JazzMa

Friss Hírek

Toronto Jazz Orchestra: 202018. december 18.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.
Rákfogó - 20182018. december 14.
Lantos Zoltán: Sonaris2018. december 04.
Játék – 2018 december2018. december 02.
HENDRIX SZÜLETÉSNAPJÁN2018. december 01.
BLANCHARD ÚJRA 2018. november 26.
A BAJNOKOK JUTALMA2018. november 21.

Lemezpolc kritika:
Oh, Linda - Walk Against Wind

Oh, Linda: Walk Against Wind 2018. január 19., Simády Béla

linda-may-han-oh-walk-against-wind.jpg

Linda May Han Oh – Walk Against Wind (Biophilia Recordings)


Malaysiai kínaiak szülötte (1984) és gyermek korában Ausztráliába került át és telepedett le Linda May Han Oh bőgős, aki tanulmányait az Egyesült Államokban, a New York-i Manhattan School of Music diplomájával erősítette meg. Fb oldaláról kiderül, hogy Fabian Almazan, kubai születésű zongorista jegyese.

Pályafutása első nagy jelentőségű állomása a Joe Lovano Quartet volt. Már ekkor kiváló kritikákat kapott, de az igazi kiugrás a Pat Metheny által küldött meghívó az új kvartettjébe. Ez a formáció tavaly november 4-én Budapesten is szerepelt. A tavaly áprilisban megjelent CD anyagával járták Európát.

A „Walk Against The Wind” már a negyedik szólólemeze Linda-nak, amit ezúttal már a Biophilia Recordings adott ki egy speciális formátumban. A Biopholio ™ egy kétoldalas, 20 részes, origami ihletésű, papírból készült tartó, kézzel hajtogatva és  növényi alapú tintákkal nyomtatva. Ehhez a borítóhoz nem tartozik CD és az anyaga nem tartalmaz műanyagot. A kiadó alapelve, hogy fizikai eszközön nem jelentetnek meg zenét, csak egy egyedi kóddal történő letöltést lehet megvásárolni. A formátumot a vásárló választja ki, így lett nekem is egy 24 bit/96 kHz felbontású példányom.

És akkor a zenéről néhány szó. Ez már a következő évek hangzásának megalapozása, érzelmes, inspiráló hangáradat. May Han Oh nem úgy játszik, mint azt egy nőtől elvárhatnánk, hanem kemény, férfias, modern. Metheny mellett edződött, rengeteg ötlet van a fejében. Zenésztársai is a modern iskola képviselői, akik Christian Scott, Ben Williams, Esperanza Spalding, Terence Blanchard, Terri Lyne Carrington mellett dolgoztak. A felvett anyag nem swingel, időnként a kollektív improvizáció, ami eszembe jutott jellemzésként, majd pár perc múlva hatalmas „groove” indul be, különösen mikor May Han Oh basszusgitárra vált, és csatlakozik a kvartetthez a „jegyes” Almazan is elektromos zongorán. Erre a zenére figyelni kell, angolosan: sit back, relax, enjoy!


1. Lucid Lullaby

2. Firedancer

3. Speech Impediment

4. Perpluzzle

5. Walk Against Wind

6. Ikan Bilis

7. Mother Reason

8. Mantis

9. Deepsea Dancers

10. Midnight

11. Western


Linda May Han Oh: bass, voice; Ben Wendel: saxophone; Matthew Stevens: guitar; Justin Brown: drums; Fabian Almazan: piano (2, 6, 10); Minji Park: janggu & kkwaenggwari (8).Vissza a lemezhez