JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 363. rész: Farkas Mihály

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
144 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Farkas Mihálynál tartunk.
12 év alatt eddig 363 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

50 éve történt… Jazz-rock albumok 1973-ból – Passport „Looking Thru”

Az 1970-ben a nyugat-német szaxofonos-zeneszerző Klaus Doldinger által létre hozott zenekar 1971-tól használta a Passport nevet. Kétséget kizáróan a legsikeresebb NSZK-beli jazz-rock zenekar volt.
1973-ban két lemezt is felvettek és megjelentettek. Ezek közül a „Looking thru” jött ki előbb az Atlantic kiadó jóvoltából.

Megjelent a „Mój Dom” – „Az én házam”, avagy Mester Dániel a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM rádión hallható péntekenként, este hét órától, aztán 20:00 órától látható is a rádió YouTube csatornáján.
A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik Róbert Főszerkesztő Úrnak köszönhetően, 2017 januárja óta itt, a JazzMa.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

20 éve történt… (2003) - Radics József

2003 tavaszán rendeztem a Bartók Rádióban a Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Versenyt. A május 30-i döntőbe 6 versenyző jutott be: Darvas Gyula (Julius Darvas) (Bécs), Horváth „Plutó” József (Budapest), Kovács Zoltán (Győr), „Pecek” Lakatos Krisztián (Budapest), Orbán György (Budapest), Radics József (Budapest).
A zsűri amerikai díszelnöke a New York-ból iderepült John Patitucci volt. A zsűri elnöke: Egri János, alelnöke: Barcza Horváth József. A zsűri tagjai: Jávori Vilmos, Kathy Horváth Lajos, Borbély Mihály, Szabó Dániel.
A verseny fővédnöke Szabados György volt.
Keddenként a versenyzőket kérdezem a 20 évvel ezelőtti történésekről!
Ma az ötödik helyezett Radics Józseffel készített interjút olvashatják!

Exkluzív interjú Szőke Nikolettával

Nikit több mint 20 éve ismerem. Kezdő énekesként szerepeltettem először a Bartók Rádó Klasszikus és jazz élőműsorában.

A jazztörténet kiemelkedő klarinétosai – 2. rész: Artie Shaw - A klarinét igazi playboy-a (Joe Fritz sorozata)

A swing ideje aranykor volt, ahogy mondani szokták. Képviselői azért kiemelkedőek, mert a mai napig táplálják a következő generációt, kezdő jazzhallgatókat és zenészeket ihletnek meg azzal az érzettel, amit swingnek nevezünk. De mind közül volt egy kiemelkedően fontos és talán a legérdekesebb életpályát bejáró klarinétos: Artie Shaw.

Jazz Combo Verseny

2023. március 4-én, szombaton 14 órától a Budapest Jazz Clubban rendezték meg a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyét. Erről 18 óra 17 perckor küldött rövid beszámolót –amit ma délelőtt kiegészített- munkatársunk, Dr. Sümeghy László! – A szerk.

A www.jazzma.hu munkatársai emlékeznek Wayne Shorter-re

Wayne Shorter 2023. március 2-án halt meg 89 évesen. Én március 3-án elevenítettem fel az amerikai szaxofonossal kapcsolatos emlékeimet újságunkban. 4-én körlevelet írtam lapunk munkatársainak, amennyiben bármilyen (lemezélmény, koncert, stb…) történetük van Shorter-rel kapcsolatban, írják meg nekem. Az írásokat beérkezésük sorrendjében teszem fel!

Gondolataim - 2023 (VIII. évfolyam - 3. rész)

Nyolcadik évfolyamába lépett a sorozat - folytatódik a “Gondolataim a jazz-ről”, a “GONDOLATAIM”, majd az “Újabb gondolataim” című, havonta megjelenő írás.
Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai.
Nyolcadik évfolyam - harmadik rész.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések