JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Szombaton is bor és jazz

Szikrázó napsütés, három színpad, ígéretes koncertekkel és filmekkel – így folytatódott augusztus 4-én, szombaton a debreceni Bor- és Jazznapok.

A Jazzma színpad régi jó szokása szerint fiatal pályakezdők bemutatásával kezdte harmadik napi műsorát. Az első részt három formáció osztotta meg egymás között, idén mindegyik csapat a budapesti Bartók konzihoz kötődött: három énekeslány gitár-, illetve billentyűs hangszer kíséretével játszott. A Claudia Castagno - Oláh Vilmos duó féltucat száma alapjában véve a latinos vonalat követte, a Round Midnight színezte még tovább a többnyire spanyol nyelven megszólaló programot. A csak néhány hónapja együtt zenélő, első középiskolai évét befejezett páros üde kezdést adott az estnek, Claudia már most virtuóz éneklése, különleges hangszíne és Vilmos érzékeny jelenléte valódi élményt nyújtott. Az őket követő Orbay Lilla – Thorpe Gáspár duó szintén ének-gitár felállásban játszott, és standardeket, illetve egy saját népdalfeldolgozást hoztak Debrecenbe – az előző duóhoz hasonlóan már komoly előadóként, plusz korukból adódóan nagyobb rutinnal uralták a műsort. A blokk utolsó fellépői pedig Nagy Emma és Tálas Áron voltak – a még diák énekesnőt az iskola egyik tanára kísérte zongorán, aki nemrég még maga is hasonló bemutatkozóként szerepelt a fesztiválon. Három különleges hang, három tanulási szakasz, három ígéret – a jövő jazzszínpadainak várományosai. Kívánjuk, hogy így legyen.

castagno1.jpg

castagno2.jpg

orbay.jpg

nagyemma.jpg

nagyemma2.jpg

A Tóth Lajos trió folytatta a Jazzma színpad szombat esti programját. A Grazban tanult billentyűs-zeneszerző mellett Horváth Balázs bőgőzött és Balogh Balázs dobolt, programjukban saját számok és standardek különleges feldolgozásai szerepeltek. Mindhárom zenész hosszabb, virtuóz szólókkal kommentálta a témákat; lendületes, egyéni hangvételű koncertjük műsorából egy dalt emelnék ki külön ötletessége és frissessége miatt: a „My Favorite Things” unalomig játszott témájából csináltak egy sziporkázó, 5/4-es lüktetésű, életteli, csupa mosoly változatot. A magával ragadó koncert méltán aratott nagy sikert, a közönség zajos ünnepléssel fogadta a műsort.

tothlajos.jpg

Pecze Balázs quartetje következett, Elek István vendégszereplésével. A névadó trombitás programjának vezérfonalául számára fontos, példaképszerű trombitások híres számainak felidézését, újraértelmezését választotta. A negyedik daltól kezdve segítője is lett ebben Elek István, aki gyönyörű trombita-szaxofon unisonókkal és a tőle megszokott briliáns szólókkal gazdagította a zenekar hangzását. Természetesen a quartet tagjai is bőven megmutatkozhattak, mindenkinek jutott idő játszani – a témával és egymással is: sok összekacsintós reflexiót is felfedezhettünk a szólók során. Pecze Balázs és társai (Tálas Áron - zongora, ifj. Tóth István - bőgő és Csízi László - dobok) erős csapatot alkotnak, virtuóz, ötletes és szellemes játékukat lelkes tapssal köszönte meg a hallgatóság.

pecze1.jpg

pecze2.jpg

pecze3.jpg

pecze4.jpg

A műsorfüzet kiadása után sikerült még elnyerniük a fesztivál szervezőinek az Antal Gábor triót is a fellépők sorába, akiknek műsorával tovább fokozódott az éjszaka hangulata. A 2016-ban alakult együttes saját számait játssza; a sok forrásból merítő, rockosabb hangzású zene népes hallgatóságot vonzott a színpad köré. A billentyűs Antal Gábor mellett a további tagok Szentgallay György (basszusgitár) és Fekecs Ákos (dobok) voltak, mindenki nagy lendülettel és látható élvezettel muzsikált. Sokan döntöttek amellett, hogy a nyári estét a Békás-tó partján töltik jó zenék és finom borok társaságában, az utolsó fellépők muzsikája abszolút hozzájárult ahhoz, hogy tetőfokára hágjon a hangulat. Nagyszerű, tartalmas estével telt a szombat a debreceni Bor- és Jazznapokon.

antalgabor.jpg

antalgabor2.jpg

Vissza a hírekhez