JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Tartalmas péntek este a Jazznapokon

A jazzfesztivál második napján nagyon komoly műsorral várta a Fórum színpad a látogatókat.

A koncertsorozatot a Nexus Lineup kezdte, akik az elmúlt napokban több koncertet is adtak, többek között a Budapest Jazz Clubban. A folyamatos utazásoknak, koncertezéseknek köszönhető fáradtságot nem tapasztaltam, talán még jobban ki is csiszolódott a koncertanyag, amelyet hihetetlen egyenletesen és nagyon színvonalasan adtak elő. Első lemezükön szereplő számokat játszották, amelyek között találhatunk jazz standardeket, valamint a zenekar tagjainak szerzeményeit is. A tagok különböző származásúak, mégis teljes mértékben egy nyelvet beszélnek: Hofecker Dániel – trombita, szárnykürt; Jámbor Ármin – altszaxofon; Karel Eriksson (SWE) – harsona; Gyárfás Péter – zongora; Hrvoje Kralj (CRO) – bőgő és Oleg Markov (UKR) – dob. A ritmusszekció és a rájuk helyezkedő fúvós szekció szépen, összhangban működött együtt. Hangzásuk egyenletes volt, a fantasztikus hangszerelések minden finomságát, a háttérben megbújó mellékszólamokat – amitől igazán izgalmassá válik egy-egy téma – tökéletesen ki lehetett hallani. Az unisino részek mérnöki precizitással, pontosan, együtt szólaltak meg, mintha az egész zenekar egy emberként frazírozná a dallamokat, és az egyéni szólók is mind nagyon izgalmasak voltak. Öröm volt hallgatni.

nexuslineup1.jpg

nexuslineup2.jpg

A második fellépő a Bass Loco zenekar volt, melyet Tomor Barnabás alapított. Zenekaruk kicsit más irányba terelte a hallgatóságot, a Nexus Lineup jazzes, sokszor swing lüktetéseivel szemben itt most a groove-ok kerültek előtérbe. Tomor Barnabás Jazz Bass hangzásai, játéktechnikája, a tizenhatodos, pattogós groove-ok, virtuóz szólók számomra Jaco Pastoriust idézték meg. Ilyen volt az egyik szám is, amely hasonlított Jaco Pastorius egyik kevésbé ismert, “Reza” című dalára. Saját szerzeményeket játszottak, amelyekben szintén nagy hangsúlyt kaptak a fúvósok, bár a hangszerelések inkább a nyers, jazz-rockos hangzásra törekedtek. A szólók nagyon színessé tették a produkciót, mivel mindenki teljesen különböző karakter és másként közelített a számokhoz. A zenekar tagjai: Tomor Barnabás – basszusgitár; Ludányi Tamás – szaxofon; Tettamanti Tamás – trombita, szárnykürt, harsona; Molnár Dániel – dobok; Weisz Gábor – szaxofon és Usztics Péter – gitár.

bassloco.jpg

bassloco2.jpg

Harmadik előadóként a Random Szerda hozott új színt a színpadra. A Barabás Lőrinc által vezetett improvizatív zene teljesen más, mint az ezelőtt hallottak. Volt ma már jazz, jazz-rock, és most teljesen szabadon improvizált zene következett, amibe minden stílus belefér. A zenekar Borbély Mihály szaxofonjátékával egészült ki ezen az estén. A zene szépen lassan épült, lépcsőről-lépcsőre, szépen folytak egymásba a különböző groove-ok és dallamok. A kollektív improvizációból néha kiemelkedett egy-egy szólista, akit óvatosan, odafigyelve kísért a zenekar többi tagja. A zene alapvetően az elektronikus, effektezett hangzásra épült, de azért időnként visszatértek a klasszikusabb hangzásokhoz is. Ilyenkor előkerült a basszusgitár, nagybőgő, a zongora hangzások – és persze a tiszta szaxofon és a trombita. Az improvizált zene nagy dinamika tartományokat járt be, különböző dallamok, unisonok vagy épp több szólamú témák alakultak ki, és ezek együttesen nagyon izgalmas előadást eredményeztek. Barabás Lőrinc – trombita; Cséry Zoltán – billentyű; Borbély Mihály – szaxofon; Csizmás András – nagybőgő és G. Szabó Hunor – dob.

randomszerda.jpg

randomszerda2.jpg

Végül az utolsó koncerten a Subtones zenekart hallhattuk. A Subicz Gábor által alapított formáció kicsit ötvözi az előtte megszólaló zenekarok néhány tulajdonságát, megvannak benne a jazzes improvizációk, a basszus ostinatókra épülő groove-ok, folyamatosan, szépen felépített számok, az effektezett trombita, szépen hangszerelt témák. Mindenből van benne egy kicsi, és ezt mind elegánsan, megfelelő arányban elosztva találjuk meg a zenéjükben. A zenekar nagy energiával kezdte a koncertet, de a késői kezdésnek köszönhetően már lankadt a közönség figyelme, nem sikerült ezt a lendületet átadni, a közönség létszáma már csökkent. Mindezek ellenére nagyszerűen játszott a csapat, a ritmusszekció nagyon precízen hozta az alapokat, a szólistáktól pedig kerek, jól felépített szólókat hallhattunk. A mai koncertsorozat talán legpopulárisabb előadója volt a Subtones, amely nagyszerű zárása volt a napnak. Subicz Gábor – trombita, szárnykürt; Benkő Dávid – billentyűs hangszerek; Csókás Zsolt – gitár; Fonay Tibor – basszusgitár és Csízi László – dob.

subtones.jpg

subtones2.jpg

Vissza a hírekhez