JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Zsófia2024. május 15.
New Day2024. május 15.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

VIA ILKA - Szőke Szabolcs az Opus Jazz Clubban

2018. augusztus 4-én lépett fel a Trio Squelini Szőke Szabolcs vezetésével és David Boato közreműködésével a Mátyás utcában, teltház előtt. A cím magyarázata: egy régebbi Szőke Quintet & David Boato (Hunnia Records, 2012) lemez adta a koncert gerincét.

szokeszabolcs-viailka.JPG

szoke1.jpg

A különleges hangszerekkel "operáló" Trio Squelini kezdett: Szőke Szabolcs - gadulka, mbira; Szalai Péter – ütőhangszerek, valamint Váczi Dániel - szopranino- és altszaxofon. (A nem mindennapi instrumentumok nevét felsorolni meg sem kísérlem. Javaslom: élőben tessék meghallgatni Szőke Szabolcs bármelyik társulását!)

szoke3.jpg

szoke4.jpg

szoke5.jpg

szoke8.jpg

szoke9.jpg

Az etno-kamara-jazzt játszó trióhoz csatlakozott az olasz trombitás, szárnykürtös David Boato. Stílusa remekül illeszkedett az egyedülálló muzsikához.

szoke2.jpg

szoke10.jpg

A teljesség igénye nélkül, a zenekar tagjainak szerzeményei közül elhangzott egy-két darabról. József Attila "Tedd a kezed" című verséhez írt kompozíció instrumentális változata vagy a "Telemessaggio" szokatlan, humoros hangvétele is sikert aratott.  Számomra a csúcspont a Sz. Sz. lakóhelyéhez, valamint a lemez és az írás címéhez köthető, Miles Davis hatását magán viselő "Via Ilka" volt - nagyszerű szólókkal, minden idők egyik legnagyobb jazz zenészének szellemét méltó módon megidézve. Külön kiemelném, hogy példaértékű az az alázat, amellyel a négy muzsikus megszólaltatta hangszerét - egymásra és a közönségre is figyelve.  Ezt igazolja Závada Péter versének részlete, amely a bevezetőben említett lemez belső borítóján - nem véletlenül - olvasható:

"Egy tócsa vagy csak. Fölszárít az orkán.
Csészényi tea - halkan párologsz. 
Felhő leszel, vízgőz az Úrnak jobbján.
A földre hullasz, mint a záporok."

szoke6.jpg

szoke12.jpg

szoke13.jpg

szoke14.jpg

szoke15.jpg

Vissza a hírekhez