 határzár miatt).

„Without Dimensions”, avagy Karosi Júlia a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A gentleman - 40 éve hunyt el Bill Evans

1980. szeptember 15-én, tehát ma 40 éve veszítettük el az egyetemes jazz muzsika egyik legnagyobb alakját, Bill Evans-t.

Katartikus elektrosokk Solymáron

Idén a járvány évében 2020-ban nagyon megváltoztak a koncerlehetőségek Solymáron is. A havi rendszerességgel jelentkező Little Jazz Pub március óta kényszerszünetet tart. A Márkus Tibor művészeti vezetésével és zenekara az Equinox, mint házigazda részvételével működő jazzklub talán most szeptemberben újraindulhat, ha addig nem lesz szigorítás.
A rengeteg elmaradt program után a Solymári Búcsú zenei programjai helyett kisebb közönség előtt három-három koncert szórakoztatta a hétvégén a közönséget a Solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház szabadtéri színpadán. Elsősorban helyi kötődésű zenészeket léptettek fel a szervezők, szerencsére nagyon tehetséges és nagymúltú zenészek közül választhatva. A minőség nagyon magas volt a műfaji változatosság mellett a heavy metál zúzástól a jazzen át az orgonakoncertig.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 9. rész: DON CHERRY

1960. december 21-e (éppen idén lesz hatvan éve), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation " című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Kilencedik rész: Don Cherry.

Lemezajánló (2020.09.14-20.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.
Hétfőnként jelentkező rovatunkban igyekszünk érdekességeket találni a friss kiadványok között.

SZAKMAI NAP A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA-VAL

Szeptember 20-án vasárnap a Marcibányi téri Művelődési Központban (1022 Budapest, Marcibányi tér 5/a) rendezzük meg az idei SZAKMAI NAP A BUDAPEST JAZZ ORCHESTRAA-VAL című rendezvényünket.

Pszichedelikus jazz a Jókai Klubban

A ”JazzPéntekek a Jókai Klubban” sorozat szeptember 11-ére hirdetett koncertjét váratlan nehézségek és fordulatok előzték meg. Dés András trióját vártuk, Andrást azonban nem engedték át az osztrák-magyar határzáron, hiába a ropogós eurókért készíttetett két negatív COVID-teszt, hiába a hivatalos, pecsétes meghívólevél a Jókai Klub részéről, a sorompó zárva maradt... A trió itthon lévő két muzsikusa, Fenyvesi Márton és Ávéd János azonban elhívták Horváth Balázs bőgőst és Sárvári-Kovács Zsolt dobost – így az Ávéd János Quartet mentette meg az estét, úgy hiszem, mindannyiunk örömére, akik ott voltunk.

20 éves a Metronóm Jazz Klub – Exkluzív interjú Kacsányi Évával

Éváról már a 80-as évek végén hallottam, amikor a Magyar Rádióban az Ötödik sebesség című műsor zenei szerkesztője voltam. Ugyanis a pécsi rádió riportere hozott pár havonta anyagokat Éva férjétől. Belénesi Csaba azt is elárulta, hogy a riportok készítője, Gungl László felesége egy fiatal csinos nő, Kacsányi Éva, aki nemcsak a külcsín miatt tetszene nekem, hanem mert nagy jazzrajongó is. Ha emlékeim nem csalnak, akkor 1995-ben készítettem vele az első telefoninterjút. Aztán 2000-ben személyesen is megismertem, mert feleségemmel, Szász Gabriellával leszállítottuk neki az Ifjúsági Házba Snétberger Ferencet, aki a zsúfolásig telt udvaron a kánikulával mit sem törődő közönséget abszolút magával ragadta.

Balázs Elemér Group: Celebration 20 & 10 jubileumi lemezbemutató koncert RómerJAZZklub

Az őszi szezonban folytatódik a nagysikerű győri RómerJazzklub sorozata, a kínálatban négy izgalmas koncert várja a jazzbarátokat és érdeklődőket. A tervezett sorozatból három koncert a tavaszi szezonban szerepelt volna, de a kialakult járványhelyzet miatt csak most az őszi időszakban tudjuk bemutatni.
A repertoár összeállításánál továbbra is az volt a szándékunk, hogy teret adjunk a hazai jazzélet szakmai eseményeinek. A jazzklub törzsközönségét színes repertoár várja, a tematikát is úgy állítottuk össze, hogy fókuszba kerüljön a műfaj sokszínűsége. Továbbra is fontos cél, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsük és megkedveltessük a jazz-zenét az érdeklődőkkel.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések