JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Újabb különleges interaktív kiállítótérrel gazdagodik a Magyar Zene Háza - A hangokkal játszhatnak a látogatók a Magyar Zene Háza új kiállításában, a Kreatív Hangtérben

Május 18-án nyit a Magyar Zene Háza új kiállítása, a Kreatív Hangtér, ahol kortól és zenei előképzettségtől függetlenül a hangok végtelenül gazdag világát fedezhetik fel a látogatók. A Liget Budapest Projekt keretében elkészült Magyar Zene Háza sikere a kezdetek óta töretlen, a január végi nyitás óta már több mint 250.000 látogatót fogadott az új zenei intézmény.

Gőzerővel zajlik a miXit! jelentkezési szakasza - Keresik a legjobb fiatal hangmérnököt - Így gondolkodnak a zsűritagok

Hiánypótló tehetségkutatót hívott életre májusban a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum. Az iskola korábban a növendékei, valamint a már végzett hangtechnikusai számára indított pályázatokat, ám mivel hatalmas az igény az ilyen kezdeményezésekre, idén az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek fiatalok (16-24 év között) a miXit! címet viselő hangmérnök versenyükre.

„Fúvom az énekem”, avagy Hajdu Klára a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este hét órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik Róbert Főszerkesztő Úrnak köszönhetően, 2017 januárja óta itt, a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A Yellowjackets 42 éve bigband-re hangszerelve

42 év hihetetlenül hosszú idő egy zenekar fenntartásához, ráadásul élvonalban tartásához. Hosszú ideig együtt játszó zenekarok között még a Modern Jazz Quartet, vagy a Keith Jarrett Standards Trio említhető, igaz ők tagcserék nélkül játszottak évtizedeken keresztül. A Yellowjackets esetében csak a zongorista Russell Ferrante alapítótag, a többiek később, vagy még később érkeztek a társulatba. Egyébként a zenekar neve egy darázsfajtát jelent, hiába fordítanák le az angol nyelvvel ismerkedők nevüket egy színes ruhadarabra.

Berni Nemzetközi Jazzfesztivál 2022

Az utolsó megtartott (2020-as) berni jazzfesztivál (Marian’s Jazzroom) igencsak tartalékosra sikerült, ahogy annak idején megírtam.

Játék – 2022 május – Megfejtés és nyertes

Több mint 5 és fél éve, 2016 októberben indította el –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

Lemezajánló (2022.05.16-22.)

Újabb szemezgetés a következő napok, hetek jazz újdonságaiból.
A letöltéssel megvásárolható Hi-Res formátum, a vinyl, vagy a CD megjelenési dátuma azonos előadó esetén is eltéréseket mutathat, nem feltétlenül megegyező napra esik.

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 5. rész: Nate Smith

Pályám meghatározó dobosait bemutató sorozatom 5. állomásához érkeztünk. Kicsit rendhagyó módon, bár eddig sem követtem szigorúan az időrendiséget, most ugrunk egy elég nagyot és a jelen kor egyik kiemelkedő dobos egyéniségéről, Nate Smith-ről fogok írni. A cikk aktualitását az adja, hogy a művész május 18-án fellép Kinfolk nevű zenekarával a MUPA-ban. (A jegyek hetekkel ezelőtt elfogytak, így irigyelheti mindenki a koncertre bejutó szerencséseket...)

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések