JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Modern Art Orchestra - Modern Art Orchestra Plays the Music of Kristóf Bacsó - Circular

Modern Art Orchestra: Modern Art Orchestra Plays the Music of Kristóf Bacsó - Circular 2014. március 28., Gáspár Károly

modern-art-orchestra-plays-the-music-of-krisof-bacso-circular.jpg

Modern Art Orchestra Plays the Music of Kristóf Bacsó - Circular (BMC)


"Akcióban a BMC!"

A Gőz László által fémjelzett BMC kiadó az utóbbi időben különösen nagy sebességre kapcsolt. Sorra kerülnek kezembe - Maloschik Róbert főszerkesztő által- a jobbnál jobb magyar jazz lemezek, melyek a fent említett cég gondozásában láttak napvilágot. Grencsó István és Borbély Mihály zseniális albumai után, most a MAO Bacsó Kristóf kompozíciót tartalmazó CD-je pörög lejátszómban. (Már másodszor.) Hamarosan megosztom kedves Olvasóinkkal a felvétellel kapcsolatos gondolataim, azonban előtte engedjenek meg néhány sort a "zeneiparral" kapcsolatban.

Sajnos, nem a lemezkiadás aranykorát éljük. Az internet adta lehetőségek hatalmas pusztítást végeztek ezen a területen (is). Az illegális letöltések megállíthatatlanul zúdítottak cunamit a stúdiók hangszigetelt falaira. Ebben a nehéz helyzetben különösen fontos, hogy legyenek olyan elkötelezett emberek, mint Gőz László (és mindenki a BMC-nél), akik dacolva a világháló vonzónak tűnő, de halálos csókjával, vállalják -az értéket, jó muzsikát szem előtt tartva - a kockázatot, és segítséget nyújtanak nagyszerű művészeknek "kézlenyomatuk" elkészítésében és terjesztésében. Mert hirdetni kell az Igét! Az igénytelenség mocsarába süllyesztett közízlést vissza kell hozni a megfelelő magas szintre, és ahogy templomokban a lelkipásztor, a kulturális életben -többek között- a producerek feladata irányítani, terelgetni az embereket valódi értékek felé. Nemes és felemelő misszió ez, bár biztosan sok gonddal, teherrel, lemondással jár. De gondolom kevés ahhoz fogható szívmelengető érzés tölti el a kiadót -jelen esetben Gőz Lászlót-, mint mikor kezében tart egy új, már kész anyagot; gyönyörű borítóval, fotókkal és persze a csillogó koronggal, azon pedig az emberiség egyik legnagyobb kincsével, a Zenével.


"Az igazi Bacsó Kristóf"

Nagyszerű szaxofonos és zeneszerző. Szimpatikus, intelligens, halk szavú, tán kissé zárkózottnak mondható. Ezek "ugranak be" Bacsó Kristóf neve hallatán. Nos, azt gondolom, most a "Circular"-on megnyílt azok előtt is, akik nem ismerik közelről, nincsenek Vele napi kapcsolatban. És milyen jól tette! Hét varázslatos szerzeményét tolmácsolja a Fekete-Kovács Kornél által vezetett Modern Art Orchestra, természetesen Bacsó közreműködésével. Lélekemelő, emberközeli műveket alkotott Kristóf. Úgy érzem semmilyen elvárásnak, konvenciónak nem akart megfelelni, egyszerűen kiírta magából érzéseit, szíve ritmusát követve. Ha nagyon "meg akarjuk fejteni" az anyagot, én leginkább modern kortárs stílusúnak nevezném, mainstream hatásokkal fűszerezve. Táplálkozik a nagy elődök hagyatékából -Duke Ellington, Count Basie, Gil Evans, etc...- és tartalmazza a kor szellemének megfelelő hangzásokat is. Hangulatában emlékeztet a Charlie Haden Liberation Orchestra, Ornette Coleman és Brad Mehldau muzsikájára. Félreértés ne essék, ezek mindössze természetes "kicsapódásai" egy nagy formátumú zenész fülében-fejében lévő sok-sok dallamnak, harmóniának, amelyeket hallott már. Tehát nem kopírozás esete "forog fenn", sokkal inkább a kreativitás és a zenei integráció magas fokú megnyilvánulása a "Circular".

Mindenképpen említést kell tegyek a szólót/szólókat játszó zseniális művészekről. "Natürlich" kezdem magával Bacsó Kristóffal, aki az érzékeny, intellektuális vonulat és egyben a vérbeli, "dögös" jazzszaxofonozás megtestesítője. Kevesen képesek erre ilyen szinten a földkerekségen!

Ávéd János (szaxofon), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Cseke Gábor (zongora), Fenyvesi Márton (gitár), Csízi László (dob), Dés András (ütőhangszerek). Nem akármilyen csapat! Büszkék lehetünk, hogy a magyar jazz ennyi világszínvonalú zenésszel dicsekedhet. A felsoroltak mindegyike olyan fantasztikus "improkkal" járult hozzá az albumhoz, melyről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Engedtessék meg nekem- zongorista lévén-, hogy külön kiemeljem Cseke Gábor szólóját a "Child's Space" című kompozícióban. Ahogy -jazzisták- egymás között mondani szoktuk: yeah, man!

Persze megemelem kalapom az egész zenekar előtt. A MAO értéket képvisel, teremt és közvetít. Vezetőjük Fekete-Kovács Kornél és minden egyes muzsikus felé a legnagyobb tisztelet és köszönet kell, hogy áramoljon részünkről. Ezen "respect"-emet oly módon szeretném kifejezni, hogy írásom végén az összes -a lemezen szereplő- MAO tag nevét felsorolom. (Remélem "összejön", és nem fog ki rajtam helyhiány…)

Egy újabb elsőrangú magyar jazz lemez. Még-még sok ilyet Bacsó Kristóf, MAO és BMC! Mi nagyon várjuk!


Modern Art Orchestra Plays the Music of Kristóf Bacsó: Circular (BMC 2014)

1. Circular

2. Lunar Dance

3. Too Many Questions Left

4. Child's Space

5. Nocturne

6. Caffeine Express

7. Variations on a Folksong


Fekete-Kovács Kornél - trombita

Bacsó Kristóf - szaxofonok, fuvola

Ülkei Dávid - szaxofonok

Ávéd János - tenorszaxofon, fuvola

Cserta Balázs - tenorszaxofon, klarinét

Bajusznács Mihály - baritonszaxofon, basszusklarinét

Gráf Ádám - trombita, szárnykürt

Bacsa Zoltán - trombita, szárnykürt

Subicz Gábor - trombita, szárnykürt

Bukovinszki Balázs - trombita, szárnykürt

Bizják Gábor - kürt (1, 2, 3, 4, 6)

Nagy Zsolt - kürt (5, 7)

Korb Attila - harsona

Barbinek Gábor - harsona

Csáthy Miklós - basszusharsona

Kovács Péter - tuba

Fenyvesi Márton - gitár (2, 3, 4)

Komjáti Áron - gitár (1, 5, 6, 7,)

Cseke Gábor - zongora

Soós Márton - bőgő

Csízi László - dob

Dés András - ütőhangszerek (1, 5, 7)


Vissza a lemezhez