JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Marsalis, Branford - The Secret Between the Shadow and the Soul

Marsalis, Branford: The Secret Between the Shadow and the Soul 2019. március 15., Dr. Nagy Sándor

branford-marsalis-the-secret-between.jpg

Branford Marsalis Quartet - The Secret Between the Shadow and the Soul (Marsalis Music - OKeh Records, Sony Masterworks, 2019)

Március 1-én jelent meg a Branford Marsalis Quartet új lemeze – és négy nappal később felléptek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben! Kiváló időzítés, teltház, óriási siker!
A (kicsit) több mint egy órás CD-n 2-2 Revis és Calderazzo, 1-1 B. Marsalis, valamint Andrew Hill és Keith Jarrett kompozíció hangzik el - vagyis a zene nagy része friss, saját alkotás. Kortárs jazz - a lehető legmagasabb színvonalon; modern mainstream - szabad gondolatokkal, hosszú improvizációkkal. Összeszokott négyes: BM - szaxofonok, Joey Calderazzo - zongora, Eric Revis - bőgő és Justin Faulkner - dob. 
Zaklatott, lendületes a kezdet ("Dance of the Evil Toys") - aztán jön a "jutalom": Calderazzo "Conversation..."-je - egy gyönyörű ballada - szöges ellentétben az előző darabbal - a szerző és a zenekarvezető csodálatos szólóival.

Andrew Hill "Snake Hip Waltz"-a visszahozza a hallgatót a Földre - Eric Revis is (részletesebben) kifejtheti a "véleményét" (ez a CD legrövidebb száma).

Majd megint egy könnyed Calderazzo kompozíció következik ("Cianna"): latinos, "táncos" - a sokszínűség jegyében.

A "Nilaste" terjedelmes, szabad, "végtelenbe húzó" szárnyalása után az egyetlen Branford Marsalis alkotás jön ("Life Filtering from the Water Flowers"): érzelmes, lassú kezdettel - egyre fokozva a tempót - végül lecsendesedve.

Keith Jarrett vidám, játékos szerzeménye ("The Windup") zárja a nagyszerű lemezt: hihetetlen iramban; változatos, free elemekkel tűzdelt összjáték formájában. 
A BMQ tagjai előtt nincs titok: tisztában vannak az élet (a jazz...) "árnyékaival" - és a lélek rezdüléseivel is. Nem könnyű, de elképesztően magas színvonalú muzsika - négy világklasszis (!) előadásában! 
Ugyanezt tapasztalhattuk a bevezetőben említett koncerten. Aki még nem hallotta, vagy netán nem ismeri a Branford Marsalis Quartet játékát (és jazzkedvelő) - az sürgősen pótolja a "mulasztást"! Mert a világ jelenlegi - egyik, ha nem "a" - legjobb zenekarát hallgathatja!

1. Dance of the Evil Toys
2. Conversation Among the Ruins
3. Snake Hip Waltz
4. Cianna
5. Nilaste
6. Life Filtering from the Water Flowers
7. The Windup

Branford Marsalis - szoprán- és tenorszaxofon 
Joey Calderazzo - zongora
Eric Revis - bőgő
Justin Faulkner - dob


Vissza a lemezhez