JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Rákfogó koncert Debrecenben

A Debreceni Tavaszi Fesztivál szervezői, amikor műsortervükbe vették a Rákfogó – koncertet, a plakáton ”A 75 éves Szakcsi Lakatos Béla tiszteletére” alcímmel jelentették meg. A koncert előtt az alábbi közleményt adták ki: „ Április 12-én, 68 éves korában elhunyt Babos Gyula jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár. Ezúton tudatjuk, hogy a Rákfogó zenekar megtartja koncertjét, melyet zenésztársuk emlékének ajánlanak.” Időpont változatlan 2018. április 18., szerda 19 óra. Helyszín: Kölcsey Központ. Ezt a hírt az országos sajtó is azonnal nyilvánosságra hozta, repkedtek a telefonok főleg a jazzt kedvelők körében. A koncert ezért kapta a emlékkoncert jelzőt.

Jelen sorok írója 1973-ban hallotta a Debreceni Jazz Napokon először a legendás együttest. Fellépésüket jóval megelőlegezte hírük, feszült várakozással vártuk a koncertet a Csokonai Színházban. Már előzetesen is óriási hír volt, hogy új stílusukat Szakcsi a Fender Rhodes zongorával fogja bemutatni, melyet Amerikából hozott. A mai generációnak nehezen hihető, hogy akkor ez mekkora jelentőséggel bírt. Egy-egy márkás hangszert, hogyan lehetett behozni az országba, ráadásul csillagászati összegekért és bonyodalmas vámolási eljárások után. Ennek most pontosan 45 éve volt, nyugodtan mondhatjuk, hogy több mint egy emberöltőnyi időről van szó.

Az eredeti Rákfogóból sajnos már hárman hiányoznak. Míg Orszáczky és Babos elmentek, addig Ráduly már nem vesz kezébe hangszert. (?) A hazai jazz-rock zászlóshajójának hatása azonban évtizedekig tartott, és nemcsak a legendás felállás tagjainak pályafutására, hanem az egész magyar jazzélet alakulására is döntő befolyással bírt.

Azóta nagyon sok minden történt és jelenlegi játékuk alaposan eltér az eredeti stílustól. Szaxofon és gitár helyett Fekete-Kovács Kornél trombitázott, aki előszeretettel használt különböző elektronikus effekteket, basszusgitár helyett Orbán György bőgőzött kitűnően alkalmazkodva a szólistákhoz. De Kőszegi Imre és Szakcsi Lakatos Béla játéka is az eltelt több mint négy évtizedben jelentős változáson ment át. Természetes, hogy ennyi idő után nem szabad számon kérni az eredeti stílust.

A koncertet Kőszegi Imre néhány perces beszéde nyitotta meg, kitűnő zenésztársuk és barátjuk pályafutását méltatva, majd Szakcsi Lakatos Béla röviden csak annyit mondott, hogy nem történt nagy dolog, csak Gyula megelőzött bennünket.

Nemcsak az első számot, de az egész koncertet és az ezt követő turnéjukat is Gyula emlékének szánják. Azért említésre került, hogy Gyula pályafutása alatt több hazai gitárgenerációt oktatott és munkássága hozzájárult a jelenlegi magas színvonalhoz. Imre azért zárszavában megjegyezte, hogy igyekeznek jó hangulatú koncertet adni, mert az elhunytak biztosan arra kérik őket, hogy muzsikáljanak tiszta szívből. Meg is tették.

Nem érzem feladatomnak, hogy a világszínvonalon játszó zenészek játékát elemezzem, megtették már ezt jóval nagyobb kritikusok és hozzáértők. Viszont műsorukat illik megemlíteni, hiszen az első számot, melyet Gyula emlékére játszottak és Fekete-Kovács Kornél énekével színesítették, a ráadásban a közönség velük együtt énekelte a refrént. Szép pillanat volt.


1. John Coltrane: A Love Supreme

2. Joe Zawinul: Boogie Woogie Waltz

3. Szakcsi: Rákfogó Rock

4. Bronislaw Kaper: On Green Dolphin Street

5. Victor Young: Stella by Starlight

6. Kőszegi Imre: Változó ritmusok

7. Wayne Shorter: Dolores


rakfogo-002.jpg


rakfogo-004.jpg


rakfogo-005.jpg


rakfogo-007.jpg


rakfogo-008.jpg


rakfogo-010.jpg


rakfogo-012.jpg


rakfogo-013.jpg


rakfogo-014.jpg


rakfogo-015.jpg

Vissza a hírekhez