JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Mi lett velük? – Szabó Gabriella (Norvégia)

Szabó Gabit (1979) viszonylag későn, a 2000-es évek közepén ismertem meg. A Magyar Rádió 6. stúdiójában lépett fel a Borbély Műhely az akkor aktuális Kodály programjával a Klasszikus és Jazz sorozatomban. És akkor épp Szabó Dani volt a zongorista Borbély Misinél. A koncert előtt Dani bemutatta nekem a hugát. (Addig azt sem tudtam, hogy van huga…) De egyikük sem említette, hogy Gabika zongorázik… Aztán évekig semmi, majd 2011 augusztusában SzG írt nekem egy e-mailt, hogy reméli rövidesen megjelenik zenekara első CD-je, adna belőle egy demót, hogy legyen róla kritika a JazzMa.hu-n. Eljött hozzánk, adott egy Miegymás CD-t, mellesleg megkérdezte, tudnék-e nekik segíteni, hogy Budapesten is koncertezhessenek. (Székesfehérvári banda volt!) Első lépésben meghallgattam a CD-t (nagyon tetszett!), így azonnal felhívtam a BJC tulajdonos-programigazgatóját, léptesse fel őket. Bóna Laci csak dörmögött: „Majd meglátom…” Aztán a demót odaadtam Ágoston Bélának, hogy írjon róla. Teltek-múltak a hetek, és egyszer csak újra jelentkezett Gabika, hogy november 22-én lesz a lemezbemutató koncert, sok szeretettel meghív a BJC-be… Elmentem (akkor még a Múzeum utcába) és annyira felvillanyzott a hangverseny, hogy másnap reggel már meg is jelent a beszámolóm. The rest is history!

20767-1334354321513-4845882-n.jpg


1) Gabika, mi lett magával ott Norvégiában? Úgy eltűnt, mint Kossuth a ködben...

2012-ben, egy igen hirtelen ötletként, kiköltöztem Norvégiába, Bergenbe. Eleinte ismerkedtem a várossal, eltévedtem gyalog, autóval, busszal, ahogy csak lehetett. Közben elkezdtem norvégul tanulni, zongorát tanítani, eleinte angolul, később norvégul is. Új számokat komponáltam, és ezeket többnyire elő is adtam szóló koncertek keretében. Rengeteget sportoltam, futottam, bicikliztem, magas hegyeket másztam. Megismerkedtem jelenlegi barátaimmal, akik segítettek beilleszkedni, boldogulni az idegen kultúrába. Majd született két gyermekem (nem egyszerre:)), és mindezeket egy időre hanyagoltam...


2) Térjünk vissza magyarországi tevékenységére! Szerintem a maga együttese, a Miegymás szép sikereket aratott itthon... Miért gondolta azt, hogy Bergenbe kell mennie?

Örülök, ha úgy gondolja, hogy a Miegymás zenekar szép sikereket ért el akkoriban Magyarországon....sok munkám, energiám, küzdelmem volt benne...de valóban, a körülményekhez és a zenei stílus igencsak nem annyira populáris mivoltához képest, sikeresek voltunk:) Természetesen nem azért költöztem Bergenbe, hogy mindezt feladjam. Mint tudjuk, a "csúcson kell abbahagyni"....haha....Éppen egy nagyon kellemes, élményekben gazdag, négyállomásos erdélyi-romániai turnét tudhattunk magunk után, hosszas felkészülés után megjelent a legújabb lemezünk ("Mozaikdarabkák", Narrator Records); szerepelhettünk "Robi bácsi":) jóvoltából a Debreceni Jazz Napokon, és meghívást kaptunk a Bartók Rádió 6-os stúdiójának egyenes adásába is. Ez utóbbira már nem került sor, melyet azóta is bánok. Hogy miért pont Bergen, és egyáltalán miért e költözés? Erre a facebook és Palotai Péter (jelenlegi férjem) tudna jó választ adni. Ő tehet mindenről:))


3) Mikor házasodott meg? Jelenleg hány gyermeke van?

2015. július 25-én volt az esküvőm, a fent említett fiatalemberrel. Jelenleg két gyermekem (Simon 2 éves és Péter 4 éves) van, és terveim szerint, ez így is marad.


4) Tud ott kint jazzt játszani? Egyáltalán családanyaként van még kapcsolata a zenével?

Természetesen van kapcsolatom a zenével: naponta több órán át hallgatok és énekelek a srácokkal magyar és norvég gyermekdalokat, filmzenéket...viccen kívül, szerencsére a zenével való viszonyom továbbra is megmaradt. Mióta kisebbik fiam is óvodába jár, több időm van, így újra elkezdtem komponálni, gyakorolni, koncerteket szervezni, valamint énekesekkel, kórusokkal, szóló hangszeresekkel készülünk különböző koncertekre, projektekre. Ezek egyike sem igazán jazz, de lássuk be, sosem voltam kimondottan jazz zongorista...:)


5) Gondolom, az átlag JazzMa.hu olvasó nem gyanítja, hogy maga a szintén zongorista Szabó Dániel huga. Tartja Danival a kapcsolatot?

Igen, Szabó Dani húga vagyok. Mivel Dani Los Angelesben él, én Bergenben, személyesen nagyon ritkán tudunk találkozni. Általában nyaranta otthon, Magyarországon, bár most szerencsére a karácsonyi ünnepek alatt is eltölthettünk pár napot együtt Pécsett. A telefon, skype, email és egyéb fórumok pedig szinte elképzelhetetlenek, köszönhetően a 9 óra eltolódásnak, munkának, rohanásnak, összesen 4 gyerek hangoskodásának...:) De azért nagyjából tudunk egymásról, és várjuk mindig a következő találkozást.


6) Valami közös projektet nem terveznek?

Egyelőre a családi éves csúcstalálkozó a közös projekt....


7) És a Miegymás tagjaival is tartja a kapcsolatot? Nem gondolkodik egy "reunion" koncerten?

A Miegymás tagokkal kicsit megkopott a kapcsolat, kivel ezért, kivel azért...A basszusgitáros Kiss G. Lacin kívül, mindegyikünk külföldi kalandozásba kezdett: Feuerstein Réka ideje nagy részét különböző tengerjáró hajókon tölti, mint énekesnő, Nyírő Áron végzett az amszterdami konzervatórium jazz dob szakán, jelenleg, ha jól tudom, Indiában próbál szerencsét, Laci pedig Gárdonyban él továbbra is, és számos zenekarban játszik, tanít. Vele néha összefutok itt-ott a kanyarban és remélem, hogy egy nap ellátogat hozzánk.


8) Mikor jön legközelebb Magyarországra?

Február 23-án repülünk haza, egy nagyon röpke családi látogatásra, Budapest-Pécs érintésével. Majd valószínűleg nyáron tudunk legközelebb hazalátogatni hosszabb időre.


9) Akkor fog legalább egy szóló zongora estet tartani?

Szóló zongora esten még nem is gondolkodtam....de most hogy kérdezi kedves Robi... nem rossz ötlet....nemsokára...talán...


10) Sok boldogságot a gleccserek tövében!

Nagyon szépen köszönöm, Önnek is a fővárosban!:)


Vissza a hírekhez